Yönetmelikte çevre görevlisi ibaresi olsa ne olur? çevre mühendisi ibaresi olsa ne olur? Başka meslek grupları için eğitim verilse ne olur, verilmese ne olur? Çevre Mühendisliğini, çevre danışmanlığından ibaret hale gelmesi, evrak mühendisliği durumunu alması eleştirilmiyor ya da bununla alakalı olarak her hangi bir ses çıkmıyor ama başka bir sektörden kişiler bununla alakalı olarak eğitim alıp, iş yapılabilir hale gelince kıyamet kopuyor. Katı atık düzenli depolama tesislerinde, geri kazanım tesislerinde, içmesuyu arıtma tesislerinde, çevre analiz firmalarında,biyoenerji tesislerinde çevre mühendisi çalıştırılmasının zorunlu hale getirilmesi ile ilgili olarak kimseden ses çıkıyor mu? Buradaki işler çevre mühendisliği işi değil mi? Buradaki mesleki hakların kayıp olması göz ardı edilebilir işler mi ki başka mesleklerin, çevre danışmanlık(çevre mevzuatı) ile alakalı eğitim açıldığında zorunuza gidiyor. İsg ile çevre mühendisliği aynı işler değil. Ama fabrikalarda, laboratuvarlarda, danışmanlıklarda bir arada yapılabilir hale getiren, çevre mühendisi demek isg uzmanına denk dedirten bizleriz. Bakanlıkta, sektörde diğer meslek dallarından çalışanlar olduğu sürece meslek dışı kişilerin eğitim alma durumu devam edecektir. Bu eğitim ve ünvan konusunun eleştirilmesinden önce, tüm çevre yönetmeliklerindeki teknik hataların kaldırılmasına yönelik mücadele vermek gerekir. Meslekte neden çevre teknikerini kullanamadığımızı sorgulamamız gerekir. Çevre izin lisans yönetmeliğinin neden üretim kapasitesine göre değil de kirletici kaynağı ve miktarına göre olmadığını tartışmıyoruz ama bir başka meslek grubunun çevre görevlisi işinde eğitim almasını tartışıyoruz. Eğer meslek mevzuat üzerine dayalı eğitim ile elden gidebiliyorsa zaten ortada böyle bir mühendislik dalının olması hatadır. Böyle bir mesleğe ihtiyaç yok demektir. Sonuç olarak söz konusu durum sarı kızın hikayesidir.