Bir zamanlar çok dalga geçerdim ancak halen daha bir arpa boyu yol alınmamış olması da ayrı bir olay:
Danışmanlıkta diplomanız=ehliyetiniz. Aktif araç sürmeniz beklenir. Yeni mezun veya bir-iki yıl tecrübeli çevre görevlisi aranıyor ilanlarını hepimiz görürüz. İlanın hemen altında şöyle yazar: B sınıfı ehliyeti olan, aktif sürücü.
Yeni mezun adam 22 yaşında mezun oldu;
Askere gidecek askerliğini yapacak (1 sene)
Çevre Görevlisi Belgesi'ni alacak (1000 küsür TL ve artık Bakanlık ne zaman eğitim açarsa 3 ay-6 ay süre)
Ehliyeti yoksa ehliyet alacak (800TL kurs ücreti + ehliyet için koşturmacalar + ehliyet ücreti 3 ay)
Herkesin arabası olmuyor haliyle bu adam sürücülüğü nereden öğrenecek? 2 hafta şanslıysa saati 70 TL'ye direksiyona alışmış olur. 15x70=1050TL
Danışmanlık şirketine girişte ya yalan söyleyecek ve orada artık sinir stres sahibi olarak, ceza yiyerek ve kaskoya maaşı bayılarak araba sürmeyi öğrenecek ya da bu kadarlık bilgi ile girecek işe 1000TL/ay çalışmaya başlayacak. Onlarca mevzuatı bilerek, trafik cezalarına alışarak, işletmenin 300TL/ay'a aldığı firmalarında mevzuatı delerek, patron-firma-Yerel İdare üçgeninde sıkışarak...
Yukarıdaki hesapla elemanın işe başlaması 1-2 sene sürüyor. Bir dünya da para harcadı şimdiden. Kimseyi suçlamıyorum yanlış anlaşılmasın ancak sistemde bir şeyler çok yanlış ve bu yanlışlar çok fazla doğruyu götürüyor. Kimse önünü göremediği gibi garantici olmaya zorlanıyor.
Süreç zor. Kariyer zor. Ancak işimizi iyi yaptığımız sürece uzun vadede kazanan hep biz olacağız. Kısa vadede işini iyi yapanı kimse sevmez ancak eninde sonunda işini iyi yapan adamlara muhtaç kalınır. Günü kurtarana değil.