endüstri sanayilerindeki atıksu arıtma (agır metal yoğunluğu fazla)

Üyeler Görebilir
başlıktada belirttiğim gibi bir endüstri sanayisinde çalışıyorum ve bir arıza var hala sebebini çözebilmiş değilim sizce ne olabilir.?
yaklaşık günde 20 m3/gün olarak asidik - bazik/siyanürlü - alçılı su gelmektedir. ve bunlar ayrı havuzlarda dengelendiktesen sonra genel dengeleme havuzuna geliyor. ordan kogalasyon- nötr. - flok. - gelmekte ve burdan da çöktürme havuzuna geliyor.

kimyasallar.
baryum klorür
demir 3 klorür
kostik
polielektrolit
hipoklorit

bunları kullanıyorz.

ara ara bazen çok güzel çamur flokları oluşurken bazen hiç flok oluşmamısınn sebebi ne olabilir . sizce??
 
Üyeler Görebilir
sorun olarak yok ağır metal yoğunluğundan dolayı tanklardaki suyun rengi değişmektedir. bakır - demir yoğunluğudan dolayı.
mavi- yeşil gibi ve nötralizasyon tankının üst kısmında kahverengi kabarcık - köbük gibi birşeyler var . (bunun deterjadan kaynaklandğını söylenir) ki end. atıksularda herhalde bakteri olmaz ??
 
Üyeler Görebilir
Flok oluşumu yoksa, sanırım çıkış suyu çok bulanıktır. En büyük sebebi F/M oranının yüksek olmasıdır. Yani çok yüksek bir organik yükleme söz konusudur. Atıksudaki H2S konsantrasyonu da bu duruma sebebiyet verebilir. Ön havalandırma işlemi yapılabilir veya organik yükleme azaltılabilir.
 
Üyeler Görebilir
sistemimizde H2S bulunmamaktatır. ama F/M oranı yüksekmi onu bilemiyorum onu nasil anlayabilirzi.?? organik yükleme yüksek nasil bir çözüm yapabiliriz peki?
 
Üyeler Görebilir
Yazdıklarından anlaşıldığı kadarıyla Volkan bey kimyasal çökeltim yapıyor.F/M in yüksek olmasından kaynaklanan çökelme sorunu biyolojik arıtmayla ilgili bir sorundur.Volkan bey FeCl3 dozlama veya Polielektrolit dozlama pompanızda bir arıza olup olmadığını kontrol ettiniz mi?
 
Üyeler Görebilir
sayın mehmet bey poli elektrolit ve demir3 klorür dozlamasında arıza yok ama demir3 klorür vermiyoruz şuanda sebebi ise gereğinden fazla demir yoğunluğu fazla olmasından dolayı atıksu olarak aşırı demir geliyor..
 
Üyeler Görebilir
Atıksu karakteristiği çok dalgalanıyorsa yüksek değerlerde koagülat ve flokülant dozunuz az geliyor olabilir aklıma gelenler bunlar.
 
Üyeler Görebilir
evet mehmet bey atıksu karakterizasyonu çok dalgalı dediğiniz bilgininde etkisi olabilir. birde benim aklıma gelen çöktürme havuzunun ebatları ;;
acaba ebatların ufak olması ve çamur yoğunluğunun fazla olması ve havuzda artan çamur miktarından dolayıda bu durum olabilirmi ?? çamur yoğunluğu arttıkça çamurun alt kısımlarından kopan çamurlar yukarı doğru çıkıyorda olabilirmi?? birde fazla polielektrolik koyduğumuz vakit zaten çamur flokları pekte çökmüyor aksine yukarı doğru çıkıyorlar??
 
