Zoruunlu depozite sistemi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (8753)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Arkadaslar merhaba bir otelin cevre danismanligini yapiyorunm zorunlu depozite sistemi kurmak zorunlumu doa makinesi alinmasi vb. Sureclerdeki yasal zorunluluk varmidir ?konu ile ilgili destegiz icin simdiden cok tesekkur ederim.

Üyeler Görebilir
1. Soru kısaca HoReKa olduğunuz için evet. Mevzuatta özel pazarlama alanı olarak geçmektesiniz. İlgili usul ve esaslar 9. Maddede satış noktaları listesinde özel pazarlama alanları dahil hükmü yer almaktadır.
2. DOA makinasını (DİM) almaktan ziyade DSYS operatörü denilen bir mevzu var. Sizin sadece makina değil DSYS operatörü sorununu çözmeniz gerekiyor. DSYS operatörü sizin makinanızda birikeni alıp depolayan ve/veya işleten kişidir. Türkiye'de 34 yetki alan şirket bulunmakta ve 23 tanesi aktif olup her İlde ayrı sorumluluk mevcuttur ve belirlenmiştir. Makinanın sorumluluğu hakkında kurulum yapmadığım için bir bilgim yok, makina kira hizmetini TÜÇA'nın alt şirketi ÇEYAŞ yapabilmektedir.
3. Süreçteki yasal zorunluluğa uyulmaması halinde TÜÇA tespiti yapar İl Çevre denetimde ceza yazabilir (TÜÇA'nın görüşü en azından sözlü olarak budur) Bakanlık görüşü ihbar ve şikayetleri doğrudan TÜÇA değerlendirir üzerinedir (Bakanlıktan mevzuatın 4/2c dayanarak görüş istemiştim, ilgili şikayetlere cevap alamamaktayım) Bu işte yaptığım işlem gönüllü olarak döneminde çalışmışlığım olan Kurumdan çıkan ambalajı DİM'e okutarak para kazanmak oldu, toplaması zaten şahsımın sorumluluğundaydı. (Usul ve esaslardaki genel ilkelerin 16. Maddesi buna izin veriyor)
4. Mevzuata tuca.gov.tr adresinden mevzuat başlığı altında ulaşabilir, soruları [email protected]'den iletebiliyordunuz diye hatırlıyorum bir de depozito için ayrıca @tuca.gov.tr mail adresi var lakin başını hatırlayamadım. Unutmadan mevzuatta sizlerin şirketlerle örnek sözleşme formu da mevcut diye hatırlıyorum

Ayrıca TÜÇA ile ilgili kendimin açtığı haber başlığı da mevcuttur.

Ekleme: Cezanın yazılacağı hüküm Çevre Kanunu 20/ee-2

Saygılarımla.