Biyogaz çıktısı likit gübre...

Üyeler Görebilir
Merhabalar,
Biyogaz tesislerinde bilindiği gibi organik maddelerin fermantasyonu sonucu gaz oluşuyor ve gaz motorları ve atık ısı kazanları sayesinde bu gaz elektrik,buhar ve sıcak suya dönüşüyor. Aynı zamanda sistemde bulunan seperatör ve dekantör sayesinde katı gübre elde ediliyor. Fakat bu işlem sonrasında katı gübrenin yanında birde sıvı(likit) gübre oluşuyor. Bu sıvı gübreyi en sağlıklı şekilde nasıl bertaraf edebiliriz? Tarımda kullanıldığını duydum bu konuda bilgisi olan var mıdır ?
 
Üyeler Görebilir
@s_zen

Merhabalar @s_zen Hanım,

Biz o bahsettiğiniz sıvı kısmı da gübre olarak değerlendiriyoruz. Hatta şu aralar bu sıvı gübrenin Tarım Bakanlığı'ndan alınacak olan üretim izin işlemleri ile uğraşıyoruz. Bertaraf etmek hem daha sıkıntılı hem de daha maliyetli olur zannedersem; çünkü çok fazla atık çıkıyor. Kaldı ki organik açıdan çok zengin bir ürün ortaya çıkıyor. Tabii takdir edersiniz ki bu üretimi sağlamak için de birtakım yatırımlar yapmak gerekiyor.
 
Üyeler Görebilir
@Fatma Gül Es Hanım öncelikle bilgileriniz için teşekkür ederim :) , dediğiniz doğru organik içeriği çok zengin arıtımı maliyetli zaten içindeki karbonda gaz oluşum esnasında giderildiği için herhangi bir sıkıntı olmadan tarımda kullanılır diye düşünüyorum ama bu likit gübreyi gelen bir çok kişi atık su olarak nitelendiriyor maalesef tarımda kullanıldığında sonuçlar nasıl gözlemleniyor katı gübreye kıyasla bir bilginiz var mı?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,

Balıkesir Gönen'de bulunan bir biyogaz işletmesinde bu atıklardan yapay petrol üretimi gerçekleştiriliyor. Tam konuya vakıf olmamakla birlikte o tesis ile iletişime geçebilirsiniz.

Gönen Enerji olması lazım şirketin ismi
 
Üyeler Görebilir
Gönen henüz petrol üretimine başlayamadı sanırım ama sıvı gübre üretimini duyduk, fuarlarda da tanıtıldığını hatırlar gibiyim. Gübre kullanımı olarak da sanırım oldukça zengin içeriğe sahip
 
Üyeler Görebilir
@Yiğit Coşaner

Yiğit Bey,

Bahsettiğiniz yapay petrol üretimi tesisimiz henüz üretime başlamadı, o, sıvı gübre üretiminden daha farklı bir proses.

@Nevzat Karadeniz

Nevzat Bey,

Evet, doğrudur; fuarlarda tanıtımımıza başladık. Üretim iznimiz için gerekli her şeyi yaptık, o kadar ki ödemeyi bile yaptık, üretim iznimizi bekliyoruz şu anda.
 
Üyeler Görebilir
kurutma olayı küçük kapasiteli büyogazlarda pek olmuyor malesef. tesiste üretilen enerji o denli bir buhar gücüne yeterli gelmiyor. (Daha doğrusu ürettiğin enerjiyi ona harcarsan zaten maliyetini çıkarması zor olan bu tesislerde zarar ediyorsun sadece) örneğin 1 MW lık bir tesiste bu kurutma yapılmaz.

Bu sıvı gübre, gübre olarak satılabilir ancak kışın mesela kim gübre alır ? yazın öyle bir satış yapmalısınız ki kışın depolananlar bile satılsın ya da yurt dışına satış şeklinde düşünülebilir. Sonuçta amaç atıktan kurtulmak ucuzdan ucuzdan gönder gitsin :)
 
Üyeler Görebilir
@s_zen

Avrupa'da bir çok tesiste geri besleme yöntemiyle biyogaz tesisine geri veriliyor. Dolayisiyla katı madde oranı %23-30lara çıkıyor. Faydalıntem olabilir.
 
Üyeler Görebilir
Geri besleme yöntemi ile katı madde oranı maalesef ki o kadar yükselmiyor keşke yükselse :) zaten likit gübredeki KM miktarı maksimum beslediğiniz atığa göre %3 en iyi değeri söylüyorum Organik Katı Maddesinden bahsetmiyorum bile... bu atığında(likit gübre) girişte beslenen atık miktarının KM miktarını %23-30 çıkarması çok zor...fakat proses(digester) içerisinde KM oranı yüksek atıklar vardır patates pancarı ,tavuk gübresi gibi gibi dediğiniz oranlar geri beslemeyle yakalanır hatta geçer bile :)
 
Üyeler Görebilir
Geri besleme ihtiyacı sadece KM oranları için değil aynı zamanda günlük taze su ihtiyacınızı düşürmek içinde kullanılmakta. Ama biyogaz tesislerinde mutlaka arıtma olmak zorunda. Aksi halde arıtma olmadan sistemi idare ettirmek oldukça zor.
 
