Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 2017

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Silinen üye 2641
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
MErhaba,
yeni yönetmeliğin madde 9'u
(2) Doğal kaynak/hammadde korunumu ve geri dönüşümün yaygınlaşması amacıyla ambalaj üreticileri tarafından aşağıdaki hususlara uyulur;
a) Geri dönüştürülmüş madde ve malzemelerin kullanımına ilişkin mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile plastik, kağıt-karton, cam ve metal ambalaj üreticilerinin yurt içinde piyasaya arz edilecek ambalajlara ilişkin üretim proseslerine konu girdilerin bir kısmını aşağıdaki tabloda yer alan oranlarda yurt içinde toplanan atıklardan veya bu atıklardan elde edilen geri dönüştürülmüş malzemeden sağlaması ve bu hususa ilişkin bildirim ve beyanlarını Bakanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda ambalaj bilgi sistemi üzerinden sunması zorunludur. Bu fıkrada belirtilen zorunluluklar, ithal edilen ambalajları ve ithal hammaddelerden üretilen ambalajları kapsamaz.
bendine göre, üreticiler üretimin yüzde 25'ini (bu sene için) atık plastikten ve atık kağıt kartondan veya atık kağıt karton ve atık plastikten geri dönüştürülmüş malzemeden sağlaması gerekmektedir. Bu sebeple ambalaj üreticisi firmalar atık kabul edeceklerinden dolayı lisansa tabi olacaklar mı? düşünceler ve konuyla ilgili bilgiler nelerdir?
 
Üyeler Görebilir
merhaba,
Yeni yönetmelikte sağlık koruma bandı mesafesi göz önünde bulundurularak yer seçimi ibaresi var
sağlık koruma bandı mesafesi ile ilgili belge istedi il müdürlüğü ancak onlarda nereden alınacağını bilmiyordu.. Yardımcı olabilir misiz? şimdiden teşekkürler
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar bu kantar olayı geri dönüşüm tesisleri için çok sıkıntılı değil midir? Başka bu konu dikkatini çeken var mı?
 
Üyeler Görebilir
tüm ambalaj toplama ayırma tesisleri kapasite raporlarını güncellemeli ve birimini değiştirmelidir. Ayrıca ilgili birimden metrekareyi gösteren belge alınmalı, sisteme yüklenmeli ve sınıfı belirlenerek mevcut lisans revize edilmelidir. Kaynak bakanlık
 
Üyeler Görebilir
Karışık olarak toplanan 8m3 lük aracınız kaç ton alıyorsa ona göre hesap yapabilirsiniz günlük o şekilde kaç araç ayırabiliyorsanız o kadar metreküp kapasiteniz vardır. yada 1 saatte ayırdığınız ambalaj atığını metreküp olarak ölçersinizi x8x360 dersiniz yıllık metreküp kapasitenizi bulabilirsiniz. veya ayırma bandını üreten firmayı ararsınız kapasitesinin metreküp cinsinden hesaplanmış halini size yazılı olarak sunarlar sizde kapasite raporu hazırlayan ekibe verirsiniz kabul ederler.. Bunlar benim aklıma gelen yöntemler.. Tahmini olarak 1 metreküp ambalaj atığı yaklaşık olarak 250 kg civarındadır.
 
Üyeler Görebilir
Her atık için atık yoğunluğundan hacim hesaplamasına gidilmesi yönünde bilgi verdi bakanlık. En karışık ve zor nokta burası oluyor. Bu yüzden her ilin farklı uygulamamaya gitmemesi için ortak bir malzeme yoğunluk tablosu verilmesi gerekiyor ki iller arası farklı uygulamalar oluşmasın. İl Müdürlüklerinin bir bilgisi yok. Bakanlık yetkililerinin de ( telefona cevap verenlerin) bir bilgisi yok. Yönetmelikte m3/gün hesabını neye göre oluşturdular, Yönetmelikteki 2000 m3/gün'ün ton olarak hedefi nedir? Bir bilgilendirme toplantısına ihtiyaç var.
 
Üyeler Görebilir
normal şartları baz alıp "1 metreküp = 960 kg" mantığını ele alarak kapasite raporlarını çevirip güncellersek olur mu acaba? .Şuan ki kg olan kapasite raporumu metreküp çevirmiş olur günlük veya yıllık ortalama değerleri de böyle hesaplamış olurum. Ek olarak da çeviri oranını(şeklini) eklersek forma yeterli olmaz mı ? . Malzemeden malzemeye hacim-kg durumu farklılık gösterir de benim sadece fikir.
 
