• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Uct prosesi

C. Şafak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Kasım 2021
Şehir
İstanbul
Firma
itü
Merhaba atıksu arıtma tesisi projem için University of Cape Town UCT prosesinin hesaplamalarına ihtiyacım var yardımcı olabilir misiniz?
 
A2O, 5 kademeli Berdanpho, UCT proesesi, Johanesburg simültane DN prosesi gibi prosesler tesis modifikasyonudur.

Bu ne demek.

Hesaplamalar metcalff, ATV131E gibi referanslara göre yapılıyor. Daha sonra tesisin diyagramında değişikli yapıyorsun. Nasıl mı ?

Mesela A2O prosesini düşünelim.

Su ilk olarak Anaerobik - Anoksik - Oksik şeklinde gidiyor. Geri devir atıksuyuda Anaerobik havuza gidiyor. Bu hesaplamaların hepsi yukarıda saydığım referanslara göre yapılıyor.

Sonra adamlar bakmış geri devir suyundaki Nitrat ( NO3) anaerobik havuzdan fosfor gideriminin verimini düşürüyor. Sonra bir çözüm bulmuşlar.

Anaerobik havuzunun yanında birtane daha havuz yapmışlar aynı boyutta oluyor genellikle. Geri devir ilk önce bu havuza boşalıyor. Burada NO3 tamamen bitiyor. Daha sonra bu su Anaerobik havuza diyor. Ve bu sayede fosfor giderim verimi artıyor.

Ve bu bir havuz eklenmesi ile prosesin adı "Johanesburg prosesi" oluyor. Bak ikisinde de hesaplamaları aynı fakat atıksuyun girdiği yada geri devir çamurunun boşaldığı havuz farklı sadece.

UCT prosesindeki havalandırma havuzu, Fosfor havuzu. Denitrifikasyon proseside aynı şekilde hesaplanıyor. Sadece modifikasyonları farklı
 
UCT prosesi ne yapmış. Fosfor giderimindeki yukarıdaki geri devir çamurundaki NO3 sıkıntısından gidermek için "johanesburg prosesi"ndeki gibi farklı bir havuz yapmak istememiş.

Bunun yerine geri devir çamurunu ilk önce anoksik bölgeye göndererek NO3 ün bitmesini sağlamış sonra burada geri doğru Anerobik havuza göndermiş çamuru.

Sen normal nasıl hesaplıyorsan hesaplarını yapacaksın. Sonra tesis borulamasında bunu göstereceksin.
 
Kubilay Dumanteşekkür ederim ilgili yanıtınız için UCT tasarım hesapları diğer alışıldık prosesler gibi işliyor biliyorum fakat istenen geri devirlerin borulamadan önce hesap kısmında da belirtilmesi, literatürde UCT nin kapsamlı hesaplamalarının olduğu bir kaynak bulamadım projelerde esas alınabilecek bir hesap dökümanı kurtarıcı oluyor :)
 
Üst