• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yurt içi ve yurt dışından geri dönüştürülmüş hammadde alma

Hüsamettin Selçuk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Temmuz 2019
Firma
eu
Plastik ambalaj üreticisi bir firma olarak, yurt içinden ve yurt dışından geri dönüştürülmüş hammadde almayı planlıyoruz.
Çevre lisansı ve/veya atık ithalatçısı kaydı gibi süreçleri yapmamız gerekecek mi.
Fatura da, "geri dönüştürülmüş" ve/veya "recycle" yazılması durumunda "atık" olarak mı değerlendirilir, yoksa orijinal hammadde ya da geri dönüştürülmüşte olsa hammadde, hammaddedir. Çevre ile ilgili, atık ile ilişkilendirilecek herhangi bir işlem yapılmasına gerek yok mudur.

İlgi ve yardımınız için, şimdiden teşekkür ederim
 
Merhaba,

Geri dönüştürülmüş bir ürün, atık değildir. Örneğin; bir geri kazanım firması plastik geri kazanırsa bunu ürün olarak satabilir. Tabi satın aldığınız yerin kapasite raporunda ürettiği ürünün bilgisine yer verilmiş olması lazım.

Kısacası; tesise gelen "ürün" ise lisans almanıza gerek yok. Tesise gelen "atık" ise lisans almanıza gerek var. Yurt dışından da gelse durum aynı.
 
Hüsamettin SelçukHüsamettin bey konu ile ilgili bir ilerleme kaydettiniz mi? Bizde yurt dışından PCR geri dönüştürülmüş hammadde satın almak istiyoruz fakat ürünün GTİP kodu atık madde olarak gözüküyor
Tarife ile ilgili mevzuatta geçen bilgi ise şöyle.;
Ek-1) sayılı listede yer alan atıkları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi alan geri kazanım tesislerine sahip sanayiciler ithal edebilir.
Konu ile ilgili yardımcı olabilir misiniz nasıl bir yol izlediniz ve nasıl bir sonuç aldınız paylaşırsanız çok memnun olurum.

İlgi ve yardımınız için, şimdiden teşekkür ederim
 
Cem KarabulutMerhabalar,

Ticaret Bakanlığı'ndan Dahilde İşlem İzni almanız ve ithal edeceğiniz hammaddeden bir ürün üreteceğinizi/imalatçı olduğunuzu beyan etmeniz yeterlidir. İthalatçı belgesine gerek duyulmamaktadır. İthalat Bilgi Sistemi üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.

2024/01 sayılı Atık İthalatı Uygulama Genelgesi EK-3'te granül ve çapak hammaddelere ilişkin GTIP kodları yer almaktadır.
 
Üst