Atık kabul tesisi proje raporu atık yönetim planı

Üyeler Görebilir
Selamlar Arkadaşlar,

Atık Kabul Tesisi Proje Raporu ve Atık Yönetim Planı ile alakalı olarak çalışmış arkadaşlarımıza bir sorum olacak;

Bildiğiniz üzere bu rapor Gemilerden Atıkların Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Ek-1'e göre yapılmaktadır. Bu rapor tesisin lisans alımında bir tür teknik uygunluk raporu gibi mi kullanılacaktır? Raporu daha önceden hazırlamış veya bu konu ile ilgili çalışmış arkadaşlar bu rapor ve raporun hazırlanması ile alakalı olarak bir-iki püf noktası da paylaşabilirler mi?
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba Atık kabul tesisi proje raporunda slop ve zehirli sıvı madde tank hesaplamalarını neye göre, nasıl yapıyoruz ? Sintine ve slaç gibi belirli kabulleri var mı ? Bu konuda bilgi veren arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
Çok Teşekkürler yardımınız için @Aydın Demirel. Fakat benim hazırlayıp sunduğum projeyi eksiklik belirtip geri gönderdiler. eksiklik olarak slop ve zehirli sıvı madde tanklarının eklenmesi ve hesaplanması idi. Herhangi bir bilgi bulamadım tank hesaplamaları için. Neye göre, Neyi baz alarak slop tankının kapasitesini oluşturacağım yada zehirli sıvı madde tankı ne kadarlık olmalı gibi. sintine, atık yağ ve slaç tanklarını hesaplaması gibi bi data arıyorum.
 
Üyeler Görebilir
B.koyce hanım, adana da bir tesismi bu acaba? birde limana petrol ve türevlerini taşıyan gemiler geliyormu? geliyorsa slop tankı şart. zehirli sıvı madde tanklarını sizden duydum. yeni koydular sanırım. kuru yük taşıyan gemiler geliyorsa slop ve zehili mad. tanklarına gerek yok. sintine suyu tankı, slaç tankı ve atık yağ tankı yeterli olur. hesaplamaları şöyle yapın. liman başk. yada liman tesisi işletenine gidin ve günlük /yıllık gelen gemi sayısın ve bunların ne tür gemolduğunu , tonajlarını ve bıraktıkları/bırakmak istedikleri atık miktarlarını öğreniniz. atık kabul tesisinizi geçici kabul alanı gibi düşünerek bertarafa/geridönüşüme gönderme sürenizi gözönünde bulundurarak tank kapasitenizi belirleyin. yeriniz müsaitse fazladan tankta koyabilirsiniz.
projenizin geri gelmesi kadar doğal bir şey yok. takılmayın. mutlaka eksiklik bulurlar. akdeniz bölgesine bakan bakanlık görevlisi ile iletişime geçin, resmi olarak göndermeden e-posta ile ona kontrol ettirin. iyi çalışmalr.
 
Üyeler Görebilir
@Aydın Demirel Bey, evet Adana' da tesis. Bakım onarım yapılacağı için her türden gemi gelebilir. Zehirli madde tanklarını bende bakanlık yetkilisinden duydum. Slop İçin kargo / kuru yük gemisinin % 3 nü kabul olarak alabilirsiniz dediler fakat zehirli sıvı madde için herhangi bir bilgi vermediler henüz. İşletme yetkilisinden hangi tür gemilerin geleceği, ağırlıklarını dwt, grt ve makine güçlerini kw filan hepsini aldım bu bilgiler doğrultusunda sintine, slaç ve atık yağ tanklarının hesaplamalarını yaptım.

Dediğiniz gibi e-posta yoluyla teyid ettirip göndermem daha sağlıklı sanırım. Yardımlarınız için teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
@Aydın Demirel Bey, tekrardan bir sorum olacak. Marpol sözleşmesine nerden ulaşabilirim. indirme gibi bir seçenek bulamadım. ücretli mi acaba ? Ya da eklerine ulaşabilmemin bir yolunu biliyorsanız paylaşır mısınız ? Teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
UMARIM BUNLAR İŞİNİZE YARAR. İYİ ÇALIŞMALAR.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar ;

Zehirli sıvı madde tankı hacim hesaplaması için gerekli formülasyon aşağıdaki gibidir.

