• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır Atık Danışmanlığı

ezg.vrl

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Mart 2013
Merhaba Arkadaşlar
Sıfır Atık Yönetmeliğinde geçen danışmanlık hizmeti ile ilgili bildiğim kadarıyla bir şartlandırma yok ancak yönetmelikte şöyle bir ibare var

EK-4 doğrultusunda Bakanlıkça belirlenen puanlama kriterleri kapsamında platin belge almak isteyenlerin danışmanlık hizmetini almaları zorunludur. Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında danışmanlık hizmeti verilmesine ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir.

sizce bu danışmanlık hizmetinin şartları ne olur? ÇEvre danışmanlık içerisine dahil mi ederler yoksa ap ayrı şartları getiren yeni bir sektör mü olur.
yeni bir sektör olursa ve çevre mühendisi çalıştırma zorunluluğu olursa bizler için bir çok yeni iş alanı demek.
bu konu ile ilgili bir duyum alan var mı.

bir de şu an danışmanlıkla ilgili herhangi bir usul, esas olmadığı için bir kaç firma bularak çevre görevlisi olarak danışmanlık hizmeti versem daha sonra sıkıntı olur mu sizce
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ezg.vrlMerhabalar ,

Sıfır Atık Danışmanlığı adı altında şimdilik bir sektör yok.
Umarız dediğiniz gibi bir bölüm oluşur ve meslektaşlarımız istihdam alanında rahata kavuşur.
Siz şu an sıfır atık ile ilgili bilgilerinize binaen yardımcı olabilir danışmanlık verebilirsiniz. Ancak firmaları bu konu ile ilgili lisanslı veya bakanlıkça yetkili olmadığınızı belirterek yapmalısınız.

Normal Çevre Danışmanlığı içerisinde ben sıfır atık destekleri veriyorum. Sizin de vermenizde bir sakınca yok diye düşünüyorum.
 
Yanıtınız için teşekkür ederim.
Çevre Danışmanlık içerisinde sıfır atığa verilen hizmet genelde Entegre Çevre Bilgi Sisteminden veri girişi yapmak oluyor diye biliyorum.

Benim amacım henüz Sıfır Atık projesiyle ilgili hiç bir çalışma yapmamış firmalara kurulum aşamasındada destek vermek. tabii sonrasında veri girişleri ile devam etmek.
bir de yeni yılda Sıfır Atık Belgesi alınması gerekecek ve bu belgelerin nitelikleri var (temel, gümüş, platin, altın). firmalar ve kamu kurumları niteliklerini arttırabilmek için bu projeye daha çok önem verecekler gibi geliyor. birde belgenin 5 yılda bir yenilenmesi gerekiyor.
yani aslına bakarsanız danışmanlık anlamında yapılacak çok iş var.

umarım istediğimiz gibi gider ve iş sorunumuz bu projeyle bir nebze olsun çözülür.
 
Sıfır atık hedefi ile algıyı atık kaynağında ayrıştırmak kavramına indirgendi. Ancak sıfır atık mantığı atığın kaynağında ayrıştırılması değil, kaynak yönetimi ile alakalı olan bir olaydır. Su ayakizi, karbon ayakizi, geri kazanılabilir hammaddelerin kullanımının arttırılması, imalat esnasında kullanılan enerji sarfiyatın düşürülmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklı olması gibi daha bir çok konuyu kapsayan bir uygulama. Umarım devlet bu işi ambalaj atığı toplama ayırma mantığında bırakmayıp esas olması gereken yere getirir. Eğer getirirse gerçekten çevre mühendisliği alanında çok fazla iş çıkmaya başlar ve mesleğin değeri de artar.
 
Sıfır atık danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Henüz geçiş yapan pek işletme yok, malum süreleri var. Zaten önce Temel Sıfır Atık Belgesi alıyorsunuz, direkt olarak Gümüş-Altın-Platin başvurusu yapılamıyor. 1 Yıl Temel Sıfır Atık Belgesi ile hizmet verdikten sonra renk değişimine gidiyorsunuz. Bazı faaliyetler için Gümüş-Altın-Platin üçlüsünden birine geçmek zorunlu.

Dipnot: Aslen çevre danışmanlık hizmeti veriyoruz.
 
@Cem Yılmaz nacizane fikrim keşke bu işi çevre danışmanlıkşarın içerisine bu kadar karıştırmasak. Çünkü bir sonra sonra bunu yapmak zaten çevre danışmanlıkların göreviymiş gibi olacak. Bence bu işin farklı bir iş olduğunu ve ayrı bir uzmanlık alanı gerektirdiğini aşılamalı ve kendimize yeni iş alanları oluşturmalıyız diye düşünüyorum.
 
@ezg.vrl Çevre danışmanlık ile örtüşen bir alan olduğu için uyum sürecinde sıkıntı yaşamadık. Zaten Sıfır Atık ile örtüşen danışmanlık hizmeti veriyorduk, bu işi yapmamın sizin için ne gibi bir zararı var? Yeni iş alanı yaratmak isteyene kapı açık diye düşünüyorum. :)
 
Merhabalar
Çevre danışmanlık işiyle uğraşmıyorum. Ambalaj atıklarının toplanması ayrılması ve geri dönüşüm konularında Ankara da faaliyet gösteren bir firmada tam zamanlı çevre mühendisi olarak uzun yıllardır çalışmaktayım tanıyan tanır :) Sıfır atık yönetmeliği yayınlandıktan itibaren bir kaç firmanın sıfır atıkla ilgili süreçlerini takip ediyorum. Firmalarda oluşan atıkların ayrı toplanmasının yanı sıra özellikle de oluşan geri dönüşüm atıklarının daha yüksek fiyattan değerlendirilmesi hususunda yardımcı oluyorum.Ona göre de kazancımı belirliyorum. Firmalar toplama ayırma tesislerinin patronları ile muhatap olmak yerine bir çevre mühendisi ile muhatap olmayı tercih ediyorlar.Ben özellikle de atık sektörüne yıllarını vermiş arkadaşları bu konunun üzerine gitmelerini tavsiye ediyorum. Tabi ki sıfır atık danışmanı kim olur kimlere verilir onu bilemem ama. Sıfır atık danışmanlığını çevre danışmanlıktan ayrı tutmanın atık sektörüne faydası olacağını ve biz sektörde çalışan çevre mühendislerine ekstra gelir kazandırabileceğini düşünmekteyim.
 
Aynı fikirdeyim sizinle, sadece atık ayrıştırma ve geri kazanma olmamalı bu proje.
Atık ısının kojen tesislerle enerjiye çevrilmesi sıfır atık kapsamında yapılabilir. Hem enerji tüketimini azaltır, hem de atık oluşumunu.
 
Üst