• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ambalaj atığı alım sözleşmesi

Duygu Erit

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2010
selamlart elinde ambalaj atığı alım sözleşmesi olan varsa paylaşabilirmi?
 
Merhabalar
Böyle bir sözleşme varmı? Gerekliligi konusunda pek gerekli olmadıgnı düşünüyorum ancak geçenlerde banada böyle bir sözleşme talebi geldi :S
Eger elinde örnek olan varsa paylaşırsa sevinirim
 
@duygu89

bu işine yarar sanırım ;)
 

Ekli dosyalar

  • ambalaj atığı sözleşme.pdf
    158.1 KB · Görüntüleme: 1,960
ambalaj atıkları hakkında çok bilgim yok bu konu hakkında birşeyler sormak istıyorum.Ambalaj atığı ureten bir firma ambalaj atıklarını bağlı olunan belediye ye ücretsiz vermek zorunda mıdır?yoksa lisanslı bir şirkete para ile satamazmı?
 
Eğer ürettiğiniz ambalaj atığı tonajlı yani çok fazla ise bulunduğunuz ilçe belediyesinin çalıştığı lisanslı tat firmasına bedelli verebilirsiniz, ilgili yönetmelik henüz değişmedi,sonrasında büyük ihtimalle istediğiniz firmaya satabilme şansınız doğabilir.
 
Resmi Gazete Tarihi: 24.06.2007 Resmi Gazete Sayısı: 26562

AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
sayfa 3 - genel ilkeler madde 5 d bendi diyorki;
d) Ambalaj atığı üreticileri; ilgili oldukları belediyeler tarafından hazırlanarak Bakanlığa sunulan ambalaj atığı yönetim planı doğrultusunda belirlenen toplama sistemine uygun olarak biriktirmek ve bedelsiz olarak belediyenin sistemine vermekle yükümlüdürler.
 
Şuan itibariyle tüm piyasaya sürenler ambalaj atıklarını ilgili belediyenin sistemine ücretsiz olarak vermek zorundadır.Yönetmeliğe göre tüm fabrika,işletmeler,satış noktaları... ambalaj atıklarını bedelsiz olarak verirler.Kimse aksini idda edemez,Para ile satması yasaktır ve bakanlığın ceza yetkisi vardır.Yazmayabilir ama bu ceza yazmayacağı anlamına gelmez. ambalaj atığının tonajı faketmez,tek cins yada karışık olmasıda farketmez,malzeme ambalaj atığı ise belediye alır.Bunun içinde tat ları kullanır.
 
Özetle şu ki, yönetmelikte ücretsiz verilmelidir deniyor. Ancak atık üreticisi bunu paraya dönüştürmenin yolunu arıyor. Uygulamada çeşitlilik ortaya çıkıyor böylece.
 
Fabrika içinde oluşan atıklar haricindekileri, bağlı bulunduğunuz belediyenin Ambalaj Atıkları Yönetim Planı onaylı ise anlaşmalı LF sine ücretsiz vermekle yükümlüsünüz. zaten bunu resmi yazı ile firmaya iletir.
 
Konu açılmışken atık yağlar,atık aküler..v.b. için de mi yani bedelsiz olarak aynı şey geçerli?Mesela yönetmelikte akülerin eskisinin getirilip yenisi ile değiştirilip depozitosunun düşüldüğünden bahseder.Peki biz aküleri geçici olarak depoluyorsak geri kazanımını sağlarken satış yapamaz mıyız?
 
@srdr

ambalaj alımı konusunda sözleşme mecburiyeti yok taraflar kendi aralarında uygulamada problem olmaması için sözleşme yapabilirler.

