Tat ve gdt firmalarında faturalar

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (dc8a)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Son günlerde gelen haberlere göre firmaların alış satış faturalarının kontrol edildiğini duyumluyorum.
Herhangi bir detay atlamamak adına sizlerden bir onay almak istiyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum.

Tat ve gdt faaliyeti yürütmekte olan bir firmada, tat faaliyeti yürüten bir firmadan ambalaj atığı alımı yapılabilir. Gdt faaliyeti yürüten bir firmadan ambalaj atığı ve tehlikesiz atık alım satımı yapılabilir.
Faturalardaki hurda ibaresinin olmaması gerektiği açıktır fakat, gdt lisansı olan bir firmadan tat ve gdt lisansı olan firmaya ambalaj atığı olarak kesilen ve kdvsiz olan bir faturada sakınca var mıdır?
Faturadaki beyanların tam olarak nasıl olması gerektiği üzerine bir açıklama yapabilirseniz çok mutlu olurum.
 
Üyeler Görebilir
Anonim (dc8a)Hayırlı sabahlar üstad,

4 veya 5 sene önce İl çevre müdürlükleri toplama ayırma ve geri kazanım tesislerine fatura kontrolü için bir denetim yapmaya başlamışlardı ve bu fatura kontrolleri sürmektedir. Bazı firmalar hurda ibaresini çok sık kullanıyorlar. Örnek vermek gerekirse; hurda plastik... Bu tür ifadelerden dolayı atığın türünün ne olduğunu bilinmemektedir. Bakanlık ise bu karışıklığı önlemek için faturalara atık türü ve kodunun yazılmasını ayrıca hurda ibaresinin kullanılmamasını istedi.

Şunu hatırlatmakta fayda var; Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 6. fıkrasında şu ifade yer almaktadır;

(6) Ara depolama ile toplama-ayırma tesisleri hariç olmak üzere çevre lisansı bulunan ön işlem, geri kazanım ve/veya bertaraf tesisleri kabul ettikleri atıkları işlem yapmaksızın başka bir tesise Bakanlık onayı olmadan gönderemez.

Bazı atıklarda kdv uygulanmaz; plastik, kağıt, metal, cam hurda vb. atıklarda, bazı atıklarda ise kdv uygulanır; tekstil atıkları gibi...

Faturalarda "Plastik Ambalaj Atığı-15 01 02 veya Tehlikesiz Plastik Atığı-07 02 13" şeklinde kullanım olursa daha iyi olur. Hem beyan yapacak lisanslı firmanın işi kolaylaşır hem de denetime gelen kişiler atığın türünün ve kodunun ne olduğunu bilirler. Geri kazanım sonucu elde edilen yarı ürün/ürünleri başka bir firmaya gönderirken faturalarda kdv'li olmasına özen gösterin. Atıkların geri kazanımı sonucu elde edilen granül ürünü firmalara gönderilirken bazı firmalar hurda plastik olarak düzenlemektedir ve kdv uygulamamaktadır. Bu şekilde yapılması yasak.
 
Üst