Çevre mühendisi - maaş

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan E. Cihan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Bu bölümün açılmasını istediğimden dolayı bir konum bulunsun istedim.
Arkadaşlar şüphesiz özellikle yeni mezun arkadaşlar "ne kadar maaşla başlayacaklarını, maaş beklentisinin ne derece önemli olduğunu, sorarlarsa ne isteyim" sorularını kafalarında barındırıyorlardır. Burada eminim bu konuda çok tecrübeli arkadaşlarımız da vardır, işini kurmuş ve maaşı veren konumunda olanlar da. Tabi ki aldığı maaşınız maaşı söylemek istemeyebilirsiniz ancak bu konuda ipucuna ihtiyacı olan arkadaşlar için meslekteki branş ve istenilmesi gereken maaşlar ile ilgili bir konu bulunmalı bence. Yararı olabileceğini düşündüğüm bir konu.
 
Üyeler Görebilir
cagdashacioglu yazımın bazı bölümlerine katılmadığınızı söylemişsiniz dolayısıyla yazımı tekrar okumanızı tavsiye ederim çünkü yanlış yorumlamışsınız. farkındaysanız asgari ücret tarifesi (enson 1500 tl gibi bir rakamdı) odanın yönetmeliğinde belirtilmiş. önemli olan yaptırımlar. yaptırım şuanda yok. kişi belirtilen o ücretin altında da çalışıyor üstünde de. bu da kişinin başarısını gösterir. size asgari ücretin altı teklif ediliyorsa o iş yerini terk etmelisiniz. asgari ücretin üstü teklif ediliyorsa biraz daha oturun belki fiyatı yükseltebilirsiniz. rakamı yükseltebilirseniz bu sizin başarınız olur. ( ağzı laf yapıyor ifadesini bu ifade için kullanmıştım.) bu başarı da aileniz dahil kimseyi ilgilendirmez. ama söylenen asgari ücretin üstündeki rakamı 1 lira bile arttıramazsanız bu yine sizin başarınız olur bu da kimseyi ilgilendirmez.
ama asgari ücretin altında söylenen rakamı kabul ederseniz bu herkesi ilgilendirir. ben de bu kişi mühendisliğini ayaklar altına alan kişinin kendisidir derim. yine aynı şekilde çalışmayın diyebilirim o iş yerini terk edin diyebilirim ama yapacaklarımız ancak bu kadar daha fazlasını kimse beklemesin onlar için üzülmem fiyatı kabul eden kişi zaten kendisi o kabul ediyorsa üzülmüyorsa yarışı yarı yolda bırakıp pes ediyorsa bize laf düşmez. bilmem anlatabildim mi?
 
Üyeler Görebilir
Çiğdem odaya sorsan 1500 TL net ücret vermeyen firmaların BTB si iptal ediliyor ancak böyle bir uygulama var mı ? Oda sanki bihaber gibi bazı şeylerden ya da bilmiyor ayağına yatıyor açıkçası. Buradan konu odanın tutumuna girmesin o da sıkça tartışıldı. Savunanı var savunmayanı var. Ancak oda gerçekten bir şey yaptığnı ortaya koyacaksa bak şu SGK ile anlaşma olayı güzel konu. Tutsun bunun ucundan, bir somut örnek olur.
 
Üyeler Görebilir
@çiğdem aksoy
Yazınızı okudum ama uzatmamak adına cevap vermek istemiyorum...Haklısınız aynı şeyi söylüyoruz ama anlatmak istediğim tek bir nokta vardı onu da doğru aktaramadım sanırım...Önemli olan gelecek arkadaşların bugünkü meslektaşlarımızdan daha fazla ezilmemesi...İyi günler diliyorum...
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar konu ile ilgili TMMOB ve SGK arasında bir protokol imzalanmış. Aşağıda ÇMO web sitesinde yayınlanan haber yer almaktadır.



TMMOB‘de 31 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştirilen imza töreninde protokol TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta Primleri Genel Müdür Vekili Cüneyt Olgaç tarafından imzalandı. Törene TMMOB II. Başkanı Züber Akgöl, Yürütme Kurulu Üyeleri H. Can Doğan, Ayşe Işık Ezer ve TMMOB Hukuk Danışmanı Nurten Çağlar Yakış ile SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Dairesi‘nden Yakup Süngü ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Abdulkadir Kulu katıldı.

