Yönetim Çevre danışmanlık firmaları ve çevre mühendisi meslektaşlarımıza

Üyeler Görebilir
Sayın @Meslektaşlar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2022 tarihinde "Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik" yapılan mevzuat değişikliğinin 17. maddesinde yer alan "Asgari Fiyat Tarifesi" uygulaması, temelinde "net asgari ücret" ve "firmaların sahip olduğu çevre izin ve lisans konusuna" göre şekillenmektedir. Yıllardır yaşanan düşük ücretli hizmetin önüne geçmek, çalışan personelin ve danışman firmanın değerini ayrıca danışmanlık hizmetlerinde ki hizmet kalitesini artırmak için Bakanlığımızca yapılan bu gayretli çalışma birçok meslektaşımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.

Ancak çokça duyar olduk ki, farklı sektörlerden birçok işveren bu değişikliği memnuniyetle karşılamamış, toplu şekilde ayaklanma göstererek fiyat tarifesine itiraz etmiş, yıllardır çevre mühendislerinin emeklerini ucuza sömürmeleri yetmezmiş gibi Bakanlığa "Asgari Fiyat Tarifesi" maddesinin kaldırılması için baskıda bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir. Bakanlık tarafından yaşanacak olası bir geri adımın hepimizi felakete sürükleyeceği apaçık ortadadır.

İşte bu noktada biz çevre mühendisleri olarak birlik olmanın tam vaktidir. Kendi içimizdeki birliği göstermek, yıllardır beklediğimiz hakkı bizden almak isteyen işverenlere sesimizi gür şekilde duyurmak ve de en önemlisi Bakanlığımızın bu güzide çalışmasına olan katkımızı gösterebilmek adına 27 Ocak Cuma günü saat 15.00'da tüm meslektaşlarımızı #AsgariFiyatAzamiHizmet etiketi ile öncelikli Twitter olmak üzere tüm sosyal mecralarda paylaşım yapmaya davet ediyoruz.

Bizler birlik olabilmeliyiz ki; biz ve bizden sonra bu mesleği sürdürmeyi amaçlayan kıymetli meslektaşlarımızın bir yarını olabilsin. Bizler birlik olabilmeliyiz ki; artık fabrikatörlerin dilediğini yaptırabildiği günler geride kalsın. Bizler birlik olabilmeliyiz ki; aslında birlik olduğumuzda ne kadar güçlü olduğumuz gün yüzüne çıksın. Hadi, bir ses de siz olun!

yatay.jpg
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
O kadar her kalemde dehşet fiyat artışı yapılırken, işverenlerin sadece buna tepki göstermesini anlamak gerçekten mümkün değil. Ayrıca itiraz edeceklerse laboratuvarınların asgari ücret tarifesine itirazda bulunsunlar. Hiç ölçüm yapmasa bile keşif ücreti 2925 TL olmuş. 2 baca ölçümü 50 bin TL tutuyor. Biz danışmanlar , çevre mühendisleri tesislerin her şekilde bütün sorunlarını kahırlarını çektiğimiz , ayda 1 veya 2 kez bulunmamız dışında 7/24 sürekli arka planda destek olup işlerini yürüttüğümüz saha da görünmeyen emekçi mühendisler için bu ücretler az bile . Madem bu kadar çevrede herşeyi çok bilen işverenler bizler sahadan çekilelim ve çevreyi sizlere bırakalım. Görelim bakalım nasıl yapıyorsunuz.. Bizler yıllar boyunca çalıştık emek verdik. Yıllar sonra sağolsun Bakanlığımız buna bir standart getirerek adil bir düzen oluşturmaya çalıştı. Bu saatten sonra hangi işveren, hangi çevre danışmanı bu yönetmelik maddesine aykırı hareket ederse , her kanaldan her kuruma şikayet edeceğim..
 
Üyeler Görebilir
Fatih Özcan
Tebrikler Fatih Bey cidden güzel bi konu olmuş ben birçok kişiden yani sizlerden çok çok küçük ve çok az bir deneyime sahibim fakat 2015 yılında başlamış olduğum eğitim hayatına çok güzel umutlarla başlayıp daha sonra piyasaya indiğimde ise gerçeklerle yüz yüze kaldım keşke okumasaydım dediğim zamanlar oldu ama işin realist yani gerçek yüzüne baktığımızda ciddi anlamda bizim mesleğimizin ülkemizde aslında müthiş şekilde ilerletmeye yönelik çalışmalar var fakat bunların tam aksine tekel firmalar asgari üzerinde çevre mühendisi çalıştırmamaya yemin etmiştir.Kesinlikle size katılıyorum umarım hakettiğimiz sonuçları alırız.
 
Üyeler Görebilir
Yarın o an itibariyle müsait olmama durumuna istinaden duyuruda söylenen saatte atılmak üzere tweet planladım. Uzun yıllardır konuşulan ve bu yönetmelikle gelen asgari fiyat tarifesi konusunda bakanlığın geri adım atmaması dileğiyle.
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Bundan sonra ki aşama her çevre mühendisine en az 20.000 maaş ve belge kiralayan danışmanlık firmalarının belirlenmesi cezalar yağdırılması. Danışmanlık firmaları belge kiralama olayı kalksın gelir eşit dağıtılsın. Yoksa firma sahibi kazanır, çevre mühendisi yine asgari ücrete talim eder.

