Eğitimini yarıda bırakan üniversiteli sayısının 1 yılda yüzde 92 artması

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan deleted25658
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
    Konu Sahibi
Yükseköğretimde eğitimini yarıda bırakan üniversiteli sayısı 2017-2018 döneminde %92,2 oranında artışla 408 bine ulaştı. Üniversiteyi bırakan öğrencilerin temel sebepleri ise maddi sorunlar ve gelecek kaygısı. Yükseköğretimdeki piyasalaştırma saldırıları ve ekonomideki krizin derinleşmesi üniversite öğrencilerinin yaşamlarını da altüst etti. Resmi verilere göre; üniversite öğrenimini yarıda bırakanların sayısı 2017-2018 eğitim döneminde bir önceki yıla göre %92,2 oranında arttı ve 408 bini aştı.

Üniversite eğitimini yarıda bırakan öğrenci sayısı 2013-2014 döneminde 135 bin, 2014-2015 döneminde 161 bin, 2015-2016 döneminde 197 bin, 2016-2017 döneminde 212 bindi. Verileri Cumhuriyet’e değerlendiren Eğitim-Sen Genel Sekreteri Özgür Bozdoğan, üniversite öğrencilerinin eğitimlerini yarıda bırakmasının temel nedenlerini şöyle sıraladı:

  • Maddi sıkıntılar yaşanması.
  • Üniversitelilere sağlanan burs ve kredi desteğinin gereksinimlerin gerisinde kalması.
  • İstihdam olanağı azalan üniversite bölümlerinin varlığı.
  • Üniversitelerde planlama ile ilgili sıkıntıların devam etmesi.

22410
 
Üyeler Görebilir
Bir yılda %92,2 ... Çok çok yüksek bir oran. Bu artışın, üniversite okuyan gençlerin sayısındaki artış olmasını dilerdim. Ama insanlar öyle çeşitli sıkıntılar yaşıyorlar ki, eğitim maalesef son planda kalabiliyor. Ailesi tüm desteği sağladığı halde keyfi olarak ve tembelliğinden "ben okumicam yeaaa" diyenleri ayrı tutuyorum tabii ki.
 
Üyeler Görebilir
Dün okuduğum ve gerçekten üzüldüğüm bir tablo... Üniversiteye başlarken bir çok kişi idealist başlıyor ama gelin görün ki o idealler maddi kaygılardan dolayı sizleri hiç istemediğiniz yerlere götürüyor... Umarım eğitim politikasını düzeltmek için çalışmalar yapan Milli Eğitim Bakanı, bu duruma da el atarak seçim vaadi değilde gençlerin ihtiyacı olanı vermeyi akıl eder...
 
Üyeler Görebilir
Milli eğitim bakanı tek başına karar verecek yetkisi yok maalesef bakalım sistemler değişiyor her yıl .. sonra mühendisler neden avrupaya gidiyor diye ağlayıp dururlar ..

Ülkemizde okumanın değeri kalmamıştır maalesef ...
 
Üyeler Görebilir
Sorsan her ile bir üniversite projemiz var. Eğitim kalitesini her ne kadar sorgulasak ta bunların olması yeterli olmuyor maalesef.
Herkesin de karşılaştığı o okumak için zorlanan ekonomik açıdan sıkıntı yaşanyanlar, üniversitelerdeki aile içi paylaşımın kaliteyi bitirmesi, idealist maskesi altında ego show yapan görevliler ve daha niceleri sayılabilir...
 
Üyeler Görebilir
her ilde üniversite açtılar koydular topilli hocaları ... ataması olmayan bölümler doldu taştı bunları açmaların tek sebebi siyasi rant her dağın başında üniversite açtılar herkes başladı çünkü okuyan gençler işsizlik oranına eklenmez .... tabi onun havasını yaptılar işte işsizlik azaldı hepsi bi mezun oldu ... sonra ortalıkta hatta ekranda adam ekonomiyi çaat 10 bin dolar bir bozduracan adamlar şok o anda çaat 10 bin daha bozduracan adamlar diyecek hani rezervleri yoktu çaat bir 10 bin daha tamamdır ... düşünün ki bunlar ekranlar insanlara hitap ediyorlar ... hak ediyoruz ..
 