Üyeler Görebilir
Dediğiniz gibi sisteme ilave bir su ihtiyacı gerekmiyor likit gübre beslendiği zaman... Zaten şuan "MEKANİK AYIRMA, BİYOKURUTMA VE BİYOMETANİZASYON TESİSLERİ İLE FERMENTE ÜRÜN YÖNETİMİ TEBLİĞİ" gereğince;

MADDE 13
(3) Uygun taşıma mesafesinden taşınan sıvı fermente ürün, bu Tebliğin Ek-2’sinde yer alan değerleri sağlaması ve topraktaki azami azot miktarının 170 kgN/ha yıl olması şartıyla çevreyi kirletmeyecek şekilde, uygun araç ve ekipman kullanılarak arazi yüzeyine, yüzey altına enjeksiyon yöntemiyle uygulanır. Sıvı fermente ürünün bu şartları sağlayamaması durumunda, katı-sıvı faz ayrımı, kurutma, oluşacak katı ve sıvı fazın işlenmesi gibi yöntemler kullanılarak bertarafı sağlanır.

(6) Sıvı veya katı fermente ürünün piyasaya arz edilmesi durumunda; Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik hükümleri geçerlidir.

MADDE 10
(7) Tesiste, atıkların işlenmesi sonucunda oluşan katı ve sıvı fermente ürünün meteorolojik olaylardan etkilenmeyecek şekilde en az bir ay süreyle biriktirileceği büyüklükte kapalı ürün deposu teşkil edilir. (Bu geçici bir çözüm :) )

Gibi yöntemler kullanılabilir.Arıtma olması süper olur fakat arıtmaya beslenecek olan likit gübrede KOİ değerinin yüksek olması arıtma maliyetini yükseltecektir.
 
Üyeler Görebilir
KOİ değeri belli seviyelerin üzerindeyse zaten anaerobik faaliyet tamamen gerçekleşmedi demektir ve hala gaz elde edilebilir demektir. O yüzden de koi değeri çok fazla dert edilecek olan bir kriter değil bana göre.
 
Üyeler Görebilir
Evet haklısınız o yüzden likit gübreyi sisteme geri besleme yaparak sistemi dengelemeye çalışıyoruz çoğu zaman(KM içerisindeki OKM gitmesin diye).. Zaten beslemenin yeterli olduğu durumda likit gübrenin en mantıklı kullanımı tarımsal amaçlı olmasıdır(tabi gerekli izinler alınırsa...) Arıtma en son çözüm suyun KOİ değerine, likit gübrenin KM oranına, arıtmaya bağlı farklı bir atık su kaynağının olup olmamasına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. En azından benim çalıştığım biyogaz tesisinde atık su arıtma tesisine gelecek olan likit gübrenin KOİ yükünü kaldıracak tasarımda değildir.
 
Üyeler Görebilir
merhaba arkadaşlar, biyogazdan çıkan organik fermente sıvı gübreyi belirli bir oranda su ile seyrelterek evimizdeki bitkilerde kullanabilir miyiz, konuyla alakalı bilgisi olan var mıdır?
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar , ben üniversite tez konumu biyogazdan çıkan sıvı gübre olarak yapmayı planladım ancak evet bu gübrenin çok verimli olduğu yazıyor ancak tanklardan gelen ambalaj atığı parçaları bulundurması veya bulunduruyor mu ve buna bağlı olarak bu gübre kullanılabilir mi? Sorularıma cevap bulamadım. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim.
 
Üyeler Görebilir
Aleyna Ç.Merhaba, endüstriyel kaynaklı bir atık alımı yapılıyorsa ambalaj atığı parçaları olabilir bunun içinde atığı sisteme beslemeden önce kırıcı, ayrıştırıcı bir mekanizma ile atıktan ambalajın ayrıştırılması gerekmekte, bakanlık zaten işletme planını incelerken bu konuları göz önünde tutarak değerlendirme yapıyor. Kısacası ambalajlı atığın sisteme beslenmemesi gerekir bu nedenle sıvı gübre kısmında da bu durum gözlenmeyecektir.
 
Üyeler Görebilir
Merve İnan@Aleyna Ç. Hanım, @Merve İnan Hanım'ın da dediği gibi biyogaz tesisine ambalajlı ürün geldiğinde kırma ünitelerinden geçerek sisteme beslenmesi gerekiyor. Benim çalıştığım biyogaz tesisine bozulmuş süt ve süt ürünleri geliyordu direk kırıcılar aracılıyla ambalajından ayrılarak sisteme beslenmesi sağlanıyordu. Araştırmalarınız boyunca biyogaz ve gübre yönetimine ilişkin yönetmeliklerden de yararlanabilirsiniz.Kolaylıklar.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst