Atıksu arıtma tesisi revize

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan folge
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Yeni kurulacak bir boyahanede atıksu arıtma tesisi yapılması planlanıyor. Fakat bulundukları yerde daha önceden yapılıp bırakılmış bir tesis mevcutmuş ve bunu değerlendirmek istiyorlar. Literatüre dayandırarak uygun olup olmadığının tespiti gerekiyor.
Boyahanenin Atıksu debisi: 900 m3/gün (Evsel+endüstriyel)
SKKY Tablo: 10.3 dahilinde.
BOİ değeri: 360 mg/lt
KOİ değeri: 824 mg/lt
Mevcut olan betonarme havuz boyutları ise:

--Uzun Havalandırma Havuzu : 1 adet, 36*9*4,2 m, su derinliği 3,6 m – (uygunluğu sağlanamazsa betonarme havuz revize edilecek)

--Biyolojik Çöktürme Havuzu: 1 adet, derinlik: 3,5 m, havuz çapı: Q 15 m, dairesel betonarme - (uygunluğu sağlanamazsa betonarme havuz revize edilecek)


Ben uzun havalandırma havuzunun bu verilere göre çok büyük olacağının kanaatindeyim. Literatüre dayandıramadım. Sizinde fikrinizi almak isterim.
Şimdiden teşekkürler..
 
Üyeler Görebilir
Hidrolik bekleme sürelerinide vermen lazım sadece hacimle olacak iş değil
Mlss
Mlvss bu değerleri kaç olarak seçtin
Toplam azot vb..
nitrifikasyon
denitrifikasyon
geri devir
fazla çamur

Bunların hesaplarını yaptınmı?
 
Üyeler Görebilir
Havalandırmada hidrolik bekleme 31 saat. (Havalandırma ekipmanı varsa ve yeterliyse ne ala!)
Çöktürmede 16 saat.
Bu sonuncu astronomik bir sayı. Çöktürme havuzunda denitrifikasyon bile görmeye yeter, septikleşme hayli hayli olur. Haftada bir tank temizlemeniz gerekir.
Havalandırma havuzunun büyük olmasının bir mahzuru yok, sorun çöktürmede. Eğer çöktürmede bir iç duvar ve biraz taban dolgusu düşünülürse, hacim daraltılırsa değerler biraz normalleşir. Belki mevcut sıyırıcılar (eğer varsalar) tadilatla kısaltılabilir.
Havalandırmanın dışında kalan alan ise (bu noktada biraz doğaçlamadan zarar gelmez) eğer br çamur çürütme yapısı yoksa bunun yerine kullanılabilir. Basit bir dip karıştırıcı, hatta çıkışsız bir dalgıç pompa bile iş görür (dip karıştırıcı tercih sebebi tabii).

Çöktürmenin fotoğrafı var mı elinizde?
İyi çalışmalar dilerim.
 
Üyeler Görebilir
@Noyan Temuçin

evet tabiki yaptım. hatta min ve max tüm değerleri kullandım ve sonuçta en fazla 780m3 lük bir hacime ulaşabildim. bu yüzden havalandırma havuzunu da revize edip küçülttürmeyi düşünüyorum.

@Yalçın A.
Yalçın bey,
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, çok yararı oldu, hepsini değerlendiricem, sağolun tekrar :)

@Yalçın A.
havalandırma havuzunda sorun yok demişssiniz evet aslında hidrolik bekleme süresine uygunluk gösteriyor ama ben aat dosya raporunu hazırlarken kullanıcağım kabuller ile bu mevcut olan havaalandıma havuzunun hacmini elde edemiyorum. sorunum bu aslında.
 
Üyeler Görebilir
@folge

Bence kitabına uydurmaya çalışmayın. Hiç gerek yok. Mühendis sizsiniz, nosyon sizde. Aşırı büyük boyutlandırılmış bir havalandırma havuzunun pratikte bazı dezavantajları olabilir ama neticede bütün proses havalandırma üzerine. Havalandırma ayağı sağlamsa tasarım devrilmeyecektir. Eğer illa bir hacim meselesi varsa, dökersiniz bir beton duvar araya (temel yapı müh. kurallarını gözeterek tabii), anoksik, anaerobik ya da adını tamamen sizin belirleyeceğiniz ayrı bir tank haline getirir kendi prosesiniz olarak tescillersiniz. Kimse de bir şey diyemez. Yeter ki yapıda-ekipmanda emniyetli tarafta kalın.
Kısıtlı tecrübemle ve kısa denebilecek arıtma işleri kariyerimde gördüğüm tesisler tasarımında değil, işletmesi sonrası yapılan bazı revizyonlar sonrasında tam verimine ulaştı. Bu kural mimaride de böyledir mühendislikte de.
Bu işte yaşayabileceğiniz tüm sıkıntıları lütfen yazmaktan çekinmeyin. Elimden geldiğince yardım etmek isterim. Özel mesajla da ulaşabilrsiniz icap ederse. Kolay gelsin.
 
Üyeler Görebilir
@Yalçın A.
kesinlikle katılıyorum dediğinize, kitaba uydururken saçmalıyoruz çünkü. Ama bakanlığın dosyayı onaylaması için bu değerleri baz almak gerekiyor. Literatüre dayandırmamız isteniyor. Yoksa dosyalarımız teker teker geri dönüyor.
Yalçın bey çok teşk ederim yardımlarınız için, zorlandığım zamanlarda yazmaya çalışıyorum sizlerden de bilgi almaya çalışıyorum,sağolun :)
 
Üyeler Görebilir
Yazıları okudum profosyonel destek isterseniz tüm aşmalarında yardımcı olabiliriz verdiğiniz bilgilerle net cevaplar verilmesi imkansız...
 
Üst