Su verimliliği yönetmeliği?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (1358)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhaba su verimliliği yönetmeliğini okudum ancak aklıma bir madde takıldı. Fabrikamız bu yönetmelik kapsamına girmiyor, EK-1 VE EK-2'de değiliz ancak yönetmeliğin sonunda yazan geçici maddede ''Su verimliliği sistemi kurmakla yükümlü olmayan su kullanıcıları Bakanlığın talep ettiği su kullanım verilerini Bakanlığın belirlediği format ve yöntemle bildirmekle yükümlüdür'' maddesinde anlatılmak istenen nedir? Dahil olmasak bile su tüketimimizi mi bildireceğiz bildireceksek nereye? Format nerededir? Bu arada üretim için su tüketimimiz de yok aslında sadece şebeke suyundan buharlaştırma için küçük kazana biraz su alıyoruz o kadar. Onun dışında tuvalet, lavabo, yemekhane için kullanım var. Yardımcı olabilecek olan varsa sevinirim.
 
Üyeler Görebilir
Cem bey öncelikle teşekkürler. Peki gelecek derken neyi kast ettiniz? 27.12.2024'te yürürlüğe girmiş bu yönetmelik ve şey diyor ''bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer'' demek zaten başlandı demek değil mi? Bu bildirimlerin ne zaman yapılacağı nasıl olacağı hakkında yönetmeliğin revize edilmesini mi bekleyeceğiz? (evet yeni mezunum ilk kez yönetmelik okuyorum yeniyim :) sorum yersiz olmuş olabilir). Aklım karıştırdı bir yönetmelik yayımlansa da detaylar için vs sonradan duyurular filan mı yapılacak demek istediniz yoksa 🤔
 
Üyeler Görebilir
Anonim (1358)Yönetmelik yayım tarihinde yürürlüğe girdi ancak ekinde yer alan ibarelere göre en erken uyum süreci 18 ay olarak nitelendirilmiş. Bu yüzden sıfır atıkla benzer diyorum. Sıfır atık yönetmeliği de hemen devreye alınmış olsa da, ilk belge alım tarihi bir yıl sonrasıydı. Arada geçen sürede de uygulamanın çalışır hale getirilmesi, usul esas yayımlanması gibi işler hallediliyor.
 
Üyeler Görebilir
Anonim (1358)
Soruya cevap verilmiş ama eklemem gereken durum var. Eklemem Sayın Cem Yılmaz ile ilgili değil.


Yönetmelik EK-1 kapsamında kalanları ki bunların Kentsel olanları zaten belirli sistemleri önceden beridir olmak zorunda olan Yerel Yönetime bağlı İdarelerdir. EK-1'e dahil olanlar içinde Endüstriyel Su Verimliliği konusunda EK-2'dekiler de eklenmiş olduğundan onların da sistem kurmaları zorunlu olacak. Dolayısıyla sistem kurmayanlar ile ilgili olarak da sorunuzun cevabı benim görüşüm evet bildireceksiniz. Yönetmelik yazan kişiler bu konuda ne yazık ki İdari Hukuk konusunda bazı ilkelere uymuyorlar. Çevre Mevzuatına yeni girdiğinizi farz ederek konuşayım, meslekte bu tarz olaylarla çok karşılaşacaksınız. Biz Ekleri açmadan sisteme dahil olduklarını şuradan görüyoruz. Meramı başka yerde anlatırlar. Bkz: Madde 7/4


Buraya dayanarak sizin durumunuzda olan Kurum ve Kuruluşlar da açılacak sisteme dahil olacaklar. Tahmini olarak bu konuda muhatap şirketlere yazı gidebilir ya da Kurumdan gelirler. Şu an bildirebileceğiniz bir yer yok. Format yok. Cem Bey'in dediği gibi konu Sıfır Atık'a benzer lakin benzer olmayan durumlar var. Birincisi Sıfır Atık dediğimiz konu eski adıyla ÇŞB konusu ve orada bulunan Taşra Teşkilatı ile muhatabız lakin Su Verimliliği SYGM'ye bağlı, SYGM Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde. Onlarla sektörün büyük kısmının alakası olmaz. Bu konu normalde Belediye SKİ (Su ve Kanalizasyon İdareleri) işleridir. SYGM'nin Çevre gibi Entegre bir sistemi benin bildiğim yok. İkincisi Sıfır Atık konusundan daha da yabancı kaldığımız bir konu, hesaplamaları nasıl yapacağız ve sistemi kime kurduracağız? Sistem için özel sektörde belirli tüzel kişiler bu konuya hazırlıklılar ama SYGM bana göre çok ama çok yavaş. Hesaplamalar ile ilgili
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
adında sitede klavuzlar konuyu detaylandırıyor ama yeterli değil. Bir benzerlik daha var: Bu olayın başında da Sıfır Atık gibi Cumhurbaşkanı Eşi Emine Erdoğan var.

