• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sosyal Etki Değerlendirmesi

husalan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ağustos 2009
Firma
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Günümüzde Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) artık sadece prosedür icabı yapılmakta. Ne yazıkki ÇED raporlarının %98 gibi büyük bir çoğunluğu olumludur kararı alırken sadece %2si olumsuz kararı almaktadır. Çevresel etkiler bir yana görünen ve/veya görünmeyen, doğrudan veya dolaylı birçok sosyal etki söz konusu. Planlanan proje ile birçok insan evlerinden köylerinden olmakta, yaşam alanları tamamıyla değişmektedir. Bunun yanında iş,eğitim,kültür,sosyal çevre vb. diğer birçok etmen dikkate alınmalıdır. Bu bağlamda ÇED sürecinde Sosyal Etki Değerlendirmesi adı altında bir analiz yapmak gerekli. Ancak ülkemizde bu etkiler gözününe alınmaksızın projeler sürdürülmektedir. Bırakın sosyal etkileri, çevresel etkiler bile ne yazıkki göz ardı edilmektedir. Projenin sadece ekonomik getirisi düşünüldüğü kanaatindeyim. Örnek verecek olursak Allianoi ve Hasankeyf gibi kültürel mirasların yok edilmesi, suların boşa aktığı (!) gerekçesiyle her dereye HES kurulması bunlardan sadece birkaçı.

Bitirme tezimin konusu “ÇED Sürecinde Sosyal Etkiler ve Kamuoyu” Bu konuda bilgi sahibi olan veya yardımcı olabilecek üyeler lütfen benimle irtibata geçsin. Akademik bir çalışmada sizin de katkınız olsun...
 
bence bu konuda en iyi bilgilere Halkın Katılımı Toplantılarınd bulabilirsiniz. cedgm in sayfasından önemli projelerin (karadenizdeki hes ve baraj çed leri, termik santraller....) HKT toplantılarına katılırsanız hem aradığınız verileri birebir görüp bulabilirsniz hem de konunun içine direk girersiniz. özellikle karadeniz tarafındaki toplantılara sivil toplum kuruluşları da katıldığı için onlardan direk veri de alabilirsiniz.
 
ilginiz için teşekkürler demet hanım..öğrenci olmam sebebiyle halkın katılımı toplantılarına katılmam pek mümkün görünmüyor.İstanbulda da böyle projeler bulunmamakta..İstanbuldaki STKlara gidebilirim ancak..Konuyu internetten ve haberlerden takip edebiliyorum sadece..
 
Üst