• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

TS ISO 14001 2015 SUNUM ( .pptx )

miner_06

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ekim 2016
Firma
TÜRKİYE TAŞ KÖMÜRÜ KURUMU
Herkese merhabalar.
Arkadaşlar yaklaşık 160 personeli olan küçük bir fabrikada çevre mühendisi ve yönetim temsilcisi olarak çalışmaktayım. Yönetim sistemi kapsamında farkındalık eğitimi vermem gerekiyor. Çevre yönetim sistemi nedir, niye yapılır, faydaları zararları nelerdir? Yapılırsa ne olur amaç nedirİ; yani kısacası bilgilendirme tarzında bir eğitim hedefliyorum.
Elinde böyle bir sunum örneği olan varsa örnek olması açısından çok faydalı olacaktır.
Şimdiden çok teşekkür ederim.


İyi Çalışmalar.
 
Eski olabilir standardı okuyup gerekli yerleri düzenleyebilirsiniz. Görsel koymanızda fayda var
 

Ekli dosyalar

  • ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi.ppt
    119.5 KB · Görüntüleme: 799
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
miner_06Tam olarak "faydaları zararları nelerdir" e yardımcı olamasa da ISO14001:2015 i idari çalışanlara aktarmak adına hazırladığım bir sunum var. Sunumda standard maddeleri üzerinden gittim, amaçlarını ise maddeler üzerinde anlattım (görsel kısımda katılımcıların sıkılmaması amacıyla ayrıntıları eklemedim). Bizde sistem kurulu olduğu için revize edilen maddeler üzerinde daha çok durduk. Umarım fayda sağlar.
 
AMACI ...

kuruluşlara çevreyi korumak ve sosyoekonomik ihtiyaçlarla denge içerisinde değişen çevre şartlarına tepki vermek için bir çerçeve sağlamaktır. Kuruluşların kendi yönetim sistemi için belirlediği amaçlanan çıktılarına erişmek için kuruluşlara şartlar belirler.
Çevre yönetimi için sistematik bir yaklaşım, üst yönetime bilgi ile aşağıdakilerle, uzun süreli başarı oluşturma ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı için seçenek oluşturur:
- Olumsuz çevresel etkilerin önlenmesi veya hafifletilmesi ile çevrenin korunması,
- Çevresel şartların potansiyel olumsuz etkilerinin kuruluş üzerinde hafifletilmesi,
- Kuruluşa uygunluk yükümlülüklerinin yerine getirmesinde yardım edilmesi,
- Çevresel performansın artması,
- Çevresel etkilerin, yaşam döngüsü içerisinde istem dışı şekilde artmasını önleyebilecek bir yaşam döngüsü yaklaşımı kullanarak, kuruluşun ürün ve hizmetlerinin; tasarımının, imalatının, dağıtımının, tüketiminin ve elden çıkarılmasının kontrol edilmesi veya etkilemesi,
- Kuruluşun pazardaki pozisyonunu güçlendiren çevresel olarak sağlam alternatiflerin sonuçları olabilecek finansal ve operasyonel faydalar sağlanması,
- İlgili taraflarla çevre bilgilerinin paylaşılması.
 
Iso 14001:2015 çevre yönetim sisteminin maddelerini son çıkan 2015 versiyonuna göre hazırlayabilirsiniz . Çünkü yönetim sisteminde her kademenin anlatılacağı bölümler ayrı belirtilmiştir. Örneğim 5.1 Liderlik ve Taahhüt bölümü sadece üst yönetimin ilgi alanı içine dahil edilebilir, tüm personelin eğitimde öğrenmesi gereken bir nokta olmayabilir. Başlıklara göre eğitim planı yaparsanız daha faydalı olacağını düşünüyorum . Özellikle eğitim vereceğiniz ve sunum yapacağınız kişilere çevre ile ilgili görev ve sorumluluklar yükleyebilirseniz daha etkili ve verimli olabilir . Örneğin; üretimde çalışan bir ustanın özellikle atık kontrolü yapması için kendisini atık kontrol sorumlusu olarak atayabilirseniz yönetim sisteminizin ehemmiyetini personele geçirmiş olursunuz .