Üyeler Görebilir
Dediğiniz gibi septik koşullarda açığa çıkan H2S çamuru kaldırıyor olabilir.Bence en iyisi mevcut koagülant ve flokülant dozlarınızla bir jar testi yapın,eğer sorun yoksa dediğiniz gibi çökeltim havuzunuzdan kaynaklanabilir.Eğer sorun kimyasalların dozajları ile ilgili ise jar testi ile en iyi verimi sağlayan koagülant dozu,polielektrolit dozunu,optimum pH aralığını tespit edin elde ettiğiniz değerlere göre de tesisinizi işletin.Çökeltim havuzunda ise daha hızlı çamur çekmelisiniz.
 
Üyeler Görebilir
teşekkür ederim mehmet Bey bilgilendirmenizi en kısa zamanda değerlendirip forumda paylaşacğım. iyi çalışmalar
 
Üyeler Görebilir
dengeleme havuzu hacmi yeterli gelmiyor diye düşünüyorum. Giriş atıksu konsantrasyonları, debisi ve karekteri değiştiğinde, dengeleme havuzunuz bu salınımlara cevap vermiyor olabilir. Bu needenle de uyguladığınız koagülantlar işe yaramıyor olabilir. Kimyasal çöktürme öncesinde pH dengelemesi yapılıyor mu? Atıksu sıcaklığınızda bir değişim söz konusu mu?
 
Üyeler Görebilir
tabiki yapılır size kaba taslak bir anlatımla ifade etmeye çalışayım.

asitli sular

bazik/siyanürlü sular

alçılı sular

bunlar ayrı ayrı havuzlarda depolanıyorlar. alçılı sular filtrepresden geçirilerek asitli su havuzunua aliniyor. burdan da genel dengeleme havuzuna geliyor. siyanir/bazik suyu fazla kullanmayıp yavaş yavaş genel dengeleme havuzuna ilave edilip asit içinde eritiliyor.(bazik/siyanürlü atıksular ise hergün yapılmayıp birkaç günde bir tekerrür ediliyor.)
genel dengelemeden çıkan su koagülasyon - nötralizasyon - flokülasyon tanklarında gelip çöktürme havuzuna gelmektedir. umarım yardımcı olabilmişimdir.??
 
Üyeler Görebilir
bu arada Duygu Hanım sıcaklık genelde aynıdır değişim söz konusu değildir. ve pH çöktürme havuzuna gelmedne önce yukardaki tanklardan geçirilerek pH ı kostik ilavesi ile 10-11 arasına çıkartılmaktadır.
 
Üyeler Görebilir
bana önerebiliceğiz koagülant kimyasalları varmı?? iyisinden

kattığım polielektrolitte katılaşma olsa dahi oluşan yumaklar çökmeyip askıda kalıyor ?*

veya askıda kalmasının sebebi ne olabilir ??
 
Üyeler Görebilir
@unutulmaz

Evet deterjan bir sebeptir.Sizin işletmeye gelen su evsel su ile birlikte mi geliyor?Öyle ise bakteri olur.
Ben de genel itibariyle arkadaşlara katılıyorum hepsi birer çözüm görünüyor.Nötralizasyon havuzunda köpük olması kötü.Peki siz bunu ne kadar süredir yaşıyorsunuz?Havalar ısınıyor,mevsimsel değişiklikler söz konusu.Bu duruma da bakterilerin adapte olmaları söz konusu.Pompalarda bir problem yok ise geri devri arttırabilirsiniz.Yine çözüm değilse jar testi mantıklı gözüküyor.Gelen debiniz arttı mı bu dönem?Oksijen ihtiyacınız değişti mi?Daha fazla oksijen gerektiğinde bunu sağlayamazsak AKM artabiliyor. (Tabii işlettiğim tesis uzun havalandırmalı olduğu için burdan da örnek veriyorum)
Bir de ağır metal kons. arttı dediniz aslında düşünmemiz gereken bu.Gelen suda mı arttı çıkışta mı?
Çok soru soruyorum ama tesisinizi tanımadığım için bilemiyorum:)
 
Üyeler Görebilir
ön havalandırmayı arttırın yada geri devir oranını arttırın .muhtemelen yükleme fazla olduğundan dolayı çıkış suyunda gereğinden fazla demir çıkışı oluyordur.
 
Üst