uzun havalandırmalı aktif çamur

Üyeler Görebilir
merhaba uzun havalandırmalı aktif çamur tesis tasarım hesabı yapıyorum havalandırma havuzunun hacmini 3060 metre küp buldum havuz sayısını kaç almam gerekiyor? Hocanın notunda; Bir havalandırma havuzunun hacmi yaklaşık 9,000 m3 olup oldukça büyüktür. İnşaat ve teknik nedenlerden dolayı, her bir hatta daha önce 1 adet olarak öngörülen havuz sayısı 3’e çıkarılacaktır. açıklaması yer alıyor havuz hacmim düşük olmasına rağmen havuz sayısını 3mü seçmeliyim?
 
Üyeler Görebilir
Tamamen tercih. 200.000 m3 olup tek bir havuz da olabilir 10 metreküp olup 4 havuz da olabilir.
Gerçek dünya koşullarına göre bakarsak tesisin diğer birimleriyle uyumlu düşünmek lazım. Örneğin bir endüstriyel arıtma tesisi ise 3060 m3 bir havalandırma havuzunu tek parça yapmak biraz büyük kaçabilir. 1+1 yapmak daha mantıklı olur. Bakım ve işletme açısından. Bir gözde bakım-onarım yaparken diğer göz çalışabilir.

Gerçek dünyayı geçip okul şartlarına bakarsak hocanız bir havuz için 9000 metreküp demiş. Sizden 9000 üstü bulduğunuz hacimleri 9000'e göre düzenlemenizi isteyecek. O yüzden 3 havuz yapmak gerekir. Aslında havuz sayılarını tek rakam değil çift rakam seçmek gerekir ki işletme ve bakım kolaylığı sağlasın. O yüzden o dersi alan bir öğrenci olsam 4 havuz yaptığımı yazardım.

Uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi için gerekli minumum hidrolik bekletme süresini hocanız size hangi aralıkla kabul etmeniz gerektiğini söylemiştir. 3 havuz ya da 4 havuz yaptığınızda minumum bekleme süresini sağlamıyorsa uzun havalandırmalı sistem olmayacağı için havuz sayısını mecburen düşürmeniz gerekecek. Bu detayı atlamayın.
 
Üyeler Görebilir
çok teşekkür ederim:) Dediğiniz gibi 1 asil 1 yedek kabul ederek hesaplama yapmayı seçtim.Bir şey daha sormak istiyorum uzun havalandırmalı aktif çamurda havuz boyutlarında standart değer aralıklarını rica etsem öğrenebilir miyim sizden?
 
Üyeler Görebilir
Blower mbar ve kapasite hesabını da düşünmek gerekir kendi fikrimce.

tek kademe, çift kademe olma durumuna göre kapasiteye göre mbar hesaplamaları değişiyor. aynı zamanda difüzörlerin üzerindeki su yüksekliği de önemli.

havuz yüksekliğinde ekipmanları mutlaka düşünerek mühendislik çalışması yapılmalı.

ayrıca kapasitenin az gelme durumunu da düşünmeli. Havuzlar içerisinde bakteri yetişmesi açısından kapasitenin eşit olarak havuzlara bölünmesi daha doğru bi mühendislik olur.
 
Üst