Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma Tesisi Kapasite raporu

Üyeler Görebilir
selamlar değerli meslektaşlarım. tehlikesiz tat tesisinde kapasite raporu zorunlumudur acaba? tesisimizde pres makinası mevcut olup insan eliyle ayrıştırma yapıyoruz. yani bant kullanmıyoruz. pres makinesinden ötürü kapasite raporu hazırlanmalımıdır acaba? hazırlanacaksa yardımcı olabilecek arkadaşlar varmıdır teşekkürler :) (ambalaj atıklarının işlenmesinde faaliyt gösteren tesislerin ayırma kapasite hesabında göz önünde bulundurulacak hususlar) ambalaj tat tesisi kapasite rapor hesap klavuzu gibi bir form elimde mevcut durumda.
 
Üyeler Görebilir
Size şöyle anlatayım; ambalaj atıkları için m3 cinsinden hesaplama yapılacak. Tehlikesiz atıklarda ise kg veya ton bazında hesaplama yapılır. Hesaplama yapılırken alacağınız atıkların miktarı, verim, çalışılan gün sayısı hesaba katılarak kapasite hesaplanır. Ambalaj atığı toplama ayırma için bandın olması gerekir. Kapasite raporuna, var olan ve/veya eklenmesi düşünülen makine ve ekipmanlar yazılır. Siz sanayi ve ticaret odası ile görüşün.
 
Üyeler Görebilir
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
SİNAN ERGÜVENÖn işlem ve geri kazanım tesislerinin sağlaması gereken özel şartlar
c) EK-1’de yer alan karışık ambalaj atıklarını ve/veya Sıfır Atık Yönetmeliğinin EK-5’ine göre birlikte biriktirilen kağıt, karton, cam, plastik ve metal atıkları kabul eden toplama ayırma tesislerinde kapasiteyi karşılayacak şekilde platformlu ayırma bandı bulundurulması zorunludur. Bu atıkların ayrıştırılması sadece platformlu ayırma bandında gerçekleştirilir. Malzeme cinsine göre ayrılacak atıklar için, ayırma bandının kenarlarında belirli aralıklar ile ayırma gözleri ve bu gözlerin altında, cinslerine göre ayrılan atıkların biriktirilmesi amacıyla tesis içerisinde kolayca hareket ettirilebilecek konteynerler veya pres hattını besleyen atık bölmeleri bulundurulur.

1639479544338.png

1639479564171.png
 
Üyeler Görebilir
@Mehmet Emin KARAKOÇ Esnaf ve sanatkarlar Odaları genelde kapasite raporu düzenleyemiyorlar (belki düzenleyeni vardır) Tesisinizde kapasite raporu hazırlayacaksanız eğer;
Geçin presin başına açın kronometreyi ve startı verin. Daha sonrasında 1 saatte ne kadar ürünü/atığı preslediniz bunu tespit edin. Daha sonra kapasite zaten ortaya çıkacaktır.
Ama bunun yazılı bir forma nasıl dökersiniz bilemem. Yani bir Çevre Mühendisi kapasite raporu hazırlayabilir mi? veya illa Makine Mühendisi gibi diğer branşlardan imza gerekiyor mu bilgim yok.
Ben tüm TAT'lara kapasite raporu veya ekspertiz raporu hazırlatarak belge aldım.
 
Üyeler Görebilir
Toplama Ayırma tesisinde pres bulunması zorunlu mudur ?
 
Üyeler Görebilir
çevreci55Üstad Merhaba,

Tehlikesiz atık toplama ayırma işi için pres makinesi şartı bulunmamaktadır. Ancak ambalaj atığı toplama ayırma işinde pres makinesi bulundurulması gerekmektedir. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nin 29. Maddesinin (ı) bendinde pres makinesi bulundurulması ifadesi yer almaktadır.

20210125_104741.jpg
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, tesisimde hem tehlilesiz geri kazanım hem de toplama ayırma yapılıyor. Kapasite raporum sadece geri kazanım üzerine tat icin kapasite almam gerekiyor mu? Tat için teminat mektubu oranı belli olunca muhtemelen kapasiteye gore degerlendirecekler.
 
Üyeler Görebilir
mürvetÜstadım Merhaba,

Yönetmelik değişikliği olmadan önce sadece tehlikesiz atık toplama ayırma faaliyeti yapan firmalar herhangi bir makine ve ekipman kullanmayanlar kapasite raporu çıkartmıyorlardı. Sanayi ve Ticaret Odasından kapasite raporundan muaf olunduğuna dair belge alınması yeterli idi. Biliyorsunuz ki yönetmelik değiştiği için tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi olan firmalar çevre lisansı almak zorunda. Şunu hatırlatmakta fayda var; belgeler geçerlilik süresi sonuna kadar kullanılacaktır.

Hem geri kazanım hem de toplama ayırma faaliyeti yapan firmalar kapasite raporu çıkartırken faaliyet konusuna her iki durumun yapıldığı yazılması gerekir. Ben toplama ayırma ve geri kazanım firmasında çalışırken kapasite raporu dahil almış olduğumuz belgelerde "Ambalaj atığı toplama ayırma ve geri kazanım" ile "tehlikesiz atık toplama ayırma ve geri kazanım" faaliyetlerinin yapıldığı yazıyordu.

Teminat ile ilgili konuya gelecek olursak; Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği'nin ekinde şu ifade yer almaktadır:

1639469034965.png
 
Üyeler Görebilir
@Olgaç Sürmelihindi Merhabalar, Çevre izin ve denetim şube uygunluk yazısı için tesise geldi ; eksiklik olarak da teminat mektubu alınması gerektiğini dile getirdiler , bu mektubu hangi kuruma başvurarak alabilirim ve herhangi bir ödeme yapmam gerekiyor mu ?
 
Üyeler Görebilir
begüm acayÜstadım Merhaba,

Bakanlık tarafından yayımlanan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslarda;

"2. Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında yer alan tesislere Yönetmeliğin 5 inci maddesinin altıncı fıkrası gereği geçici faaliyet belgesinden sonra çevre izin ve lisans aşamasında işyeri açma ve çalışma ruhsatı zorunluluğu getirilmiştir. Bununla birlikte, mezkûr Yönetmeliğin Geçici Madde 4 kapsamında bu tesislere geçici faaliyet belgesi (GFB) aşamasında teminat mektubu verme zorunluluğu getirilmiş olup, usul ve esasları Bakanlıkça belirlendikten sonra uygulamaya geçilecektir" ifadesi yer almaktadır.

Şuan çoğu firma mağdur durumda ve teminat mektubu, atık ön işlem ve geri kazanım ile sıfır atık ile ilgili bir an önce usul ve esasların yayımlanması gerekir.
 
Üyeler Görebilir
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
Yönetmeliğin Geçici Madde 4 kapsamında bu tesislere geçici faaliyet belgesi (GFB) aşamasında teminat mektubu verme zorunluluğu getirilmiş olup, usul ve esasları Bakanlıkça belirlendikten sonra uygulamaya geçilecektir" ifadesi yer almaktadır.

Arkadaşlar bu madde ile ilgili bir gelişme var mıdır? .Gfb başvurusunda yıldızlı belge olarak teminat mektubu yer almakta bununla karşılaşan var mı? GFB nasıl başvuru yapacağız?
 
Üst