• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Toplam azot ve protein analizi

Osman Salman

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Mayıs 2013
Firma
yok
Arkadaşlar mantar üretim fabrikası için tavuk ve at gübrelerindeki toplam azot ve protein analizi yapmam gerekiyor bu analizi nasıl yaparım ve hangi cihazı kullanmalıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler..
 
protein analizi için bir çok yöntem var kjeldahl, spektrometrik (görünür bölgedeki ölçüm, ultraviyole bölgedeki ölçüm, florimetrik ölçüm), boya bağlama yöntemi, gravimetrik yöntem gibi bir çok yöntemle protein tayini yapabilrsin ve her yöntem için de farklı cihaz ve metodlar gerekir. ama ben sana kjeldahl yöntemini öneririm çünkü bu yöntemle toplam azot miktarını da bulabilirsin çıkan azot miktarına göre de protein varlığını bulabilirsin. genellikle proteinler %16 civarında azot içerir yani çıkan azot miktarını 6,25 ile çarparsan protein miktarını bulursun.

azotu tayin etmek için de 3-4 numune hazırla her numune için bir miktar suyun içinde bir miktar tavuk veya at gübresini erit mesela 90 ml suyun içinde 10 gr tavuk veya at gübresini iyice erit. bir numuneye de hiç gübre koyma (şahit numune) sonra bu numunelerin her biri için ve şahit numune için kjeldahl yöntemiyle toplam azot tayini yap, numune ile şahit numune arasındaki azot farkı gübredeki azot miktarıdır. çıkan azot miktarını da 6,25 ile çarp protein miktarıdır. kjeldahl yöntemini de biliyorsundur
 
Toplam protein konsantrasyonlarının belirlenmesinde kullanılan bir yöntem olarak: Folin−Ciocalteu reaktifi

Yöntemin uygulanmasına ilişkin referans olarak:
Lowry, O. H.; Rosebrough, N. J.; Farr, A. L.; Randall, R. J. Protein measurement with folin phenol reagent. J. Biol. Chem. 1951, 193, 265−275.
 
Üst