Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
[/URL]
 
Üyeler Görebilir
@Gülsevin Gökçe
İlginiz için Teşekkür ederim.Siteminizi de çok iyi anlıyorum ama Çevre Görevliliği Çevre Mühendisliği değildir.Yani Çevre Görevlisi yetkisini sadece Çevre Mühendislerine verseniz dahi(Belgeyi alanların %98 i Çevre Mühendisi) halihazır durumda Çevre Görevlilerinin yaptığı iş Çevre Mühendisliği ile bağdaşmamaktadır.Mühendis; Firmalara gidip denetimlerde Bakanlık Yetkilisine Yağ çeken yada Firma Sahibinin afra tafrasını çeken kişi değildir.Evrakların Takibini yapan hiç değildir değildir.Bu algının da değişmesi kanaatindeyim.
 
Üyeler Görebilir
@Oğuzhan Başıbüyük
Sizinle aynı görüşteyim ama şunu söylemek istiyorum biz çevre mühendisleri olarak 2 yıllık çevre bölümü mezunu arkadaşlara ne kadar destek olabildik, sahip çıkabildik. Bir meslek aynı zamanda ara eleman gücüyle de desteklenmek zorunda. Şu yönetmeliklerde hiç kimse kalkıp demiyor bazı yerlere 2 yıllık çevre mezunları atanmalı diye. Meslek tekelleştirilmesi böyle olur bence.
 
Üyeler Görebilir
@Oğuzhan Başıbüyük


Daha bu gibi mevzular söz konusu iken şu bahsettiğim çok ütopik olcak belki ama '' Üniversitelerin öğrenci alımlarında mülakat yapmaları lazım.İlgiye bakılması lazım.Bir çok arkadaşım Çevre mühendisi olmak istemiyordu.Bu yüzden belki de bu vurdum duymazlık ama elindeki ekmek parası kazandığı diplomayıda savunması lazım,eğitimini de.'' Neysee (: Biz mesleğini yapmak isteyenler yeteceğiz inşallah, haksızlığa karşı gelmek için.
 
Üyeler Görebilir
@Gülsevin Gökçe
Mülakata gerek yok. Ama şu bir gerçek çevre mühendisliği üniversite sınavında mühendislik okumak isteyenlerin teselli bölümü. Ne yazık ki bölümümüze gelen arkadaşlar arap atı gibi sonradan açılmaya başlıyorlar. Bir çoğuda sadece elde edeceği gelire odaklanıyor. ÇMO burada liselere gidip çevre mühendisliğini anlatmalı. Liselerden bilinçli öğrencilerin gelmesini sağlamalıyız ve odaya kızdığım bir konudur bu kadar çok çevre mühendisliği bölümünün açılmasına göz yummaları. Onu takip edemediler. Şuan da çok fazla açıldı çevre mühendisliği bölümü.
 
Üyeler Görebilir
Artı olarak şahsi görüşüm en büyük sorunlardan biriside Yeni Mezun Arkadaşlarımızın Çevre Görevlisi Belgesi Alması.Biraz piyasayı bilip öyle bu işe girmeleri daha doğru olacaktır.
 
Üyeler Görebilir
Yeni mezunum ben mesela, benim dönem arkadaşlarımın hepsi danışman firmalarda ya da küçük işletmelerde Çevre Görevlisi olarak çalışıyor.İstem o şekilde çünkü.Dönemimden 20 çalışan varsa 17-18 i danışmanlık yapıyor.Ben ve bir kaç arkadaş şanslı kesim olarak bu belgeyi almak zorunda kalmamıştık.Ama gelecek kaygısıyla bende bu belgeyi temin etme çabasındayım, kullanmak istemesem dahi günün ne getireceği belli değil.
 
Üyeler Görebilir
@yara_bandi dün şirket avukatımla görüştüm tek başına dava açmamın nsl olacağını ve ilerleme aşamasını bana söylediği şey davayı çmo olarak açmanın daha avantajlı olacağı ve yürütmeyi durdurma kararının çıkabileceği şeklindeydi. Danışmanlık firması olarak firmamın bu yönetmelikle riske girdiği ve gerekli tüm yerlere başvurumu yapacağım.Bugün yapılacak olan kocaeli çmo toplantısına katılıp bu konuyu dile getireceğim sizde görüşün avukatınızla ve gerekli işlemlere başlayalım
 
Üyeler Görebilir
@yara_bandi

Bizim Üniversite (Anadolu Üniversitesi) öğrenci alım sayısını arttırmamak için çok çabaladı mesela, hocalarımızdan biliyorum.allahtan ''Türkçesi ayrı ingilizcesi ayrı birde bunların ikinci öğretimlerinin olduğu '' üniversitelerden değildik diyorum.Ama bu sene sanıyorum Eskişehir'de ki diğer bir üniversite olan Osmangazi üniversitesine de bu bölüm açılacakmış.Sebebsiz, gereksiz..Hocası yok birşey yok..Bir profesörle bu bölümün kurulduğu üniversiteler var..Bu da devletin her ile bir Üniversite politikasından ileri geliyor.Haliyle Mühendislik sıfatını veriyor olmasıda bir ilgi uyandıyor.alakasız tipler, nerdeyiz şimdi diyen gözler..Gerçi artık her ilçeye bir üniversite, her sivile bir polis gibi uygulamaları yadırgamaz olduk.
 