Üyeler Görebilir
Kontrolsüz nüfus artışının ve mavi yakalıların da azalmasıyla beraber toplumda sınıf ayrımının keskinleşmesinin elbet yan etkileri olacaktı. Daha önce bunları yazdık. Neyse üniversite açmaya devam etsinler hatta her mahalleye her evin yanına açılsın. Nüfus sayısı da kontrolsüz bir şekilde artmaya devam etsin bakalım. Yakında kafede kahve servisini doktorlar falan yapmaya başlar artık. Mühendisler de sokağı falan süpürürler. Öyle bakmayın bana taş atıp da kolunuz yorulmayacak sonuçta.
 
Üyeler Görebilir
Eğitimli bir toplum hayal ederken, öğretimli bir toplum oluşuverdi, eğitimsiz, afedersiniz ama kalitesiz ve ne yazık ki işsiz.
Etrafımdaki yeni başlayanlara önerim şöyle artık, mesleki eğitim al, mesleki yeterlilik belgen olsun; mühendislik, öğretmenlik, fen edebiyat, okumayın artık.
 
Üyeler Görebilir
Bence mühendislik bitti ; yani bir yazılım ve haberleşme bitmez gibi ; Tıp okumalı , Hukuk okumalı , PSİKOLOJİ okumalı ya da Gerçek Öğretmenler yetişmeli ; Ülkemizin bunlara ihtiyacı var ...
 
Üyeler Görebilir
Tıp ve Hukuk fakülteleri bile risk altında ne yazık ki, sayıları o kadar arttı ki her yıl yüzlerce mezun veriyor üniversiteler. Durum gerçekten çok acı, umarım bir çözüm bulunabilir..
 
Üyeler Görebilir
@Serkan GÜR içerde vergi yok bir söz vardır açlıktan ekmek çaldım içeri attılar her gün ekmek veriyorlar artık ....

dedem bakıyor düşman ilerliyor sonra öne atıldı şöyle bir gerildi taaakk topuukk ? @Sena Çetinkaya
 
Üyeler Görebilir
Ya topçu ya popçu ya da 1,2,3 TIP ( Ama en önemlisi bunları yetiştirecek donanımlı ve işini seven öğretmenler yetiştirmek )
 
Üyeler Görebilir
Bizim zamanımızda ilkokulda öğretmenler az çok kimin ne olacabileceğini anlardı, mesala benim öğretmenim benim öğretmen olacağımı söylerdi. Şuanda diyorum ki evet öğretmen olmalıymışım, İş güvenliği eğitimlerinde koca koca adamlara anlatırken aslında benim öğretmek üzere doğduğumu hissediyorum. Nasıl öğretebilirim, nasıl aklında kalabilir diye çabalıyorum. Öğretmenim haklıymış.

İlkokulda yönlendirilmek lazım, öyle lisede puana göre değil.
 
Üyeler Görebilir
@Gülay Zaten eğitimde başarılı ülkelerde Bknz Fİnlandiya - daha ilkokul da iken öğrenciler yeteneklerine göre sınıflandırılıyor , yönlendiriliyorlar , böylelikle herkes yetenkli olduğu dalda eğitiliyor -çalışıyor ve başarılı oluyor .Burada çok sevgili Albert Amcanın bi lafını paylaşmak isterim .
Aslında herkes bir dahidir… Ama siz kalkıp bir balığı ağaca çıkma yeteneğine göre yargılarsanız, balık tüm ömrünü bir aptal olduğuna inanarak geçirecektir.” A. Einstein
 
Üst