Bu yönetmelik firmalar için çıkmadı tüm çevre danışmanlık firmaları çalışanlarının haklarının düzeltilmesi için çıktı.

Bu saatten sonra belge kiralayan SGK yatırmayan firmaları tesbit edin şikayet edin.
 
Üyeler Görebilir
Bu sektörde 20 yıldır işverenim, çalışanım kurumsal firmalar bile o kadar dandik ki çalışan çevre mühendislerinin para kazanacağını hiç zannetmiyorum.

Burada kriter getirilmeli nasıl olmalı bu konu tartışılmalı.
 
Üyeler Görebilir
Sosyal medya ve sosyal iletişim gruplarında maaş beklentisi anketi yapmıştım. Millet çalışabilmek için asgari ücret ve asgarinin bir tık üstü yüzde elliye yakın tercih vardı. Benim tercihim asgari fiyatın iki ve üç katı aralığı idi.

Yapmış olduğum anketin amacı belli bir maaş aralığını oluşturabilmekti. Onca başvuruma rağmen dönüş yapmayan firmaların suçlu olmadığını gördüm. Meslektaşlarım utanmasa asgarinin altında bile çalışacakmış. İşverene gelmeden önce işçi olarak hakkımız olanı istemeyi bilmediğimiz için işveren tarafından utanmadan ve arsızca tecrübesiz -ki başvurduğum dönemde 8 yıllık mühendistim- olarak değerlendirildim. Belki birkaçı bu forumda yazıyordur. Yeni mezun arkadaşların durumu benden daha vahim olduğunu düşünüyorum.

Arkadaş sizin değerinizi işveren belirleyemez. Son değişiklikle birlikte inanılmaz Çevre Mühendisi mesleki anlamda değerinin artışı olmuştur. Siz bunu maddi anlamda değerlendiremiyorsanız işverene yüklenmek anlamsızdır.

Not: Forumda bile kimliği ile yorum yapmaktan kaçınan insanlarla bu yol ne kadar gidilebilir bilemiyorum. Bu hak yürüyüşüdür. Yüzsüze yer yoktur.
 
Üyeler Görebilir
Tamamen katılıyorum. Şu "hakkımız olanı istemeyi bilmiyoruz." çok doğru bir tespit. Sanki biz birinin hakkını gasp ediyormuşuz gibi, sanki o para bizim hakkımız değilmiş gibi sürekli tabandan kendine fiyat biçme peşindeyiz. Bu bize aşılanmış ne yazık ki. Ben de çok duyuyorum patronlardan "ben bu kadar verebilirim"i. İşveren böyle deyince bir anda bizim ederimiz o oluyor. Fiyatı biçenler onlar oluyor. Ama bunu kabul edip etmeme bizim elimizde (Burada istisnai durumları göz ardı ediyorum arkadaşlar). Hak arama konusunda genel bir sorunumuz olduğunu düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
Doğru tespitler herkes kendi hakkını belirler. Bu söyleyeceğimi açık kapı bırakmak olarak algılamayın fakat maalesef işveren bunu çok iyi kullanıyor. Çünkü müşterilerin işverenden kaliteli hizmet alayım derdi yok böyle olunca da işveren boşluk dolsun yeter olarak yaklaşıyor. Bizim burada karar vermemiz gereken şey biz boşluk dolduran mıyız kalite arttıran mı?

Tabi ülkenin genel ekonomik koşulları belli ayrıca çalışılan lokasyonda gelen teklifleri çok etkileyebiliyor. 10 tane danışmanlık firması olan yerde 250 mühendis olursa insanlar geçimini sağlamak için mecburen fiyat düşüyorlar. İdealler ve aile geçimi arasında seçim yapmak zorunda kalan birçok meslektaşımız tercihini aileden yöne kullanıyor ve buda fiyatları aşağı çekebiliyor.
 
Üyeler Görebilir
Merak ettiğim güzide odamızın bununla ilgili çalışması var mı?

Yoksa yine ekolojik yıkım hakkında Ekoloji Hareketleri Konferans mı düzenliyor yoksa aidatlara yüzde üç yüz az oldu dört yüz mü olsun diyorlar?
 
Üyeler Görebilir
Muzaffer KOÇOda değilde dernek v.b gibi sendikasyon faaliyetine girmek lazım kannatimce bu dernekte bakanlık tarafından zorunlu kayıt olması gerekecek

- dernek danışman firmalara asgari çalışma tarifesine uyum getirecek şekilde düzenleme yapacak.

Bu şekilde olmazsa ortada dönen para 3-5 kişinin cebine gider bu yönetmelikte çöp olur. Yarar sağlayacağına zarar sağlanır.

Tamam çevre okuduk ama az çok ekonomide biliyoruz.

Tekil çıkan çok yönlü düşünülmeyen bir yönetmelik olmuş. Önemli olan kapitalin eşit ve çıkar odaklı olmayan adaletli bir şekilde dağıtılması.

Bakanlık çalışanları yönetmelik çıkarmış ama swot analizi nede ekonomik analiz yapmış sahayı bilmeden sektöre düzenleme getirmişlerdir.

Lafın özü her meslekdaşımızın asgari şekilde kazanması için bu firmalara regülasyon şart.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üst