Protokole göre, TMMOB her yıl mühendislik, mimarlık ve şehir planlama alanlarında meslek icra eden disiplinlere ilişkin asgari ücret seviyesi belirleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu‘na bildirecek. Mühendis, mimar ve şehir plancıları belirlenen asgari ücretin altında çalıştırılamayacak.

Sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakan kayıt dışı istihdam ve emeklilik haklarının eksik tesisine etki eden ücretlerin SGK‘ya eksik bildirimini önlemek amacıyla imzalanan protokolle mühendis, mimar ve şehir plancıların sosyal güvenlik haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmiş olacak.
 
Üyeler Görebilir
bu sgk ile yapılan protokol gayet güzel haberi duymuştum. ama yazıda 2012 yada 2013 için bir rakam geçmiyor. doğrusu alt limiti merak ediyorum. ama buna benzer bir olay yaşamıştım. sanırım bundan sonra ona benzer olayları duyacağız. zamanında özel bir firmada çalışıyorum. yeni mezun sayılmazdım ama iş tecrübem çok iyi değildi. maaşım da tmmob nin belirttiği asgari ücretin biraz altındaydı. işi kabul etmemem gerekirken kabul etmek zorundaydım. çünkü o paraya ihtiyacım vardı. her neyse bir süre sonra patrona asgari ücretten bahsettim benim maaşımın enaz bu kadar olması gerekiyor sigortamın bu rakam üzerinden yatması gerekiyor bir değişiklik yapalım dedim. bana tamam yapalım ben senin sigortanı o bahsettiğin rakam üzerinden göstericem ama eline yine eski aldığın rakam geçecek dedi. yani uzun lafın kısası sevgili eski patronum sigortamın fark kısmını bana ödetmeyi teklif etti. maaşları elden teslim alırken sigortaya ödenen ücret üzerinden maaşı aldığınıza dair imza atıyor sonra parayı alıyorsunuz. böyle bir durumla karşılaşırsak sgk ya şikayet edebilecek miyiz?
 
Üyeler Görebilir
A.A.T projeleri yapan arkadaşlar bilirler Ç.M.O , Bakanlığa sunulan projeler için SGK kotası koydu ve SGK dökümanlarınıda (son 4 ay) ek olarak istemeye başladı yaklaşık 2 ay oluyor. Uyulmadığı takdirde projeler geri dönüyor mu onu henüz bilemiyorum.
 
Üyeler Görebilir
bakanlık her olaya güzel başlıyor ama sonra gerekli denetim mekanizasması ve alt yapı eksikliği sebebiyle takip edilemiyor.. tama bu protokol süper.. ama zaten odamızın bu konuda bilgilendirmeleri mevcut. kısacası sorun şu bu durumu nasıl denetleyeceksin? denetleme mekanizamanı tanımlamadıktan sonra istediğin kadar anlaşma yapabilirsin. nitekim odamıza kayıt yaptırmadan da pekçok firma bakanlığa belge sunmakta, rapor sunmakta. ancak sigortayı illa bu kadar göstereceksin diyen kuruluş meslek odaları.. bakanlık bu konuyu her alanda zorlamıyor...

ama şöyle yapılabilir; oda her rapor için kontrol sorumluluğunu üstlense, raporların içeriğini değil odaya ait kayıt altına alındığını gösteren kaşeyi vursa ve bu kaşeyi vurmak için yetkinlik tanımını her sektör için yapabilse sanırım pekçok mühendis arkadaşımızın sigortası ve maaşları düzelecektir. biliyorum çok ütopik.. gerekli alt yapıyı oluşturmak gerekli tabi..
 
Üyeler Görebilir
bence hakettiğiniz ücreti almak için şansınızı deneyin, işten çıkmaya kadar gitmez olay bi orta yol bulunur. diyelim ki işten çıkma noktasına gitti siz zaten o işte kendinize güveniyorsanız başka bi yerde de çok rahat iş bulabilirsiniz.
Gelişmeleri merakla bekliyoruz :)
 
