"çevre mühendisliği bölümünü seçmeyin"

Üyeler Görebilir
Geçtiğimiz günlerde Çevre Mühendisleri Odası'nın çeşitli basın yayın organlarında yer alan açıklamaları bir hayli düşündürücüydü...

Oda Genel Sekreteri Burçak Karaman Uysal, üniversitelerin çeşitli bölümleri için tercih yapma aşamasında olan adayları uyararak; (!) "Bizim mesleğimiz cazibesini ve gelecek tahayyülünü yitirdi, çevre mühendisliği bölümünü seçmeyin." dedi.

Uysal, yazılı açıklamasında; "Üniversitelerden her yıl bin dolayında çevre mühendisi mezun oluyor. Odamıza kayıtlı 6 bin 500 çevre mühendisinin dörtte biri ya işsiz ya da mesleği dışında çalışıyor. Bugün çevre mühendislerinin birçoğunun işsizlik, istihdam, iş güvencesi, mesleki tanınırlık, ücret yetersizliği ya da dengesizliği gibi sorunları devam etmektedir. Çevre mühendisliği hizmetlerinin, çevre sorunlarını gidermeye yönelik proje, tasarım ve uygulama süreçlerinin kamusal hizmet olmaktan çıkarıldığı, ticarileştiği ve yabancı sermayenin hizmetine sunulduğu bir dönemde, mesleğimiz cazibesini ve gelecek tahayyülünü yitirmiştir." dedi.

Çevre duyarlılığının arttığı, hemen hemen tüm faaliyetlerde çevre yaklaşımının aranıp sorulduğu günümüz dünyasında "çevre mühendisliği mesleğinin ülkemiz sınırları içinde cazibesini ve gelecek tahayyülünü yitirdiği" uyarısı duymak gerçekten endişe verici bir durum.

Bu konuda Çevre Bakanlığı, çıkardığı yönetmeliklerle gerek belediyelerde gerek özel sektörde çevre mühendislerinin istihdam edilmesini zorunlu kılıyor. Ancak uyarıdan da anlaşıldığı gibi uygulamada işler ne yazık ki beklenildiği gibi gitmiyor...

Türkay 2009 Sempozyumu'nda konuşan Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi AKÇA bu konuda; "...Belediyeler, hastaneler, sanayi kuruluşları dahil pek çok tesis, ya bir çevre görevlisi istihdam etmek ya da bir çevre danışmanlık firmasından bu hizmeti almak durumunda" diyor. Yine aynı sempozyumda konuşan İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Doç. Dr. İbrahim DEMİR de "...Çöp toplayan firmalarda da belli bir sayıda uzman elemanın istihdam edilmesi lazım. İstanbul'da hiç çevre mühendisi çalıştırmamış ama çöp toplayan 13 tane firma var. Bir firma eğer çöp toplayacaksa mutlaka toplayacağı çöp miktarına göre çevre mühendisi çalıştırmakl zorunda" diyor.

Çevre mühendisliğinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geleceği en parlak meslekler arasında yer alması gerekiyor. Dünyada yeşil yakalıların oluşturduğu çok büyük bir sektör gelişirken, bizdeki gidişatın umutsuzluk verici olması düşündürücü bir durum...

Önümüzdeki sayıda görüşmek dileğiyle...

ALINTIDIR... (Su ve Çevre Dergisi, Sayı 27, Editör, Serpil YAVUZ)
 
Üyeler Görebilir
öncelikle emegine saglık .
Bu basit bir iş degil ama arkadaslar sizinde farkınızdadır . Tek taraflı bir düsünceden ziyade C.M baskasının aklından gecen hem işşizlerin artmasını önlemek, yada diger sektörlere kaydırılması seklinde dile getirmis . Gelecegin En iyi meslekleri arasında Çevre Mühendisligi yer alıyor cünkü her gecen gün büyüyen bir dünyaya sahibiz ve bu dunyada ki her insanızn bilincinin kaybolduguna hepimiz şaitiz. Güzel olabilecek hersey icin calismalar sürsede yaptıgımızdan cok tabiri caizze batırdıgımız oluyor .
Siz cevre mühendislerine sabır diliyorum . Kolay gelsin .
 
Üyeler Görebilir
Ama benim zoruma giden odamızın bile bayrakları çekip kenara çekilmesi. Sahip çıkmaması. Dİğer meslek odalarına bakıyorum gerçekten imreniyorum.

Sabrede sabrede sabır taşı olucaz yakında. :S
 
Üyeler Görebilir
Tarık kardesim bu iş sadece Çevre Mühendisleri odasında bitmiyor ki, Devletin daha fazla sahib cıkması gerekli aksi halde siz ve biz cok üzüntü yasar + kahirleniriz. hayırlısı ve en iyisi olması dilegiyle .
 
Üyeler Görebilir
ben Bu yıl Abant izzet Çevre yi Kazandım ... Umutlu mu olayım yoqsa şimdiden başka mesleklere bi göz atayım mı ? karar veremedim :( :)
 
Üyeler Görebilir
@Cavush
Derdini veren Rabbim Dermanını da verir Sen bidigin yoldan Şaşma Herseyin refaha cıkması dileygiyle . (kalbin ne diyorsan onu yap . Milletin lafına bakma .)
 
Üyeler Görebilir
@hazelcandan

her yerde olucaz derken buna ebn söyle bakıyorum..şu an zaten heryerdeyız. kendi işimiz dısından butun işleri zaten en ii ve en fazla sayıda yapıoruz .. heryere başvuruyoruz değil mi? Bazen iftiaiye söforlugu bazen zabıtalık bazen askeriye.. Butun işerle daha dgorusu enteresan ve bize yakışmıcak ne iş varsa başvuyoruz.. yeni mezun bi Çevre Mühendisi olarak bundan ve bunları yapan arkadaşlarımdan utanç duyuyorum.. Çevre Mühendisliği simi tv de bikaç kez geçti ve bunların en capıcı ve dıkkat cekeni ne yazıkki İtfaiye söförlüğüne olan başvrunun meslektaşımız olması :(( ismimizi duyurmayı aktkıalrımızı duyurmayı da bıraktım ben birde aşagılanıyoruz bu şekide.. dahada dibe vuruyor mesleğimiz..

Tek bi isteğim var.. eger çevre mühendisliği işini yapmıcak olan arkadaşlar lutfen "Çevre Mühendisi" unvanını kullanmasınlar !..

kendileri gibi bizi ve mesleğimizi küçük düşürmeye kimsenin hakkı yok !.. bunu herkes bilsin...

Can Avşar
Çevre MÜhendisi
 
Üst