Borulardaki yük kaybı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan H.Yeliz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
merhabalar,

pompa seçimi yapmaya çalışıyorum. (30 m3/h debi, çamurlu bir su, yaklaşık 350 metrelik yatay boru (demir) ve 3 metre dikey yüksekliğe basılacak bir atıksu)

Bu hesaplamayı yaparken borulardaki yük kaybını hesaplamaya çalışıyorum. Bu konulara çok çok uzak olduğumdan sizlere danışmak istedim.

Hesaplamada;

- Yersel yük kaybı (dirsek, vana, vb. kayıpları)
- Sürekli yük kaybı (boru içi kayıp) hesaplanıp ikisi toplanacak değil mi ? Yani hk (yersel) + hk (sürekli) deyip bunları dikkate alsam yeterli midir ?

Bir de sonuç mSS/m çıkıyor. Bu şu mu demek (3 mss/m olduğunu var sayarsak); benim normalde seçeceğim boruda 350 metre olarak ele almak yerine 353 metre olarak ele alıp öyle mi hız ve ortalama debi hesabı yapmalıyım ?

İnternetten onlarca not indirdim ve şuanda da hala bakmaktayım.

Üyeler Görebilir
Şimdi kardeşim,

Yük yük kaybı 2 şekilde oluşur.

1- Borudaki uzunluktan dolayı. bunun adı sürekli yük kaybıdır. Borunun uzunluğa bağlı olarak artar
2- Borudaki vana,dirsek, boruya giriş , borudan çıkış gibi durumlardan dolayı meydana gelen yersel yük kayıpları.

Bu iki kaybı hesaplar toplarsın, Atıyorum 3 mss çıktı yani 3 metre su sütunu yani 3 metre . Bu cepte

Atıksuyuda 3 metre yukarıya basmak istiyorsun. Ayni popmpa hattındaki en büyük kot farkı 3 metre. Buda cepte

En büyük kot farklı (3 metre ) + Toplam yük kaybı ( 3 metre ) = 6 metre

Yani pompanın basma yüksekliği en az 6 metre olması lazım ki su istediğin yere ulaşsın.

Bununda alakalı olarak konularda bir tesisin hidrolik hesabını yaptığım konu vardı bulursam onu yazının altına koyayım. En kötü verileri gönder hsaplarız
[automerge]1578668001[/automerge]
Hidrolik profil