Biyogaz çıktısı likit gübre...

Üyeler Görebilir
Merhabalar,
Biyogaz tesislerinde bilindiği gibi organik maddelerin fermantasyonu sonucu gaz oluşuyor ve gaz motorları ve atık ısı kazanları sayesinde bu gaz elektrik,buhar ve sıcak suya dönüşüyor. Aynı zamanda sistemde bulunan seperatör ve dekantör sayesinde katı gübre elde ediliyor. Fakat bu işlem sonrasında katı gübrenin yanında birde sıvı(likit) gübre oluşuyor. Bu sıvı gübreyi en sağlıklı şekilde nasıl bertaraf edebiliriz? Tarımda kullanıldığını duydum bu konuda bilgisi olan var mıdır ?
 
Üyeler Görebilir
Biogaz üretimi sonrası katı madde ve sıvı maddenin birbirinden dekantör ile ayrılması sonrası,sıvının içerisindeki kuru madde oranı en iyi şartlarda %3-5 arasında olmaktadır.
Bu oran gübre yönetmeliğine göre uygun değildir.Sıvının direkt toprağa uygulanması da çevre yönetmeliğine göre uygun değildir.
Çözüm :ya bu sıvının kuru maddesini evoperasyonla arttırmak ki buda extra enerji tüketimi ve uzun süren bir işlemdir.
Diğer ekonomik çözüm doğal kaynaklardan (okside olmuş linyit,leonardit) üretimiş potasyum humat ile kuru maddesini arttırmak olacaktır.
Ancak potasyum humat üretimi de analiz metodlarının farklılığı nedeni ile uluslararası standartlarda olmamaktadır.
IHSS, HPTA nın kabul ettiği ve onayladığı gravimetrik bir yöntem olan AOAC ISO 19822 REV 2018 kabul görmektedir.
Biogaz atığı sıvıların uluslararası standartlarda organik gübre olarak değerlendirilmesi için irtibata geçebilirsiniz,daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
 
Üst