arkadaşlar,
yönetmeliğin eleştiriyoruz fakat neden bu şekilde çıktığınada bakmamız lazım,
2014 yılıyla beraber tüm tat firmları lisanssız firmaları yok etmek için denetlenme olmasını istediler. fakat düşünemedikleri konu lisansız firmaların kayıt adres v,b durumları olmadığı için yine lisanslıların denetleneceğiydi. denetleme sonucunda belgelendirme usulsuzlukleri çıktı, bunların nekadarından bilginiz var bilmiyorum, birçok firma ceza aldı. Sonrasında fatura bazlı denetlemeler başladı, naylon faturalar çıktı ambalaj olmayalanların ambalaj şeklinde bildirilmesi çıktı hasbel kader lisans almış fakat ne ayırma bandı var nede fiziksel şartlar uygun daha neler neler, bunun üzerine bakanlıkta oluşan kanı bu işi Tat firmaları (geçmişin hurdacıları) yapamıyor düzeni değiştirmemiz lazım diye oluştu.
şuanki düşünceleri ikili sisteme geçmek yani (çöp&ambalaj) kaynakta ayrı biriktirme, bu işi çöp firmalarına devretmeyi düşünüyorlar, tat firmalarıda onlara hizmet veren taşeron ayrıştırma tesisleri olacak. temel husus bu.
tabiki yanlış çok havada kalan husular var ama bunu bu noktaya getiren TAT tesisleri yani hurdacılar.
bu arada size katıldığım konuda çevre mühendisi ibaresi hiç bir yerde geçmiyor, ne geri dönüşümde nede ayrıştırmada asıl sorulması gereken soru da bu bence bizler için.
bilginize,