Atıksu arıtma tesisi yaptırma yükümlülüğü

Üyeler Görebilir
Hasteneler tıbbi sıvı atıkları haricinde evsel nitelikli atıksuları için arıtma yapmak zorunda mıdır.?
 
Üyeler Görebilir
Eğer alıcı ortama deşarj varsa arıtma yaptırmalısınız veya fosseptikte biriktirmeli ve sonrasında bir atıksu arıtma tesisine göndermelisiniz.
Kanalizasyona deşarj söz konusuysa evsel nitelikli atıksu bulunduğundan sorun yok. Bu konuyla ilgili İstanbul için konuşuyorum, İSKİ GSMR görüşü vermiyor. (hastaneler sanayi tesisi gibi değerlendirilmiyor,kapsam dışında tutuluyor)
 
Üyeler Görebilir
Belediye kanalına bağlı olduğunda hiç bir şekilde arıtma yapılmasına gerek yok mu diorsunuz yani bu yorumdan öyle anlıyorum ben.
 
Üyeler Görebilir
@halimusta88
Bazı bölgelerde büyük hastaneler arıtma yapıyor bunun nedeni alıcı ortamın olması (dere vs) .
Eğer ki kanal varsa ve deşarj parametrelerini sağlıyorsanız ( evsel olduğunu kabul ediyoruz) gerek yoktur.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ama.....
kısaca bana
Evsel Nitelikli Atıksular İçin Deşarj Standartları

Madde 32 - (Değişik:RG-13/2/2008-26786)

Evsel nitelikli atıksu kaynaklarından doğrudan ve/veya kentsel arıtma tesislerinden arıtılmış olarak çıkan suların alıcı ortama deşarjında istenen standart değerler bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 21’de verilmiştir.

Evsel nitelikli atıksular kirlilik yüklerine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.

a) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 5-120 kg/gün arasında (Eşdeğer nüfus 84 - 2000 arasında).

b) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 120-600 kg/gün (Eşdeğer nüfus 2000 -10 000 arasında).

c) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 600-6000 kg/gün (Eşdeğer nüfus 10 000-100 000 arasında).

d) Kirlilik yükü ham BOİ5 olarak 6000 kg/gün’den büyük (Eşdeğer nüfus 100 000 veya daha fazla).

Nüfusu 2000’den az olan yerleşim yerlerinin; otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi, yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atıksuları hariç, evsel nitelikli atıksuları için, yerleşim yerinin çevresel ve sosyoekonomik özellikleri dikkate alınarak çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek ve bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerini karşılayacak şekilde İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce uygun görülecek arıtma ve/veya bertaraf yöntemleri uygulanır.

Nüfusu 84 kişinin altında olan otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atık suları 19/3/1971 tarihli ve 13783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak olan sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine verilir.

Evsel Atık sularını sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplayan ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine veren atıksu kaynakları, Atıksu Yönetimleriyle yaptıkları protokolü ve vidanjörle atıksu bertarafı sonucunda aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak ve denetimler sırasında görevlilere beyan etmek zorundadırlar..
bu maddeyi yorumlayabilirmisiniz.
 
Üyeler Görebilir
yasmur hanım, tesisinizin nereye deşarj ettiğini söylerseniz daha kolay bir yorum yapılabilir. yada tesis İSKİ sınırları içindemidir?
 
Üyeler Görebilir
Şöyle yorumlayalım; atıksu nereye deşarj ediliyor?
Tesis kaç kişilik?
84 kişi aşağısında olan işletmeler fosseptik yapabilir ve deşarj izni alma zorunluluğundan kurtulabilirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
Trabzon Belediyesinin kanalizasyonları Atıksu arıtma tesisi ile sonuçlanıyor ise Kanala deşarj yönetmeliği mevcuttur ve ona tabisiniz.

Eğer arıtma tesisi yok ise, sizin nüfus sayınız yada onu hesaplayamıyorsanız debi üzerinden kirlilik yükünüzü bulabilirsiniz. Ona göre tesis ihtiyacınızı yukarıdaki yönetmelikten bakarsınız.

Ayrıca bu konuda çevre il müdürlüğünün size görüş yazısı yazması gerektiğini hatırlıyorum. Hangi tabloya ne şartlarda tabi olduğunuza dair.
 
Üyeler Görebilir
@Retaw
Retaw verdiğin bilgiler için teşekkürler Trabzon Büyükşehir Belediyesi kanalizasyonları derin deniz deşarj ile sonuçlanıyor.
Evet arıtma tesisi yok ve hastaneye gelen giden sürekli değişiyor, 84 kişinin üzerindedir ama kesinlikle "arıtma yaptıracak mı?"
İl müdürlüğü belediye kanalı olduğu için atıksuya yorum yapmıyor.Ama daha önce sular tablo 25 göre analiz edilmiş.
 
Üyeler Görebilir
Analiz sonuçları alıcı ortam standartlarını sağlıyor, kafama takılan "Nüfusu 84 kişinin altında olan otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atık suları 19/3/1971 tarihli ve 13783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak olan sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine verilir." göre 84 kişinin üzerinde olsan ve alıcı ortam standartlarını sağlayan hastane arıtma yaptıracak mı sırf kişi sayısına göre.
 
Üyeler Görebilir
Aksi birşey ifade edilmiyor yönetmelikte yani 84 kişi üzeri herhangi bir zorunluluk yok sadece 84 kişinin altındaki nüfuslarda foseptikleri zorunlu tutmuş ben böyle anladım zaten hastanede 84 kişiden bahsedemezsiniz gün içerisinde bu sayı hastalarla beraber bir hayli fazla olacaktır. belediye ile protokol yapılırsa bu konuda problem yaşanacağını sanmıyorum. emin olmak adına konuyla ilgili il müdürlüğünden yazılı görüş isteyin mutlaka.
 
Üyeler Görebilir
@Yasemin Aslantürk

yasmur hanım, eğer zaten arıtma standartlarını sağlıyor iseniz, ayrıca arıtma yaptırmanız şart değil, önemli olan verdiğiniz suyun kriterleri karşılaması. Eğer hiçbir arıtma yapmadan şartları sağlaya biliyorsanız yönetmeliklere uyuyorsunuz zaten.
 
Üyeler Görebilir
@Retaw bencede öyle ama bazı kişiler olaya böyle bakmıyorlar malesf bu gün sağlar yarın sağlamaz yapacaksınız diyorlar.
 
Üyeler Görebilir
Hastanenin atıksuyu malesef debi ve kirlilik açısından kirlilik gösterecektir. Atıksu miktarını hastane yatak sayısı ve poliklinik hasta kabul sayısı üzerinden düşünebilirsiniz. Hastanelerde bu miktarlar üzerinden atıksu hesabı yapılabiliyor.
Ancak kirlilik değerleri değişken olabilir onu bilemezsiniz.
Şöyle bir yol deneyin. Çevre il müdürlüğünden görüş yazısı isteyin. En azından hangi tabloya bağlı olduğunuzu yazmak zorunda.
Eğer değerleri sağlamanıza rağmen hala bir tesis isteniyorsa yanlızca dengeleme havuzu yaparak yüksek kirlilik değerlerinde bile, paçallama olacağından deşarjı sağlarsınız.
 
Üst