Zorunlu i̇şletme staj

Üyeler Görebilir
Merhaba,

Bu yaz İstanbul'da zorunlu işletme stajımı yapacağım ancak staj süreci ve sektör seçimi konusunda yeterli bilgiye sahip değilim. Bu nedenle tecrübeli büyüklerimin görüşlerine danışmak istedim.

Çevre danışmanlık firmaları ve İSKİ gibi kurumlar dışında; kozmetik, gıda, ilaç veya teknoloji firmalarında işletme stajı yapma imkânımız var mı? Eğer mümkünse, bu tür firmalarda genellikle hangi departmanlarda görev alabiliyoruz?

Ayrıca İSKİ gibi kurumlarda ofis veya saha seçeneği sunulduğunu biliyorum. Bu tercihi, ileride yönelmek istediğimiz alana göre bizim mi belirlememiz gerekir? Bu konuda önerileriniz nelerdir?

Görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim.

Üyeler Görebilir
sada
İşletme stajı yaptığınıza göre en azından üçüncü sınıftasınız demektir. İstanbul gibi yerlerde stajı ayarlamak için biraz daha kısa süreniz vardır o nedenle hızlı karar vermek gerekir.

Çevre danışmanlık firmalarında staj yapmak bana göre İSKİ'de işletme stajı yapmaktan avantajlıdır muhtemelen özelde iş aramak mecburiyetinde kalacaksınız. İSKİ'de bence ancak Laboratuvar stajı yapılır. Ben işletme stajını Kamuda yapma hatasını yaptım size önermem.

Gıda ve İlaç firmalarında elbette staj yapabilirsiniz. Stajı yapacağınız yer muhtemelen Çevre Yönetim Birimi olacaktır. Gıda tarafında Gıda Mühendisi olup bizim işleri işgal eden kişilerle tanıştım lakin bizim taraftan o taraflara giren arkadaşlar pek görmedim oysa GHP (İyi Hijyen Uygulamaları) Kalite Standartları, HACCP aslında bizim mesleğimizde de yeri olan lakin bizim pek güçlü olmadığımız yerlerdir. Onun dışında gıda firmalarının AAT bulunma durumu da mevcut olduğundan ayrıca o tarafı da deneyimleyebilirsiniz. İlaç firmalarında Çevre Yönetim Birimi dışında sektörümüz kısa vadede kapalı ama Kimya Mühendisliği ÇAP kapsamında okuyor olsaydınız veya İSG düşünüyorsanız ilaç endüstrisi ciddi bir alan.

Teknoloji firmaları derken yazılım vs. gibi alanlarda biz ne yazık ki yokuz. En azından staj kapsamında muhtemelen okulun izin verdiği yeri bulmakta zorlanırsınız.

İlerde yönlenmek istediğiniz alana göre ezberi doğru mantık ama pratikte işlememe ihtimali olan bir durum. Mesleğimizde istihdam yolları biraz düzenlenmiş durumda yapabilecekleriniz bence kısıtlı.

Sorunuz dışında eklemem gereken bir durum var: Benim okuduğum zaman (Ben Sakarya mezunuyum) İlde yalnızca 1 Çevre Akredite Laboratuvarı mevcuttu ve Bölüm kesin bir şekilde hazır deney kitleriyle deney yapılan tesisleri bize yasaklıyordu. Üniversitenizin size koyduğu yasaklara dikkat edin derim. Hoş ben staj sınavlarında pek zorlayamıyorlardı, o zaman da mevzuatlara meraklı bir insandım, staj detaylarına çok dikkat ederdim, ama pratikte hiç faydasını görmedim ve sektör dışında kaldım.

Saygılarımla.