Bunun dışında belgelendirme için çalışılıyorsa, piyasaya süren-tat-tat'ın çalışma yaptığı belediye arasında 3 lü sözleşme yapılması zorunlu.
 
yeni yönetmelikle ortaya çıkması düşünülen serbest piyasa olayı sanırım bakanlığın isim değişikliğinden sonraya kaldı.. bi de bu konu başlığında söylemem gereken şey ambalaj üretimi ile ambalaj atığı üretimi aynı değildir...mesela bir kutu toplu iğne satan bi yer ambalaj atığı sürer piyasaya ama o kutuyu yapan firma atık üretmez yani bakanlığa bildirimi gerekmez ve kutuyu yaparken açığa çıkan hurda kağıdı istediği bir firmaya satabilir...ama toplu iğneci adam belediye ile anlaşmalı tat ile anlaşmak zorundadır..yeni yönetmelikle değişeceği ümit ediliyor...
 
İşletmede çıkan ambalaj atıklarınımı bedelsiz vereceğiz yoksa piyasaya sürüp toplattığımız atıklarımı? Burada bir karışıklık var!

Benim bildiğim işletmeden çıkan ambalaj atıklarını en iyi parayı verene verebilirim.
 
Yönetmelik çıktıktan sonra büyük firmalar atık da olsa mülkiyet hakkı oldukları için bedelsiz verilmesi hususunda Danıştay'a itiraz etmişlerdi ve Aralık 2007'de Danıştay bedelsiz verilmesiyle ilgili yürütmeyi durdurmuştu. Bakanlık "bu yönetmeliğin iptali anlamına gelmiyor" diye işletmeleri uyardı ve işletmeler para karşılığında vermeye başladı. Sonra Nisan 2008'de "kirleten öder" prensibi nedeniyle mülkiyet hakkına bir müdahale sayılmayacağı için durdurma kararını kaldırdı ve bedelsiz verilmesi konusu tekrar geçerli oldu. Ancak ortada büyük bir ekonomik potansiyel var resmen adamlara bedava hammadde vermiş oluyorsunuz ve dünün hurdacıları bugün Q7'lerle geziyor. Ürünü ambalajıyla satın alan firma kullanamadığı ambalajı değerlendiremiyor. Böyle bir vaziyette işletmeci de parayla satma alışkanlığından vazgeçmek istemiyor. Üstelik şimdiki yönetmelikte oluşan ambalaj atıklarını bağlı bulunduğumuz belediyeyle sözleşme yapan firmalara vermek durumundayız. Burada siyasi işler araya giriyor neyse bu konuyu uzatmayayım. Yeni yönetmelik taslağına baktım bedelsiz verilmesiyle ilgili bir zorunluluk koyulmamış sanırım yanılıyor muyum? Bir de çevre lisansı olan herhangi bir firmaya verilebilir denmiş bu da gayet iyi oldu en azından çalıştığımız firma yararını da gözeterek ambalaj atıklarının geri kazanılmasını sağlayabiliriz.

@capantugba

Bildiğim kadarıyla atık akü ve atık yağlar için lisanslı yerlere verilmesi koşuluyla bedelsiz verme şartı yok. Para alabiliyorsunuz. Ancak bunların dışındaki tehlikeli atıklar (ötl, kontamine ambalaj vb.) bedelsiz verilmek durumunda.
 
@gokcaykut

Hayır :rolleyes:

Siz bir ambalaj atığı üreticisi olarak işletmenizde oluşan ambalaj atıklarınızı bedelsiz halde belediyenin sistemine vermek zorundasınız.

Yönetmelik;

Md.4
c) Ambalaj atığı üreticisi: Ambalajlı ürünü kullanarak ambalaj atığının oluşumuna sebep olan tüketiciler, nihai kullanıcılar, satış noktaları ve benzeri gerçek veya tüzel kişiyi,

Md.5
d) Ambalaj atığı üreticileri; ilgili oldukları belediyeler tarafından hazırlanarak Bakanlığa sunulan ambalaj atığı yönetim planı doğrultusunda belirlenen toplama sistemine uygun olarak biriktirmek ve bedelsiz olarak belediyenin sistemine vermekle yükümlüdürler.
 
yeni yönetmelik taslağına göre serbest bölge olacak .. isteyen firma istediği tat firması ile anlaşabilecek.. ama bu da bakanlığın isim değişikliğinden sonraya kalır gibime geliyor
 
Üst