İyi çalışmalar ..
 
@abaderi Bu başlık altından devam edelim diğer arkadaşlarımızda bilgilenmiş olsun :) .
Tabi ki de sadece çevre boyutu analizimi yapacaksınız? Üretim konunuz prosesiniz nasıldır?
 
Tekrar Merhaba,
Hızlı dönüş için teşekkürler :) Biz aslında malzeme olarak kumaş yerine deri kullanan kapsamlı bir konfeksiyon atölyesiyiz diyebilirim.
İşlenmiş hazır deri /kürk/süet bize tabaka halinde gönderiliyor. Kalite kontrolden geçiyor. Kullanılabilecek dikime hazır deriler sonrasında karton kalıplara göre kesiliyor ve makinelerimizde dikiliyor. Ceket, Mont, Kaban vb. olarak üretiyoruz. Tekrar kalite kontrolünü yapıyoruz, paketliyoruz ve ihraç ediyoruz.
Çed Muafiyetimiz var, herhangi bir zararlı atık oluşturmuyoruz. Boyama , Yıkama , ağartma gibi bir işlem yapmıyoruz.
Çevre boyut analizi neleri kapsıyor , biz nasıl düzenleyebiliriz ? Çevre mühendisi bir arkadaşın gelip, yerimizi görüp, bu raporu hazırlaması daha mı doğru olur ?
 
Atık tehlikeli veya olmayabilir. Ambalaj atıkları oluşturuyorsanız bile bu atık olarak geçmektedir. Çevre Boyut Analizi ; işletmenizde veya üretiminizden kaynaklı çevreyi etkileyebilecek her türlü maddenin yer alması demektir. Örneğin kağıt atığınız var , bu atığın çevreye etkisi önemli mi önemsiz mi ? yada etki derecesi yüksek mi değil mi? Araçlarınızın egzos emisyonları bile çevre boyut analizinde yer almaktadır .
 
Merhaba,
Bir önceki cevaba ek olarak;

Çevre boyut analizini atığa göre değil de proses, ortam ve durumlara göre hazırlanır. Üretim de bu proseslerden biridir ve tehlikeli/tehlikesiz atık, elektrik/su tüketimi vb. durumları kapsayacak geniş çaplı bir değerlendirmedir.

Bahsettiğimiz proses, ortam ve durumlardan bazıları; *ofisler *yemekhane *üretim sahası *depo *revir *bakım faaliyetleri *forklift/kompresör kaynaklı süreçler *şirket ve tedarikçi araçları *lavabo/duşlar *acil durumlar.
Bu maddeleri çevre boyutlarına göre (atık oluşumu, doğal kaynak tüketimi vb.) değerlendirilmesidir aslında.

Nasıl değerlendirildiği konusunda örnek teşkil etmesi adına örnekleri ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • çevre boyut örnek.png
    çevre boyut örnek.png
    43.1 KB · Görüntüleme: 461
Arkadaşlarımda birçok yararlı bilgi vermiş bu bilgilerden yola çıkabilirsiniz. Eğer çalıştığınız bir çevre mühendisi arkadaş var ise onun gözlemleyip yapması daha avantajlı olacaktır. @Esra Şahin hanımın örneğine ek olarak.
Örneğin faaliyet (idari bina) bunu çevre boyutu (kağıt,karton vb.) buna karşılık etkisinin açıklanması (doğal kaynak tüketimi) gibi adımlarıda izleyebilirsiniz dosyada ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınızdır
 

Ekli dosyalar

  • çba.docx
    50 KB · Görüntüleme: 416
Murat bey tabi bu plana göre bir prosedür ve ya talimat oluşturulmalı . Çünkü o puanlamanın ve etkilerin ne anlama geldiği prosedür veya talimatta yol gösterici olarak açıklanması gerekir. Teşekkürler .
 
