Üniversite

Üyeler Görebilir
Merhabalar bu sene yks sınavına girdim ve sayısal alanda 250k gibi bir sıralama yaptım. İstediğim bazı bölümlerin gelmemesi sonucu bende başka bölümlere bakmaya karar verdim ve çevre mühendisliğiyle karşılaştım. Bu siteyi görünce hemen sizlere sormak istedim. Eskişehir teknik, çanakalle 18 mart, izmir 9 eylül gibi üniversitelerde okuma şansım var ama oldukça yabancı olduğum bir bölüm ve ne yapmam gerektiğini pek bilmiyorum. Sizlerin tavsiyesini almak isterim. Bu meslek için neler gerekir, sizler bu mesleği yapanlar olarak bunu önerir misiniz? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
 
Üyeler Görebilir
Selamlar,

Öncelikle hayırlı uğurlu olsun.
En baştan kamu spotu niteliğinde uyarımı yapayım, dikkate alıp almamak size kalsın.

!! Kamu Spotu !!
Sizi dünyanın en çok kazandıran işine sahip edecek olsa dahi istemediğiniz bir bölümü okumayın.
Sırf üniversite mezunu olmak için üniversite okumayın.
Sadece üniversitede almış olduğunuz eğitim ile mezun olduğunuzda piyasada sizin gibi yüzbinlerce kişi olacağını göz ardı etmeyin.
Mezuniyetin ardından kazandığınız unvan tek başına sizin iş bulmanızı sağlamayacaktır, aman diyeyim kendinizi kandırmayın.
Üniversiteler yalnızca eğitim alma kurumları değil aynı zamanda kariyerinize başlamadan önce sektörden işbirlikleri kurmanızı sağlayacak kurumlardır, dolayısıyla bu işbirliklerini/fırsatları/networkü size sağlayacak üniversiteleri tercih etmeniz gerektiğini kendinize hatırlatın.

Tüm bunları filtrelerinizden geçirip iyice sindirdikten sonra kararınızı vermenizi öneririm.
Aksi halde hayatınızdan en az 4 sene eğitim uğruna sonrasında ise 40 sene hayatta kalma uğruna sevmediğiniz bir mesleğin eğitimini alıp gerekliliklerini icra etmeniz gerekecektir.
İyi düşünün doğru karar verin.
!! Kamu Spotu !!

Şimdi meslek hakkında bilgi almaya gelirsek bu forumu derinlemesine incelemediyseniz başlangıç için;
Çevre mühendisi kimdir? Ne iş yapar?
Üniversiteler
Çevre Mühendisliği Dersleri
Bu 3 konu temel bir fikir oluşturacaktır.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,

Öncelikle yazdığınız üniversitelerle ilgili bildiğimi aktarayım. 9 Eylül ile ilgili çok güzel duyumlarım var, bu üçlü arasında tavsiye edeceğim yer orası olur. Eskişehir Teknik ile ilgili hiçbir bilgim bulunmuyor, Teknik Üniversite olması acaba avantajınıza olur mu diye düşünmeden edemiyorum. Öte yandan Namık Kemal mezunu olarak kendi okulumun da Çevre Mühendisliği açısından boş olmadığını söyleyebilirim. Yaşadığınız şehir Tekirdağ göründüğü için bunu da not düşmek istedim.

Gelelim meslekle ilgili görüşlere. Daha önce çok kez bu konuda yazdım, forumda da çok konu var. Beklentilerinizin ne olduğuna göre bu meslek şekilleniyor. Devlet memuru olma hevesiyle üniversite okuyacaksanız, zor bir hayal peşinde koşmuş olursunuz. Özel sektörün oldukça yoğunlukta olduğu bir mesleğe sahibiz. Özel sektörün de kendi içinde çok fazla dalı var. Fabrika bünyesine girip çevre mühendisliği, kalite, sürdürülebilirlik alanına yönelenler de var, bizim gibi danışmanlık firmalarında hizmet verenler de, laboratuvarlarda ya da arıtma tesislerinde çalışanlar da, atık firmalarında çalışanlarımız da oldukça fazla. İş imkanı fazla ama beklentilerinizi ne kadar karşılar bilemiyorum.

Bu mesleği çok fazla kötüleyen, çok fazla güzelleyen de çıkacaktır karşınıza. Ben artık halka açık alanlarda fikirleri belirtmekten yoruldum, ak dediğimize kara diyen çok kişi var (bir Türkiye klasiği olarak). Özellikle merak ettiğiniz sorularınız varsa, imzamda yer alan mail adresim üzerinden iletebilirsiniz. Detaylı şekilde yanıtlamaktan mutluluk duyarım.
 
Üyeler Görebilir
Üst