Özetlersem, sorunuzun cevabı Yönetmelik kapsamında evet, bildiriyi SYGM'nin belirleyeceği şekilde yapacaksınız ama henüz hazır değiller, burada su tüketiminiz yok demeniz yanlış bir kavram çünkü arkadaşlar sadece üretim amaçlı tüketimi esas almıyorlar zaten bir önceki paragrafta bahsettiğim karmaşa biraz buydu.

Saygılarımla
 
Üyeler Görebilir
Bu yönetmelik kapsamında bir konu hakkında danışmak istiyorum .

Verilen süre içerisinde planlar sunulup onaylatılmaması durumunda bir yaptırım yayınlandı mı ya da bilgilendirme yapıldı mı ?

Sektörüm bazında araştırdım yöneticime de yapılması gerekenleri sunacağım ama yönetim tarafı süre içinde plan hazırlanıp sunulmazsa yaptırımının ne olacağını da sorgular

İl Müdürlüğü uygunluk belgesi alınırken Sıfır atık belgesinin şart koşulması gibi bir madde de olabilir .

Konu hakkında herhangi bir bilgilendirme var ise paylaşabilirseniz sevinirim .

Teşekkürler
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,
Konu ile ilgili yol alan var mı acaba, zaman daralıyor malum birde iklim kanunu çıktı başımıza
 
Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
@burcutunatinaz'ın sorularına binaen:

-Yaptırımla ilgili herhangi bir durum yok çünkü Bakanlık henüz uygulama mevzuatlarını yayınlamadı. Taşraya ziyaret yaptım onlar da beklemede.
-Bakanlık sistemi yıl sonuna kadar kurabilecek yani yıl sonuna kadar ancak eğitim, farkındalık ve mevzuata hazırlık düzeyinde su tesisatları vb. işlemler, hesaplamalar tamamlanabilir.
-Geçici madde gereği raporlama durumu var ama raporlama da yapamıyoruz.
-Benim geçici görevde olduğum Kurumum iki farklı adreste ve ilçede hizmet veriyor. Yönetmelikte hüküm gereğince tek belge düzenlenir hususu var lakin bizim durumda farklı farklı alınacak hususu var.


Şahsen bir girişimde bulunacağım. 1 ay içerisinde eğitim, yol haritası ve yazılım konusunda harekete geçerim.

Saygılarımla.
 
Üyeler Görebilir
Mavi su belgesi başvuru vardı yönetmelikte bu başvuru portal vb bi şey yayımlanmadı sanırım yada ben arada gözden kaçırdım
 
Üyeler Görebilir
Kenan AtalarÜstte yazdığım gibi başvuru ekranı yok.
Portalımız var. Orada bir raporlama ekranı gibi bir şey var. Özel sektörün süresi biraz daha dar olduğu için (18 ay ve 7. ayındayız) onlarla sohbet yapılıyor.
Dediğiniz gibi mavi su belgesi başvuru kamu ve kentsel su verimliliği içindir. Yeşil ise endüstriyel ve SKİ için su verimliliği için. Turkuaz gönüllülük esasıyla alınan belge.
Tekrar yazayım: Geçici madde kapsamında da belgelendirme yapamıyoruz.


Merkezde Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Taşrada Tarımsal Altyapı ve Arazi Yönetimi Şube Müdürlükleri bu işi takip ediyor. Taşrada bu kişileri bulmak açıkçası zor çünkü hep sahadalar. Daha bugün Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü ziyaret ettim.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Saygılarımla
 
Üst