Çevre mühendisleri enerji yöneticiliği yapabiliyor mu?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan ritimsiz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhabalar.
Enerji verimliliği ile ilgili yönetmelikler olsun Iso 50001 enerji yönetim sistemi ya da enerji yöneticiliğine kadar tüm yönetmeliklerde çevre mühendisleri ilgili yetki kapsamı dışında kalmış.
Biz sadece İSG uzmanı olalım ya da danışmanlık mı yapalım istiyorlar...
Çevre mühendisleri olmadan çevreci binaları nasıl yapıyorlar?
Yada yeşil yıldız sertifikalı otelleri.
Enerji yöneticisi olamamız bana çok mantıksız geliyor.
ya da Enerji kimlik belgesi olayında hiç olmamamız. çevreci bina ama çevre mühendisi yetkili değil.
çok ironik geldi bana.
Bu konuda tek dayanağım çıkan yönetmelikleri okumam. başka herhangi bir bilgim yok yani.
ayrıntılı bilgisi olan var mı?
Mesela nisan 18-19 da ankarada yeşil yıldız sertifikasyoneğitim i var. biz o işi yapabiliyor muyuz?
Enerji sektöründe ısrarla el çektiriliyoruz gibi bir his var içimde.
ya da izmirde ıso 50001 farkındalık ve içtetkik eğitimi vardı.
yönetmelikler kapsamında biz de var mıyız? kaçırdığım bir tebliğ falan mı oldu?
 
Üyeler Görebilir
bu belgeyi alan kişiler faal olarak kullanabiliyor mu belgeyi, mesela başka bir işte düzenli olarak sigortası yatan kişi bu belgeyi nasıl kullanır?
şimdiden belge sahibi yorum yazan arkadaşlara teşekkürler :)
 
Üyeler Görebilir
Bina için 5 firmaya kadar danışmanlık yapabilirsiniz, atamalar hem elektronik ortamda hemde yazılı olarak yapılıyor. kısmi sigortalı gösterebilirsiniz. ama sanayi de yapacaksanız tam zamanlı sigortanız yatmalı tek firmada çalışma hakkınız var.

bina dediğim---- otel vb
sanayi dediğim- şuan çevre için danışmanlık verdiğimiz türden firmalar

ben sabit bir firmada(sanayi) çalışıyorum.
 
Üyeler Görebilir
binalar için danışmalığı sahsi olarak mı yapabiliyor musunuz? yoksa bir firma araçlığı ile size danışmalığını yapacağınız bina veriliyor.?
 
Üyeler Görebilir
Firma zorunluluğu diye bir şey yok. bakanlık sözleşmesi oluyor zaten.işin sigorta veya fatura kısmı hakkında bilgim yok. ama iş güvenliği gibi kısmi sgk yaparak yapabilirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler öncelikle, Enerji yöneticisi olmak için illa eğitim alınması gerekiyor mu ? direk sınava başvuru yapılabiliyor mu? Bakanlıkta eğitim açıyor mu ? yoksa illa mmo dan mı eğitim almak gerekiyor..
 
Üyeler Görebilir
@Kenan Atalar
Kenan Bey size birkaç sorum olacak, yanıtlarsanız sevinirim. Firmaların enerji yöneticisi bulundurması için Yıllık toplam enerji tüketimi 1.000 TEP ve üzeri olmalı diye okudum, bu hesaba firma araçlarına alınan yakıt dahil midir? Eğer dahil değilse 1.000 TEP çok yüksek bir rakam ve firmaların büyük çoğunluğu enerji yöneticisi bulundurmak zorunda değil gibi görünüyor.
 
Üyeler Görebilir
Nilay Hanım Dahil değil,
Elektrik doğalgaz kullanımı fazla olan firmalar 1000 tep i geçebiliyor genellikle.
Biz ambalaj firmasıyız, matbaa mız da doğalgaz, enjeksiyon makinelerinde elektrik kullanımı fazla olduğundan 1000 tep i biraz geçiyoruz
 
Üyeler Görebilir
@Hamit Pehlivan
@Kenan Atalar

Hamit Bey ve Kenan Bey, bu sertifika ile çalışma alanına dair biraz daha detaylı bilgi verebilir misiniz bize? Sertifikayı almak istiyorum ama ilgili iş ilanları arasında çevre mühendisi arayan daha hiç görmedim. Hep diğer mühendislik dallarını arıyorlar. Parayı çöpe atmak gibi geliyor böyle olunca. Sizler enerji yöneticisi çevre mühendisleri olarak nerelerde çalışıyorsunuz? Biraz açabilir misiniz?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba ;
Benim firmam ambalaj firması, kapsama girdiğimiz için firmam beni gönderdi bu eğitime. Yüksek enerji kullanımı olan firmaların çoğu kapsam içindedir.
 
Üyeler Görebilir
@Kenan Atalar kenan bey elimdeki sorukarı paylaşıcam demiştiniz rica etsem elinizdeki soruları ve kaynakları paylaşabilir misiniz. uzun zamandır araştırıyorum bu eğitim almak istiyorum. dökümanları ve soruları merak ettim.
 
Üyeler Görebilir
@vahdet uluyol
Bildiğim kadarıyla açıklama yapayım ben. Enerji Yöneticiliğinin en büyük iş alanı fabrikaları kapsıyor. Elektrik,su, doğalgaz gibi kaynakların tüketimlerin azaltılması, gereksiz ve bilinçsiz kullanımların önüne geçilmesi, kullanılan ekipmanların ve enerji tüketen sistemlerin belirlenmesi gereksiz yere çalışmasını önlemek için belirli prosedürlerin oluşturulması, enerji verimliliğinin artırılması, tekrar kullanılması gibi konuları içeriyor. Şuanda cezai yaptırımları söz konusu değil ama enerji tüketimlerinin azaltılması görüldüğünden de önemli bir olay.Şuanda çalıştığım yerde enerjinin takibi çok iyi yapılıyor ve enerji tüketimi %12 kadar azaltılmış durumda. İlerleyen zamanlarda enerji bakanlığının bir zorunluluk getireceğini düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
veliinanMerhabalar,

Bunun için enerji yöneticisi eğitimini tamamlamak ve sınavda başarılı olmak gerekiyor.
Eğitimi;
-Osmaniye Üniversitesi
-MMO Kocaeli Şubesi
-Siemens Enerji Yöneticisi eğitim merkezi veriyor.

Siemens eğitimin laboratuvar / uygulama kısmını MMO Kocaeli'de düzenliyor.

Ben eğitimi MMO Kocaeli Şubesi'nde aldım. Fakat konular bizim lisans konularımıza epey uzak. Sınavda da genel başarı oranı %22 civarı. Zor denebilecek bir sınav.
 
Üst