Vakitsizlikten önceki mesajlaşmaları okuyamıyorum arkadaşlar. Hemen konuya gireceğim. Bilginiz var mı bilemiyorum, odamız dilekçelerle itiraz yapacak. ben odamızın mailine ve Bimer üzerinden başvuruma şu dilekçeyi yazdım. sizler de facebook' taki
gurubu takip ederek dilekçe hakkında konuşulanları izleyebilirsiniz. Buyrun dilekçem:
Not: Buraya tekrar girip cevap vermekte gecikebilirim. Bana hitaben cevap yazanlara dönemez isem şimdiden özür dilerim.
"Konu: Çevre Görevlisi Eğitimi
İlgi(a): 11.08.1983 tarih ve 18132 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇEVRE KANUNU
İlgi(b):21.11.2013 tarih ve 28828 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK
İlgi(c):10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan ve 01.11.2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ
İlk kez 2006 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı’ nın verdiği karar ile ortaya çıkan “çevre görevlisi” ifadesi ve belgesini takiben, İlgi(b)’ de anılan yönetmeliğin “Çevre görevlisi olacaklarda aranan nitelikler MADDE 6” ’ sında belirtilen hükümlere dayanarak; 29.10.2014 – 02.11.2014 tarihleri arasında TÜÇEV tarafından yapılması planlanan “çevre görevlisi eğitimi” konusunda, Çevre Mühendisleri için kontenjan sıkıntısı ortaya çıkmıştır.
Yeni mezun ve belge alamamış durumda olan Çevre Mühendislerinin sayısı 300 kişiden daha fazla olduğu için belirlenen kontenjan yetersiz gelmektedir. Bu soruna ivedilikle çözüm bulunması için 29.10.2014 – 02.11.2014 tarihleri arasında yapılması planlanan eğitimin Çevre Mühendisleri Odası Şubelerince verilmesini talep etmekteyiz. Böylelikle eğitime para yatırmış ve kayıt yaptıramamış Çevre Mühendisleri ile para dahi yatıramamış olan ve eğitime katılmak isteyen Çevre Mühendislerinin mağduriyeti giderilmiş olacaktır.
Ayrıca sorunun geniş anlamda tamamen ortadan kalkması için; Ülkemizdeki mezun durumda olan Çevre Mühendislerinin sayısı, İlgi(a), İlgi(b) ve İlgi(c)’ de anılan yönetmeliklerde “çevre görevlisi” ünvanına sahip kişilerin yapabileceği görevlere yetebilecek sayıdadır. Fakat diğer meslek gruplarının bu belgeyi alarak Çevre Mühendislerinin çalışma alanlarına girmesi ile birlikte istihdam sıkıntısı ortaya çıkmakta ve Çevre Mühendisleri açısından işsizlik sayısı giderek artmaktadır.
Üniversitelerde 4 yıllık mühendislik eğitimi boyunca verilen derslerde mevzuat konuları işlenmekte olup “çevre görevlisi” ünvanına sahip kişilerin yapabileceği görevler için yeterlidir.
Çevre Mühendisleri olarak ilgi(a), İlgi(b) ve İlgi(c)’ de anılan yönetmeliklerden “çevre görevlisi” ifadesinin ortadan kaldırılması ve bunun yerine “Çevre Mühendisi” ifadesinin getirilmesini arz ve talep ederiz.
Çevre Mühendisi Meslektaşlarım Adına;
Çevre Mühendisi
Zuhal TÜFEKÇİ
19.09.2014"
odamızın konuyla ilgili çağrı maili de şuydu:
ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİNE DAİR AÇIKLAMA
Değerli Meslektaşlarımız,
Bilindiği üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) 17.09.2014 tarihinde çevre görevlisi eğitimini Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV) üzerinden düzenleyeceğini ve 26.09.2014 tarihine kadar başvuru yapılabileceğini duyurmuştur.
Özellikle yeni mezun meslektaşlarımız eğitime başvuruda bulunmak istemiş ancak yine 17.09.2014 tarihinde kontenjanın dolduğu belirtilmiştir.
Odamız, bu eğitim sürecinin sağlıksızlığını birçok defa Bakan, Müsteşar, Müsteşar Yrd., Genel Müdür, Genel Müdür Yrd. ve Daire Başkanı düzeyinde ifade etmiş, resmi yazı ile ortaya koymuş ve tek bir şehirde yüzlerce kişinin katılımı ile eğitim düzenlenmesinin doğru olmadığını, birçok maddi ve manevi mağduriyet yarattığını belirtmiştir.
Öte yandan, Odamız tarafından hali hazırda mevzuat eğitimlerinin birçok farklı kentte çok daha iyi koşullarda verildiği ve meslektaşlarımızın Odamız üzerinden eğitim alarak görevlerini yerine getirmelerinin daha uygun olacağı vurgulanmıştır.
Ancak, ÇŞB bu önemli ve çözüm üreten projeyi hayata geçirmemiş ve yine benzer şekilde eğitimi düzenleme yoluna gitmiştir.
Bu konuda, eğitim ücretini yatıran ve eğitim kaydı yaptıramayan veya eğitime alınmayan Odamız üyelerine ücretsiz hukuki destek sağlanacaktır. Üyelerimizin
[email protected] adresine, dilekçe ile mağduriyetlerini bildirmeleri halinde Bakanlığa bu konuda toplu başvuru yapılacaktır.
2009‘dan bu yana süre gelen Çevre Görevlisi tartışmasında, Odamız meslektaşlarımız ve akademisyenlerle birlikte yoğun bir mücadele süreci yürütmüştür. Konuya dair tüm açıklamalar ve görüşmeler
adresinde yer almaktadır. Çevre Kanunu‘ndaki "çevre görevlisi" ifadesinin yer alması en temel sorunumuzdur.
Meslektaşlarımızın bu en meşru hak mücadelesinde, bir arada hareket etmesi, ÇŞB‘nin politikalarındaki hataları göz ardı etmemesi ve eğitim konusunda Odamızın çabalarına destek vermesi gerekmektedir.
Meslektaşlarımızın, yaşadıkları her sorunda Odayı akıllarına getirmeleri bizleri mutlu etmektedir. Ancak sorunun muhatabı Odamız değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜÇEV‘dir. Odamız meslektaşlarımızın sorunlarını dert ettiği için bu konuda insiyatif almayı görev edinmiştir. Bu nedenle sorun ortaya çıkar çıkmaz dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nda ilgili Genel Müdür ve Daire Başkanı ile görüşmeler yapılmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuda çevre mühendisi istihdamı sağlanmazken, özel sektörde de meslektaşlarımızın önünü tıkayan bu yaklaşımlar artık bir zulme dönüşmektedir!
Konuya dair çalışmalar devam edecek ve üyelerimize duyurulacaktır.
SORULAR ve SORUNLAR ÇOĞALMAKTADIR
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu eğitimi neden bir vakfa verdirmektedir?
- Eğitimler neden tek bir şehirde, katılımcıların maddi ve manevi koşullarını zorlayarak verilmektedir?
- ÇMO meslektaşları için daha uygun koşullarda ülkemizin birçok bölgesinde eğitim vermekteyken, neden Çevre Görevlisi Eğitimi verme talebi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değerlendirilmeyip bir vakfa görev verilmektedir?
- Düzenlenen bu eğitim ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personelinde yaşanan iş kaybı göz önünde bulundurulmakta mıdır?
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası