Azot fosfor değeri

Üyeler Görebilir
arkadaşlar merhaba. ben yeni mezunum. et entegre tesisinde arıtma yöneticisi olarak çalışıyorum. kapasite 800 m3/gün. azot ve fosfor deneyleri de yapıyoruz ama olması gereken değeri bilmiyorum. çıkış suyunda olması gereken azot ve fosfor değeri nedir? bunu COD:N: P oranından mı bulacağım. yardımcı olursanız sevinirim.
 
Üyeler Görebilir
Çıkış standardı olarak eğer kanalizasyona deşarj ise ilgili belediyenin kanalizasyona deşarj kriterleri baz alınır. Eğer doğaya deşarj ediyorsanız ise SKKY'deki ilgili tablo baz alınır. Hatta eğer deşarj noktanız doğa ise ve o noktayla ilgili havza koruma planı vb varsa ilgili özel hükümlerdeki deşarj kriterleri baz alınır. Konuyu çevre danışmanınıza danışın. Biyolojik arıtmanız varsa BOD:N.P oranı, biyolojik arıtmanın sağlıklı şekilde işletilmesi için kontrol edilmesi gerekli parametrelerdendir.
 
Üyeler Görebilir
bölgedeki bir çaya deşarj ediyoruz. SKKY tablosunda N ve P için herhangi bir limit değer verilmemiş o yüzden bilemedim.
 
Üyeler Görebilir
Tablonuzda N ve P ile ilgili limit değer yoksa çıkış suyunuzda bunlara bakılmaz. Büyük ihtimalle sadece KOİ, Yağ gres, pH ve renk e bakılacaktır.
 
Üyeler Görebilir
BOİ:N.P oran olarak kabaca 100:5:1 alınabilir. BOİ/KOİ oranı biliniyorsa KOİ üzerinden de kontrol edebilirsiniz. Çıkışınızda N ve P ye bakılmadığı için eğer eksikse gerekli olandan bir miktar daha fazlasını verebilirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
aynen o şekilde yapmaya çalışyorum şuan. ortalama bir değeri var mı acaba ben mi bilmiyorum diye şüpheye düşmüştüm :) teşekkür ediyorum.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlarında dediği Boi-azot-fosfor arasındaki ilişki 100:5:1 dir. Bu tesisin için gerekli olan bakterilerin için gerekli olan değerdir. Daha iyi arıtma yapabilmek için bu değere dikkat etmen gerekir. Ama çıkış suyundaki azot ve fosfor deşarj limitleri yoksa çevreyi sadece boi bağlar. Azot ve fosfor eksik veya fazla olduğunda bakterilerin arıtma verimi düşebilir. Son olarak arıtma prosesi hakkında bilgi verir misiniz ? hangi sistem var acaba?
 
Üyeler Görebilir
bod bakmıyoruz lab.da bunun için gerekli malzememiz yok. bizden cod istendiği için cod bakıyoruz. en son baktığızda cod 95 , azot 1.64, fosfor 0.57 çıkmıştı.
 
Üyeler Görebilir
@dozbek
Bunlar çıkış değeri dimi 100/5/1 oranını sağlayıp sağlamadığına bakmanız için havalandırma havuzundan aldığın numunede bu deneyleri yapmanız gerekli.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar;

2000m3/gün deşarjlı bir biyolojik arıtmamız var. hergün son çökeltim havuzundan KOİ N ve P bakıp bu sonuçlara göre havalandırma havuzuna üre ve dap ilavesi yapıyoruz.

Örn; KOİ 380 mg/lt
N 1,2 mg/lt
P 0,06 mg/lt olduğu birgün havuza vermem gereken besin miktarı 37kg/gün dap ve 25kg/gün üre.

Ama bunlar sadece deneme yanılma yöntemi ile bulunmuş rakamlar, sahada işliyor ama olması gereken rakamlar bunlar mı bilmiyorum.
Bu rakamları C:N: P oranını dikkate alarak hesaplamak istersem nasıl bi yol izlemem lazım.

yani KOİ 380mg/lt iken, P'ın 19mg/lt olması için hangi miktarda DAP eklemem gerektiğini nasıl bulacağım?

@kubiay DUMAN
 
Üyeler Görebilir
Hesaplamayı resim halinde koyuyorum buradan faydalanabilirsiniz. Ama ben direk 19 mg/lt göre hesap yaptım. Daha sonra baktığımımda C:N:P oranı 100/5/1 olması gerekiyor. Sizin 380 mg/lt koi niz var ise fosfor 3,8 mg/lt olmayacak mı ? Gerçi ben hesabı verdim siz on göre yaparsınız.
@hersanlioglu
 

Ekli dosyalar

  • IMAG0591.jpg
    IMAG0591.jpg
    66 KB · Görüntüleme: 79
Üyeler Görebilir
@hersanlioglu

Çıkış değerleri çok düşük değil mi? normal bir arıtmada elde edilecek güzel deşarjlar. Çıkış suyunuzda azot ve fosfor değerleri normalden fazla olduğu zaman ya da istediğiniz sonuçları alamadığınız zaman havalandırma havuzunda bu değerlerin sağlanması gerekecek şekilde ayarlanması lazım. ama sizin çıkış parametreleriniz gayet iyi. ama KOİ değeri biraz yüksek burada. bu değeri biraz daha düşürmek için gerekli önlemlerin yapılması daha doğru olur diye düşünüyorum. C:N:P oranını illa o değerler üzerinde tutmak için elde edilen sonuçlara göre 167 kg DAP eklenmesi gerekiyor. hem maliyet hemde diğer açılaradan düşünüldüğünde çok uygulanabilir bir yöntem gibi gelmiyor bana.
 
Üyeler Görebilir
@Onur Altun Burada ya dedğimiz c/n/p oranından da gidilebilir yada havalandırma havuzundaki bakteri konsantrasyonu artırmak gerekir. Yani imhoff hunisinde yapılan değer mesela 350 mg/lt ise 450-500 mg/lt çekilip bakılmalı değişikliğe illah ki fosfor ilavesi yada kimyasal madde ilavesi yapılması gerekmiyor. Sistemden daha az çamur çekerek koide değişikliğe bakılmalı.
 
Üst