Yeraltı suyu kullanma belgesi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (82f8)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhaba Yeraltı suyu kullanma belgelerinin geçerlilik süresi ne kadar? İntenette 10 yıl diye okudum ama yönetmelik cümlesi de bulamadım? Buna dair hangi yönetmeliğe bakmam lazım geçerlilik süresini öğrenebilmek için?

Üyeler Görebilir
Merhaba, bu belgelerin geçerlilik süresi yok.. İhtiyacınıza göre tahsis edilen su miktarı sayaç ile takip edilir. Su ihtiyacı miktarı ekspertiz raporu ile belirlenir ve buna göre kullanılır. Tahsis edilen yeraltısuyu miktarından fazlasını tüketemezsiniz, sayaç kilitlenir. Bu durumda tekrar yükleme yapmak için ilgili DSİ Bölge Müd. ne başvurmanız gerekir. Tekrar ekspertiz raporu hazırlanması gerekebilir. Yıl sonu tüketimlerinize göre her yılsonu sayaç ekspertiz raporunda belirtilen miktara göre sıfırlanır. Bilgilerinize,

Üyeler Görebilir
Peki sayaç takılacaksa çevre mühendisi olarak yapılması gereken ek bir işlem, başvuru, yenileme vs var mı?

Üyeler Görebilir
@hakancihan Hakan bey ilginiz ve cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Ancak aklım baya karıştı. DSİ sorumluluk alanında mıyız bilmiyorum istenip istenmediği bilgisine nasıl ulaşabilirim ki. Ek olarak kuyumuzdan alınan su sadece evsel amaçlı lavabolarda vs kullanılıyor. Yani üretimde proses amaçlı bir kullanım yok. Bir arkadaşıma sorduğumda ''zaten fabrika alanınızda size ait kuyu ve izin belgeniz var, üretim de de kullanmıyorsunuz, evlerde köylerde vs de kuyular var ancak oralarda da sayaç takıldığını duymadık'' tarzı bir şey dedi. Aklım karıştı açıkcası. Ne yapmalıyım bundan sonraki aşamalar nedir bilgilenmek istiyorum. Aslında size özelden yazmak istiyorum ancak tüm arkadaşlar faydalansın belki yine aynı sorunla karşılaşanlar olacaktır. Ek olarak hangi yönetmeliği okumalıyım bu konuda bilemedim.

Üyeler Görebilir
Anonim (82f8)İzin belgeniz olduğunu keşke baştan söyleseydiniz :) İzin belgesi olarak bahsettiğiniz belgenin "Yeraltısuyu Kullanma Belgesi" olduğunu düşünerek devam ediyorum. Bu belgenin 5. maddesinde kulanım amacı tanımlıdır. Hem kullanım amacını hem de aşağısında yer alan notları okuyunuz. Sanayi Suyu ise notlarda ya da belge üzerinde damgalanmış şekilde sayaç takılması şartı ile yazar. Böyle bir ifade yoksa sayaç takmanıza gerek yok. Yine de emin olamıyorsanız ilgili DSİ Bölge Müdürlüğünün Yeraltısuları Şube Müdürlüğüne gidip sorun derim. Şifahen aldığınız bilgiye göre sayaç isteniyorsa işlemleri başlatırsınız. Kolaylıklar dilerim.

Üyeler Görebilir
Hakan bey baktım şimdi dediğiniz gibi sanayi suyu ama sayaç takılması şartı gibi bir ibare yok. Takmamıza gerek yok dediğiniz gibi ancak karbon ayak izi hesabı için su verimizi takip etmemiz gerektiğinden sayaç taktırmak istiyorsak bu aşamadan sonra ne yapmalıyım ya da sayaç takılması yerine kuyunun belgede belirtilen hacmi kadar kullanım olduğunu söylesem hesaplar yanıltıcı olur sanırım öyle değil mi?

Üyeler Görebilir
Ben sizin yerinizde olsam DSİ Bölge Müdürlüğüne gider sayaç konusunu netleştirirdim. Çünkü kullanım belgesinde belirtmeyi unutmuş olabilirler (Yaşandı).

Sorunuza gelecek olursak; Kullanım belgesinde belirtilen miktarı yazdığınızda; az tüketim yaptığınızda fazla değer, çok tüketim yaptığınızda az değer girmiş olacaksınız. Bu da verinin doğruluğu açısından yanlış olur. Bu sebeple sayaç taktırmanız gerekir. Uygun çapta sayaç alıp takabilirsiniz. DSİ sayaç isterse taktırdıktan sonra bildirim yapmanız gerekir, istemezse bildirime gerek yok..

Üyeler Görebilir
@hakancihan Hakan bey size ne kadar teşekkür etsem az sayenizde öğreniyorum. Sanırım DSİ'ye gitmekten başka çare kalmadı. Ancak aklıma bir şey daha takıldı, kullanma belgemizde sanayi amaçlı yazsa da biz bunu üretimde değil fabrikanın lavabo ve yangın dolabı sisteminde kullanıyoruz. Sizce ilk alınırken yanlış mı alınmıştır?