Esra Hanım Merhaba,

Vermiş olduğunuz örnekteki gibi çevresel boyut analizimiz mevcut. Fakat Proses parametreleri olarak başka neler yazılabilir. Ayrıca amaçlara ulaşmak için ne gibi risk ve fırsatlar var. Elektrik ile ilgili çevre boyutları nelerdir? Bu konuda bilginiz var mıdır?
 
Merhaba Gülüzar Hanım,
Sorunuzdaki kelimeleri seçerek anlamaya çalıştım fakat tam olarak neyi kastettiğinizi çözemedim :) Proses parametrelerinden kastınız nedir? Hangi proses için soruyorsunuz?
Elektirik bir proses değildir, bu nedenle elektrik başlığı altında bir çevre boyut etki değerlendirmesi yapılamaz. (üretim veya hizmet kolunuzu bilmeyerek genel konuşuyorum.)Herhangi bir prosesin içerisinde geçen kriterlerden biri olabilir ancak.

*Bunun dışında risk ve fırsatlar çok ayrı bir konudur.
Çevresel risk değerlendirme = Çevre boyut ve etki analizinin içerisinde yer alan bir değerlendirmedir.
Çevre risk ve fırsat değerlendirmesi= ayrı bir tablo ve prosedür içermekle birlikte değerlendirme kriterleri de farklıdır.

**Sitede Çevre Risk ve Fırsat değerlendirmesiyle ilgili konu mevcuttur.
 
Esra Hanım Merhaba,

Bilginiz için teşekkür ederiz. Geçmiş yazılarınızdaki verdiğiniz bilgileri okuduğumda daha iyi anladım:)
Bu doğrultuda Çevre boyut ve etki değerlendirmelerimizi tamamladık.
Çevre risk ve fırsat değerlendirmesi konusunda eksik kaldığımızı düşünüyorum. Rica etsem örnek olarak paylaşmanız mümkün müdür??
Teşekkürler.
 
@Gülüzar Merhabalar Gülüzar Hanım, yararlı olduysa ne mutlu bana :)
Çevre risk değerlendirmeyle alakalı da yine ilgili konularda yazmıştım :) incelemeniz akabinde bulamazsanız bilgi verirseniz yine yardımcı olmaya çalışırım. ( Yarın sabah yazdığım mesajlar üzerinden bulursam linkini paylaşırım)
 
@Esra Şahin Merhaba Esra Hanım:)

İnceledim fakat bulamadım. Örnek olarak iletebilirseniz çok mutlu olurum?

Diğer bir konuda İç ve dış hususlar konusu. Bu konuda ki yazışmaları da inceledim. Açıkçası örnek tablonuzu da buldum:). İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentileri tablosunda iç-dış hususları belirtmişsiniz.Bu tabloyu detaylı aralardaki örnekleri ile birlikte göndermeniz mümkün mü:). Denetimim var. Acil önümüzdeki haftaya ihtiyacım var.Tabi ki bizim proseslerimize göre farklılıklar olacaktır. Bu konuda ben gerekli detaylandırmayı yapabilirim. Yardımlarınızı rica ederiz.
 
@Gülüzar
Risk fırsat değerlendirmesindeki mesajlarımı yarın link olarak iletebilirim tabiki bulamadıysanız :)
İç ve dış hususlarda gerekli tüm bilgilere erişmişsiniz aslında :) Fakat hazırladığım tüm tabloyu paylaşmayı etik bulmuyorum Gülüzar Hanım. Kimine göre saçma veya gereksiz gelebilir bu tutum fakat bu veriler firma mahremidir kanaatimce. Bu nedenle yazan tüm maddeler firma iç bilgilerimi paylaşmak olur. Bu nedenle paylaşmıyorum.
İçerik üretmek konusunda sektör bilgisi verirseniz olası durumları tüm ilgili arkadaşlarla değerlendiririz diye düşünüyorum :)
 
Üst