• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yapay sulak alan

Nihan Tosun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Nisan 2012
Firma
kamu
yapay sulak alan projesi hazırlık aşamasındayım; L;W oranı hesabı tamam;1:5 oranı tamam, fakat giriş ve çıkış kısımlarındaki 50 mmlik çakılların kaplayacağı alanı hesaplayamıyorum,yardımcı olursanız sevinirim..lütfenn..
 
Yatağın net gözenek hacmi :Yatak genişliği xYatak uzunluğu x Yükseklik x Geçirimlilik Kum, çakıl ve topraktan oluşan yatağın geçirgenliği (porozite)ort. 0,42 (%42) dir.
 

Ekli dosyalar

  • DOĞAL ARITMA SİSTEMLERİ -tasarım.pptx
    397.3 KB · Görüntüleme: 321
bizde köyler için yapay sulak alan çalışmayı düşünüyoruz. bir pilot çalışma yapacağız. Literatürde verim ve çıkış değerleri çok iyi gözüküyor ancak reelde de bu değerler çıkıyormu merak ediyorum. Hiç yapay sulak alan çalışmış ve çıkış değerlerini ölçmüş arkadaşımız varmı? Birde işletme açısından en az işçilik isteyen arıtma sistemi gibi gözüksede acaba girişteki ızgara yapısının tıkanma sıklığı nasıldı, bitkilerle ilgili sorun yaşandımı? bitki 3 veya 6 ay atıksu ile beslenmezse ölöyomu vede biz bu bitkiden çoğaltabiliyomuyuz?
 
Yanlış biliyorsam düzeltin ama bildiğim kadarı ile yapay sulak alanlarla ilgili bakanlığın elinde pilot projeler var, nüfusa göre bir proje alıp uyguluyorsunuz. Tabi bu okul için hazırlanan bir proje değilse :)
 
ffff.JPG
resimden daha iyi görebilirsiniz
yapay sulak alanlar tip projeler göre yapılır 500 ,1000 kişilik ve daha yüksek olan nüfuslar için ayrıca bitkiler yetiştiriidiği yerden kök olarak sökülmektedir yani bitkileri sizde yetiştirebilirsiniz Literatürde Typha Latifolia adı ile geçmektedir. Ylnız bitkilerin çiçek açımı mevsiminde dikilmemesi gerkiyor .
Buna ilaveten ızgaralar derken kaba ve ince ızgaradan hangisini söylüyorsunuz onu anlamadım ama tıkanmaya karşı ve bakım durumunda su için bypass kanalı yapılır .
 
Noyan@Noyan Temuçin
yapay sulak alanın önüne atıksuyun toplanıp, pompa ile basıldığı bir fosseptik yapılacak.Gelen atıksu pompalanmadan önce manuel kaba ızgaradan geçecek. Eğer işlettiğiniz bir yapay sulak alan varsa bu ızgaranın ne kadar sıklıkta temizletiyorsunuz?. Öğrenmek istediğim haftada bir yada ikimi yoksa daha sık yada daha seyrekmi?
 
@abdlhamit
Okul için hazırlanan bir proje değil. Su kanal idaresi olarak görev alanımızdaki bir köye pilot olarak uygulayacağız, iyi randıman alırsak diğer köylere de yapacağız. Ancak ben projeleri nüfusa göre kendimiz de yapabiliyoruz diye biliyorum. Sorun tasarım da değilde işletmesinde. Sorumluluğunda yapay sulak alan olan varsa sonuçlar nasıl, SKKY tablo değerlerini sağlıyormu, işletmede önünüze ne gibi sorunlar geliyor? Kısacası yapay sulak alan köyler için uygun bir projemi, çıkış değerleri SKKY'i sağlamayacaksa yapıpta öyle elimizde kalmasın.
 
yalnız ece hanım anlamadığım köyün atıksu analizini yaptırmadınız mı yaptırdınız mı? çünkü bütün proses analize bağlı yani bunlar olmadan ne proses olur nede hidrolik hesaplar ayrıca debi olmadan ızgarada genişlik ve yüksekliği ve hidrolik kayıpları nasıl hesaplayacaksınız ayrıca var olan kanalizasyon sisteminin hesaplarınıda alıp ona göre başlangıç yapmanız gerekiyor yanlış şekildfe başlıyorsunuz bence

Evsel Nitelikli Atıksular* (Eşdeğer Nüfusun Ne Olduğuna Bakılmaksızın Doğal Arıtma (Yapay Sulak Alan) ve Stabilizasyon Havuzları Sistemiyle Biyolojik Arıtma Yapan Kentsel Atıksu Arıtma Tesisleri (SKY Tablo 21.5) bakacağınız tablolardan biriside budur
 
Ece Hanım..ancak dönebildim pardon. Öncelikle Bursa Özel İdare bu işi öncüliğini çekiyor.onu baştan belirteyim. onların projesinin kullanarak başladık işimize hatta havuzu tamamladık. kış nedeniyle işleme ara verdik. Metcalf-Eddy yararlanmışlardı bende onu daha çok irdeledim. bitki olarak Canna ve Typha kullanacağız..burada çakıllama önemli..ayrıca bu pis su bitkileri çabuk dağılabilen bir bitki ölüceğine sanmıyorum.en sağlamı typha olduğunu biliyorum.ayrıca fosseptik çıkıışından sonra tekrar dağıtma yapısında dinlenecek..o şekilde yardımcı olmaya çalışırım elimdeb geldiğince iyi Günler..
 
Aklıma şöyle bir fikir geldi 2 tane kaba ızgara gözü yapıp 2 tanede ızgara kanalı yapabilirsin bu kanallarında sağına by-pass hattı yaparsın 1. ızgara kanalını kullanırken 2.ızagara kanalının girşine manuel kapak koyarsın o kapalı durur ayrıca 2.ızgara kanalı içinde birde ince ızgaraya giden hat yaparsın bu şekilde ızgara çok tıkanırsa deiğerini devreye sokarsın. Keşke otomatik temizlemeli ızgara koysanız ama bu seferde maliyet artıyor neyse
 
Üst