Çed raporu örnekleri

This thread has been stickied permanently.
Üyeler Görebilir
@yavuz tuna Hocam çok özür dileyerek bu konuşmadan ayrılacağımı belirtmek istiyorum :)
Naçizane tavsiyem lütfen tüm kaynaklardan araştırma yapın ve tarafsız gözlerle bakmaya çalışın. Size kesinlikle saygısızlık etmek istemiyorum lütfen beni yanlış anlamayın ancak (sadece bu konu için söylüyorum ) bir mühendis gibi düşünmekten kaçınıyorsunuz.
Sizinle muhabbet etme fırsatı da bulmuştuk hatırlarsanız ona binaen bu konuda daha fazla yazmayacağımı belirtmek istiyorum :)

İyi günler dilerim ...
 
Üyeler Görebilir
Mutlaka dahildir. Ama ne kadar etkiliyor? Raporu incelemek gerçekten zor, çok yavaş ilerliyorum bu konuda içerik mevcuttur umarım. Eğer yoksa en büyük skandal bu bence?‍♀️
 
Üyeler Görebilir
Boğazlarımız Karadeniz ve Ege denizleri arasında deniz ulaşımına hizmet etmekte. Biz ise çok eski ve güncellenemeyen Montrö dolayısıyla çok az para kazanıyoruz Panama ve Süveyş'e kıyasla. Şu haliyle ancak 150 milyon dolar gelirimiz var yıllık ortalama. Bekleme süresini kısaltarak ekonomik olarak daha avantajlı ve güvenli bir kanal açarak egeden karadeniz'e ulaşımı sağlamış olacağız. İki ayrı geçiş ücreti elbette çok mümkün değil otobanlarda olduğu gibi.
Karadeniz'e kıyısı olan Rusya, Ukrayna. Moldova. Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerden gelen gemiler elbette Türkiye dışındaki avrupa, Amerika, asya gibi kıtalara geçiyor büyük oranda. Fatih beyin verdiği bağlantıda İstanbul boğazından 44 bin; Çanakkale boğazından ise 41 bin gemi geçtiğini 2018'de görebilirsiniz. Yani yaklaşık 1.500'ü Marmara'ya girip tekrar Karadeniz'e dönüyor. Boğazlardan geçen gemilerin hacmi büyümekte ancak sayısı azalmakta verilerden görüldüğü gibi.
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
@Fatih Koçak Mühendis hesap yapan kişidir ve ben de çeşitli yönlerden hesap yapıyorum. Sadece çevresel yönleriyle değerlendirilseydi raporu okuyup fırsat bulunca yazardım. Ekonomik yönünü başkaları açtığı için ben de istatistikleri ve uzman görüşü paylaştım. Ben de diğer tüm üyeler gibi sizinle tanıştığıma memnunum. Farklı fikirlere sahip olabiliriz, saygı çerçevesinde katkı sunuyorum sadece okuyucular için. Ben de size iyi günler dilerim.
 
Üyeler Görebilir
@Cem Yılmaz Verdiğiniz linkte lira olduğu yazıyor dikkat ederseniz. Ben ise üstte verdiğim likteki ''Deniz hukuku uzmanı Tümamiral Cihat Yaycı'nın hesaplamasına göre, Boğaz geçişlerinden yıllık 150 milyon dolar gelir elde eden Türkiye..'' verisini paylaştım.
 
Üyeler Görebilir
@Cem Yılmaz Keşke verdiğim linkteki yazıyı biraz daha dikkatli okusaydınız. Sizin genelde yaptığınız gibi ben de önemli kısmın özetini size sunayım: ''...Dolar ve altın yıldan yıla rekorlar kırarken İstanbul Boğazı'nda altın/frank üzerinden belirlenen gemi geçiş ücretleri 35 yıldır değişmedi. 1983 yılında 1 gram altın karşılığı 2,78 dolar üzerinden hesaplanarak sabitlenen geçiş rejimi nedeniyle bugüne kadar Türkiye, milyarlarca dolar kaybetti. Bugün 1 gram altın 40 dolara yaklaşmış olsa da yıllar önce 2.78'de sabitlendiğinden ötürü ücretlerde tadilat yapılmıyor. ..''
 
Üyeler Görebilir
@yavuz tuna bu ekonomik değerlere çok takılmaya gerek yok. Eğer illa boğaz güvenliği tehlikede ise marmaraereğlisinde sıvılaştırılmış cng tesisi mevcut. buna benzer bir liman daha yaparsınız ham petrolü boru vasıtasıyla yarımadanın öbür tarafına gönderirsiniz. neticede marmaereğlisindeki yapılan işlem bu. trakyanın içim kesimlerine bu şekilde dağıtılıyor. bu proje ekonomik olarak kalkınma sağlayacak diyerek ele alınabilecek bir proje değil. alternatifi çok daha ucuza yapılabilecek şeyler var.
 
Üyeler Görebilir
@yarabandı sanırım aynı şeyleri düşünüp farklı izah ediyoruz, ben de işin içine duygusallık girsin demedim, sadece matemetik ve bilime dayanan ekoloji bilimi, çevre bilimi ve iklim bilimi gözleri ile de bakılması gerektiğini söyledim.
aynı şeyleri düşünüp :oops: farklı yazmak, şaşırttı beni aslında. sonuçta bunlar da matemetiğe dayanan bilim dalları. duygusallık işin başka bir boyutu tabii, mesela bir inşaat mühendisi de gönüllü bir çevreci kadar duygusal olabilir.
 
Üst