ön yıkamada kullanılacak minimum su miktarı; tanktaki zararlı sıvı maddenin artık miktarı, tank boyutu, yük özellikleri, yıkama suyu atığındaki izin verilen konsantrasyon ve çalışma alanı ile belirlenir.

Q=k(15r0.8 + 5r0.7 x V/1000)

Q = m3 cinsinden gerekli minimum miktar
r = tank başına kalan miktar ( m3) 500 m3 ve üzeri tank hacmi için r değeri 0.100 m3 ten az, 100 m3 ve daha düşük tank hacmi için 0.040 m3 ten düşük alınmamalıdır. 100 m3 ile 500 m3 arası tank hacimleri için r değeri doğrusal enterpolasyonla elde edilir.
X kategorisindeki maddeler için r değeri kılavuza göre sıyırma testlerine dayanarak, yukarıda verilen alt limitleri gözlemleyerek ya da 0.9 m3 olarak alınacak şekilde belirlenmelidir.
V = Tank hacmi ( m3)
k = k faktörü aşağıdaki özelliklere göre alınır:
X kategorisinde katılaşmayan, düşük viskoziteli maddeler için k = 1.2
X kategorisinde katılaşıcı, yüksek viskoziteli maddeler için, k = 2.4
Y kategorisinde katılaşmayan, düşük viskoziteli maddeler için k = 0.5
Y kategorisinde katılaşıcı, yüksek viskoziteli maddeler için, k = 1.0

Aşağıdaki tablo k faktörü 1 olan formül kullanılarak hesaplanmıştır ve kolay bir referans olarak kullanılabilir.
Sıyırma miktarı (m3)

zehirli madde tablo.png
 
Üyeler Görebilir
@B.koyce MARPOL Ek-I kapsamındaki atıklar için hesaplamaları nasıl yaptınız? Bakanlık yetkilisi aşağıda yer alan dökümandan faydalanabileceğimizi ifade etti ancak bilgileri temin edeceğimiz kişi bunun gemi içindeki atık tankı hacmi olduğunu ifade etti.

Yardımlarınızı rica ediyorum.

İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba, gemi inşası yapacak ve yat çekek yeri olarak kullanılacak bir tesise danışmanlık yapmaya başladım. Yönetmelikleri okudum ancak bu alanda tecrübeli olanlar varsa neler yapmam gerekiyor genel bilgi olarak paylaşabilir misiniz. Mavikart otomasyon sistemini kurdurmak zorunda mıyız süreçler nasıl ilerleyecek. Çekek yeri olarak yapacağımız sözleşmelerde gemi de atık olmayacağı maddesinin eklenecek olması bu konuda muafiyet sağlar mı. Mavikart sistemi kurulursa lisans almamız gerekecek mi ve kütle denge girişi yapılması gerekecek mi
Yıkama suları için kimyasal arıtma yapmaktan başka bir yol var mı (planlanan kimyasal arıtma yapılarak arıtılan suyun yıkamada kullanılması)
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, lisansı alınmış bir atık kabul tesisi için atık yönetim planında güncelleme yapılırken, Bakanlık sayfasında yer alan "
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
" mu kullanılmalıdır? Bu durumda her 3 yılda bir mevcut tesis için yeniden tank hesaplaması vs mi yapmak gerekecek? Yoksa sadece bu formun atık yönetim planı başlığı doldurularak gönderilmesi yeterli midir?
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba,
Atık Kabul tesisi onay belgesinin süre dolumundan ne kadar önce yeni başvuru yapılmalıdır ve bu süre bitiminden dolayı yeni başvuru yaparken atık kabul tesisi proje raporları tekrar hazırlanıp sunulmalıdır değil mi yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Üst