Çevre mühendisleri enerji yöneticiliği yapabiliyor mu?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan ritimsiz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhabalar.
Enerji verimliliği ile ilgili yönetmelikler olsun Iso 50001 enerji yönetim sistemi ya da enerji yöneticiliğine kadar tüm yönetmeliklerde çevre mühendisleri ilgili yetki kapsamı dışında kalmış.
Biz sadece İSG uzmanı olalım ya da danışmanlık mı yapalım istiyorlar...
Çevre mühendisleri olmadan çevreci binaları nasıl yapıyorlar?
Yada yeşil yıldız sertifikalı otelleri.
Enerji yöneticisi olamamız bana çok mantıksız geliyor.
ya da Enerji kimlik belgesi olayında hiç olmamamız. çevreci bina ama çevre mühendisi yetkili değil.
çok ironik geldi bana.
Bu konuda tek dayanağım çıkan yönetmelikleri okumam. başka herhangi bir bilgim yok yani.
ayrıntılı bilgisi olan var mı?
Mesela nisan 18-19 da ankarada yeşil yıldız sertifikasyoneğitim i var. biz o işi yapabiliyor muyuz?
Enerji sektöründe ısrarla el çektiriliyoruz gibi bir his var içimde.
ya da izmirde ıso 50001 farkındalık ve içtetkik eğitimi vardı.
yönetmelikler kapsamında biz de var mıyız? kaçırdığım bir tebliğ falan mı oldu?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba ben de enerjiye yoğun ilgi duyan birisiyim ve araştırdım olmayorduk :( umarım bakanlıkta filan çalışan arkadaşlar vardır, birşey değişmiştir filan olabiliriz.
 
Üyeler Görebilir
@Kübra Ertaş hiçbişeyin değiştiğini sanmıyorum. çok umutlanmayalım :(:(:(
ama benim anlamak istediğim izmir ÇMO de Enerji Yönetim sistemi farkındalık ve iç tetkikçi eğitim.
eğer yönetmelikte yetki dışındaysam bana o eğitimi vermenin bir yararı yok ki? ya da yeşil yıldız sertifikasyıonu. Çevreci otel belgesi ama çevre mühendisi olamadan :/:hasta::hasta::snzdglsn:
 
Üyeler Görebilir
@Hamit Pehlivan
Yönetmelik 11. Madde 1. Fıkrası ve Tebliğin 5. Madde 1. Fıkrası gereğince
" Enerji yöneticisi eğitimlerine mühendislik alanında veya teknik eğitim fakültelerinin makine, elektrik veya elektrik-elektronik bölümlerinde en az lisans düzeyinde eğitim almış kişiler kabul edilir. Eğitime katılmak isteyenler, Ek`de yer alan kayıt formu ile Genel Müdürlüğe, yetkilendirilmiş kurumlara veya şirketlere başvurur." deniliyor.

 
Üyeler Görebilir
@Hamit Pehlivan Bey Merhaba,
Enerji Yöneticisi belgesi aldığımızda bir firmada uygulaması ana hatlarıyla nasıl olmaktadır? İş bulma olasılığı ne orandadır. Önerirmisiniz? Konu hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun kalırım. teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
@Büşra Akyıldız Hnm, Ben Kamu kurumunda çalıştığım için özel sektörde ne denli işe yaradığı konusunda bilmiyorum. Ancak sadece şunu öngörüyorum, enerji sektörüne verilen önem giderek artmaktadır bu sebeple bu alanda yapılacak yasal düzenlemelerle iş olanağı giderek artacaktır.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar bende çevre mühendisiyim ve enerji yöneticisi sertifikasına sahibim. Bu alan biz çevre mühendisleri için değerlendirilebilir güzel bir saha

Mart ayı sonuna kadar her yıl beyanı var
Çevre ve isg deki gibi enerji bakanlığı portalından sözleşme yapılıyor ( yazılı sözleşmede yapılıyor)
Enerji bakanlığı bazı istatistiksel bilgiler istiyor bunları giriyoruz
Eğitimde aldığımız bilgiler ışığında üretim ve kaliteden ödün vermeden enerji kullanımını azaltmak için çalışmalar yapıyoruz ( aydınlatmaları LED e çevirme, kompresör hava kaçakları minimize edilmesi, yalıtım vb..)
 
Üyeler Görebilir
@Kenan Atalar enerji yöneticiliği için bakanlığın sayfasını inceledim fakat hiçbir sınav duyurusu bulamadım ,sınavları genelde hangi tarihler arasında oluyor eğitimleri kaç gün sürüyor ücretlendirmesi nasıl bununla ilgili genel bir bilgi verebilir misiniz ?
 
Üyeler Görebilir
Sınavlar Ocak ve Temmuz aylarında oluyor, sınav ücreti 60 tl Enerji bakanlığında yenilenebilir enerji genel müdürlüğünde yapılıyor sınav. ben eğitimi mmo kocaeli den aldım 2 haftalık eğitim 1800 tl ücreti var, sertifika bedeli 50 tl idi. Sınav konuları çok geniş ama çalışınca sorun çıkmıyor, 100 soruluk sınav, hesap makinesi ile giriliyor.Sertifika alınınca bir daha yenileme eğitimi yok. Ehliyet gibi düşünün.
 
Üyeler Görebilir
@Kenan Atalar teşekkürler , o halde eğitim duyurusu mayıs sonu gibi bakanlık sitesinde mi duyuru yapılıyor ya da yapılır ? ve şöyle bir şart var ?
Yönetmelik 11. Madde 1. Fıkrası ve Tebliğin 5. Madde 1. Fıkrası gereğince
" Enerji yöneticisi eğitimlerine mühendislik alanında veya teknik eğitim fakültelerinin makine, elektrik veya elektrik-elektronik bölümlerinde en az lisans düzeyinde eğitim almış kişiler kabul edilir. Eğitime katılmak isteyenler, Ek`de yer alan kayıt formu ile Genel Müdürlüğe, yetkilendirilmiş kurumlara veya şirketlere başvurur."
 
Üyeler Görebilir
izmit makine mühendisleri odası ile görüşüp kayıt olabilirsiniz.onlar size bilgi verecektir. sınav duyurusu
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

adresinde açıklanır.Evet alıntı doğru mühendislik fakültesi mezunu olmanız yeterli aşağıya ekledim
" Enerji yöneticisi eğitimlerine mühendislik alanında ( ne mühendisi olduğu önemli değil) veya teknik eğitim fakültelerinin makine, elektrik veya elektrik-elektronik bölümlerinde en az lisans düzeyinde eğitim almış kişiler kabul edilir. Eğitime katılmak isteyenler, Ek`de yer alan kayıt formu ile Genel Müdürlüğe, yetkilendirilmiş kurumlara veya şirketlere başvurur."
 
Üst