Üyeler Görebilir
@simge
O zaman şirket adıyla değil ya bireysel ya da bir araya gelmiş şahıslar olarak gitmeye bakacağız. Ama sizde bir sorar mısınız kendi avukatınıza rekabet kuruluna bu işi götürürsek ne olur?
 
Üyeler Görebilir
@Fatih Çoban
Saygı Duyarım Fakat ; 4 yıllık eğitim almış arkadaşımızın hiçbir şey bilmeden (ki bilse dahi Sürekli değişen yönetmelik var ! ) Çevre Görevlisi Belgesi alarak işverenin karşısına çıkıp ne demesini bekliyoruz? Demek istediğim budur.Ben Üniversitede Çevre Hukuk'u Dersi aldım diye görüşmelere gelen çok arkadaşımız var.
 
Üyeler Görebilir
merhaba arkadaşlar

dün bende ankara toplantısındaydım. bazı arkadaşlar hala tecrübe şartından falan bahsediyorlar 3 yıllık yönetmelikte tecrübe konuşmak kadar anlamsız bir şey olamaz. toplantı bazı yerlerinde çevre görevlisi değil çevre mühendisi kavramından çıktı çevre danışmanlık firması toplantısına dönüştü.

şahsi görüşüm bu gidişimde çmo' nun kuvvetli bir oda olmadığı bu oda yönetimiyle bu işin çözülemeyeceği anladım. hele başkanın oturumun yarısında ayrılması bir faciaydı. böyle toplantılar her zaman olmuyor.

bu iş çmo ile olmayacak üniversiteleri ve diğer mesleki sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirmek gerekiyor. hatta cmnet birleşerek mahkemeye gidelim. bu iş çmo üzerinde kanalize edildiği takdirde başarısızlıkla sonuçlanacak gibi...

çed artık bir çevre mühendisliği mesleği değil bu yönetmelikle çevre danışmanlığıda çevre mühendisliği mesleği olmayacak.

önce mesleki hakkımızı arasak sonra tecrübe şartı konuşsak iyi olacak yoksa kavramlar karışıyor.

eğer bu yönetmelik böyle çıkarsa ki çıkacak 5 yıl sonra çevre mühendisliği diye bir kavramın anlamsızlığı tartışılacak. meslektaşlarımızın çoğu işsiz kalacak.
 
Üyeler Görebilir
@Oğuzhan Başıbüyük
O zaman durum stajyer mühendis (mezuniyet sonrası belli bir dönem stajyer olarak çalışma zorunluluğu) kavramına doğru gider ve bu bizim de zamanında (öğrenciyken bu konular konuşuluyordu) çok karşı çıktığımız bir uygulama idi. Mevcut Çevre Mühendislerinin maaşlarını düşünürsek stajyer mühendislere nasıl bir ücretlendirme olur bir düşünün.
 
Üyeler Görebilir
@Oğuzhan Başıbüyük
valla tüm yönetmelikleri açıp okuyacak bir de hergün resmi gazeteyi takip edecek zor bir şey olduğunu sanmıyorum , tecrübe ile ilgisi yok bence.
 
Üyeler Görebilir
@Gülin Çağlıyan
Yönetmelik dediğiniz kavram keskin sınırlarla belirlenir. Yuvarlak sınırlarla değil. Ancak bizim çevre yönetmelikleri üzülerek söylüyorum yuvarlak sınırları olan yönetmelikler. Bu yüzden de işlem yaparken yazdığınız bir kelimenin bile değeri büyük oluyor. Dolayısı ile tecrübe şart olmaya başlıyor. Yönetmelikte karşı olduğum noktada bu. Bakanlık benden ne istiyor, amacı ne bunu bilse piyasada ona göre şekillenecek zaten.
 
Üyeler Görebilir
@Göksel Kurtuluş
Göksel Bey ; Çevre Görevlisi Belgesi Alıp Çevre Mühendisliği mesleği adı altında 800-900 tl ye çalışmaktansa gerekirse iyi bir firmada ücretsiz 1yıl çalışıp işi öğrenmesinin ve Daha sonra İşverenin karşısına çıkmasının daha yerinde olduğu aşikar değil midir?
 
Üyeler Görebilir
@yara_bandi
evet orası kesin yuvarlak olan yönetmelik maddelerinde de sizi izin -lisans alım aşamasında il çevre müd ve bakanlık yönlendirecek , tecrübe belki yönetmelik yorumlamak konusunda devreye girebilir ama herhangi bir üretim yapmadığımız için tecrübenin çok gerekli olmadığı kanısındayım.Yönetmeliklere hakim olmak yeterli gibi geliyor bana.
 
Üyeler Görebilir
@Oğuzhan Başıbüyük
Okul bittikten sonra 650 TL maaş bile veren yerlerde çalışmayı düşünecek kadar zor durumda kalan yeni mezunlardan olduğum için sizin bu saptamanıza katılamayacağım. İdeal dünyada dediğiniz doğru olabilir fakat Türkiye o dünyadan çok uzakta malesef.

Bu konuyu uzatıp ana meselemizden kopmasak daha iyi olur sanırım. Fikirlerimiz değişik olabilir bu çok normaldir.
 
Üst