Üyeler Görebilir
1 metreküpe 960 kg derseniz hiçbir TAT firmasında olmayan ütopik bir kapasite ortaya çıkıyor :) sıkıştırmasız aracanız mahalle toplamasından tam dolu gelse 900-1300 kg civaarında olur. sıkıştırmalı da yaklaşık 1900-2300 olarak gelir bu araçlar 8 m3 lük ise yaklaşık olarak 115-170 arası sııştırmasız üzrerinden metreküp hesabı yapmak TAT lar için şu an en makul yöntemdir. günlük 2000 metreküp /gün kapasite en düşük rakamdan hesapladığımızda 230 ton/gün oluyor..
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar 29.01.2018 de bakanlık ambalaj bilgi sisteminde yeni yönetmelikle ilgili sıkça sorulan sorulan sorular yayınlamış. Burada benim dikkatimi çeken satış noktaları ve AVM lerin atıklarını atık getirme merkezi olmaksızın belediyenin toplama sistemine vermesi gerektiğini söylemiş. Bu durumda sözleşmeli belediyelerin sınırları içerisinde kalan tüm avm ler lisanslı firmaya vermek zorunda; bu durumda atık getirme merkezinin hiç bir anlam ve önemi kalmamıştır.
 

Ekli dosyalar

  • SSS.pdf
    SSS.pdf
    490 KB · Görüntüleme: 79
Üyeler Görebilir
@serhanmaden

Serhan bey günlük hesaplamınızı 24 saate göre mi 8 saate göre mi tahmini 230 ton/gün dediniz? Kapasite raporlarında günlük hesaplamalar 8 saat üzerinden hesaplanıyor.
 
Üyeler Görebilir
merhabalar arkadaslar ; ambalaj atıgı aktarma ıstasyonu ıcın baska ıldekı lısans kullanılarak kurulabılır mi ? beledıye ıle yonetım planı olusturup sehır ıcındekı atıkları toplayabılır mı.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar 24 Ocakta PAGÇEV'in düzenlemiş olduğu Yeni Ambalaj Yönetmeliği ve Atık Yönetimi Semineri'ne katılım gösterdim. Bakanlıktan Çevre Yön. Gnl. Müd. Atık Yönetimi Dairesi Şube Müd. Aylin ÇİÇEK Hanımefendi kapasite raporlarının metreküp/gün şeklinde hesaplanması konusunda
“Mevcut tesisler alan bilgilerini gösteren belgeler ve kapasite raporlarının güncellenmiş hali ile İl müdürlüklerine başvuracaklar. Otomatik olarak sizi sistem hangi sınıfsanız atayacak.
Kapasite raporları genelde ton/gün. Bu yönetmelikte yeni bir revizyona gittik çünkü bu atıkların yoğunlukları farklı. Aslında ayırma bandı çok önemli bir makine ekipman, onun da kapasitesini en iyi hacimden giderek belirleyebiliyoruz. Bir konteynıra ağırlık olarak ne kadar evsel atık alır ama baktığınızda çok daha az ağırlıkta kâğıt ambalaj atığı alır çünkü hacimsel olarak fazla. 1 m3 yaklaşık 40 kg’dırdan yola çıktık aslına bakarsanız. Ama camda bu 70 kg’lara kadar çıkabilir daha hafif malzemelerde 30 kg’lara kadar inebilir. Dolayısıyla sanayi odası ya da ticaret odasındaki makina mühendisleri bunları tesise gelip gördükten sonra mutlaka revize edeceklerdir kapasite raporlarınızı. Ama nihai olarak kapasite raporlarının mutlaka m3 olarak revize edilmesi gerekiyor toplama ayırma tesislerinde. İl Müdürlüğü bu verileri sisteme girdikten sonra da 1. Tip mi 2. Tip mi 3. Tip mi tesis olduğunuzu program otomatik olarak Bakanlığa gösterecek.”
şeklinde bir açıklaması olmuştur. Bilginize.
 
Üyeler Görebilir
@serhanmaden
evet benim baya uçuk bir fikir olmuş aydınlattığınız için teşekkür ederim :)
bizim araçlar 4 m3 luk hıdrolık sıkıştırmalı araclar ve ortalama 1700-2400 kg gelıyor. Yarın bu durumla ilgili tartım yapacagım analız sonuclarımıda eklerım buraya. inşallah ucuk rakamlar olmaz bu sefer :)
 
Üyeler Görebilir
ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği değişmesi sırasında il müdürlüğü uygunluk yazımızı almıştık ve gfb sürecindeydik il müdürlüğü kapasite raporunu yenilememizi ve yeni fiziksel şartları sağlamamızı istedi. ekte bakanlığın yazısını yayınlıyorum belki yardımcı olur sizlere de.
 

Ekli dosyalar

  • Resim.jpg
    Resim.jpg
    66.7 KB · Görüntüleme: 153
  • Resim (2).jpg
    Resim (2).jpg
    37 KB · Görüntüleme: 138
Üyeler Görebilir
@Ebru_elmas

bizde lisans sürecindeydik bakalım nasıl olacak. geçen hafta başvuru yaptık. kesin eksiklik bildirimi gönderecekler.
 
Üst