Üyeler Görebilir
Bende biraz kendimden bahsedeyim.2008 mezunuyum ve bulunduğum yerdeki fabrikaya girmek için bir buçuk yıl bekledim.Muhasebede çalıştım,vekil öğretmenlik yaptım nitekim istediğim yerde işe başladım.Bazı arkadaşların yazılarını okudum çok haklılıar.850 TL ye işe başladım, yeri geldi gece 23:00 e kadar çalıştım,cumartesi günüm zaten kendime ait değil,kendimle ilgisi olmayan bi sürü alakasız işler yaptım ama emeğinin karşılığını özel sektörde asla alamıyosun.çalışırken aynı zamanda eğitimlere katıldım şimdi 9001,18001,14001 ve iç denetçi sertifikalarım var.Fabrikanın çevre işleri,arıtma tesisi ve kalite sorumluluğu bana ait ama üzerinden 2 yıl geçecek nerdeyse.Maaş konusuna gelince senede az bi miktar artış oluyor.benimde nacizane fikrim sabırlı olun,bana göre okulda bişey öğretilmiyor asıl okul iş hayatında..Umarım herkes istediği işe sahip olur...
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar danışmanlık firmasından alacağınız maaş,o firmanın yada o ilin danışmanlık ücreti ile ilişkilidir. Maalesef çevre mühendisleri ve danışmanlar kendi ayaklarına sıkıyorlar. Bir tesise 100 tl ye bakılan bir ilde mühendisin 1000 tl den fazla almasını beklemeyin.çünki mühendis 15 firmaya baksa ortalama baktığı tesislerden 2000 tl alır. 1000 maaş, 380 tl sigorta,vergi, yol derken bir mühendisten 100 tl kazanılır. Peki bu iş nasıl dönüyor. Aslında dönmüyor, yeni mezun 3 çevre mühendisi bir araya gelip şirketi kuruyor,mühendise vereceği maaşı kendi alıyor,bunuda kar hanesine yazıyor. Tek başına firma kurupta mühendis çalıştıranlarda bu haksız rekabete dayanmak için fiyat düşürüyor buda aldığı çevre mühendisinin maaşını etkiliyor. Yani elde var sıfır. Bakanlık bu işe el atar(çm odası uyumazsa) bu iş çözülür.smm nin maaşını ayarlayacagına danışmanlığı ayarlaması gerekir. Gerçekten bu işi yapmak isteyen genç arkadaşlara tavsiyem sabırlı olun 2-3 yıl daha dayanabilirlerse eğer sistem kendini çözer, istediğiniz maaşı alırsınız.
 
Üyeler Görebilir
Kamuda muhendisler 2600 TL civarında Ücret almaktadırlar. Esas olay bizim lobimizin olmayışıdır.
Biz sanayiciye ek masraf ve sorundan başka 1 şey değiliz. Çevreye yapılan yatırımlar zarar olarak görüldüğünden Mühendisede maaş vermek işine gelmez.
 
Üyeler Görebilir
İnşaat Mühendisinin 2012 yılı asgari ücreti 1800 TL çevre mühendislerinin kaç TL?

İnşaat Mühendisleri Odası gerçek ya da tüzel kişi yanında aktif sigortalı veya sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışan İnşaat Mühendisinin 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren geçerli 2012 yılı net asgari ücretini 1.800 TL/ay (sigorta matrahı 2515 TL/ay) olarak belirledi.

*2012 yılı işçi asgari ücreti: 1 Ocak-30 Haziran 2012 tarihleri arası ilk 6 ay için net:634,24TL/ay (sigorta matrahı: 886.50TL) dir. böyle bir bildiri çevre mühendisleri için de var mı? (kaynak:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
)
 
Üyeler Görebilir
Çevre Mühendisinin 2011-2012 Asgari ücret tarifesi 3 farklı deneyim kriterine göre belirlenmiş.
Hatta yeni çıkan atıksu arıtma tesisi proje onayı ile ilgili genelge kapsamında her proje için istenecek yeni bir belge var. Proje Onay Üye Sicil Belgesi gibi birşey. Bu belgeyi alabilmek için sözüm ona çalışan çevre mühendisinin sigorta priminin brüt ücret üzerinden olması şart. Ama zaruri olmayan bir şart ki sgk 866 görünürken bile alabiliyorsunuz...


NET BRÜT
A Grubu Çevre Mühendisi (10 yıl ve üzeri deneyimli ) 3.221,70 TL. 4.500,21 TL.
· B Grubu Çevre Mühendisi (5-10 yıl deneyimli ) 2.231,60 TL. 3.117,18 TL.
· C Grubu Çevre Mühendisi (ilk 5 yıla kadar deneyimli) 1.749,09 TL. 2.443,20 TL.


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

 
Üst