Endüstriyel atık yönetim planı hazırlanması

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar endüstriyel atık yönetim planı nasıl hazırlanır? Mesala 2014-2015-2016 yılı atık miktarlarını nasıl hesaplarız? bunlar tahmini değer mi oluyor yoksa referans aldığımız noktalar oluyor mu?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar, firmalarımızın 2013-14-15 yıllarına ait 2014 yılında end. atık. yön. planı onaylanmıştır. EAYP nin 2015 yılı bittiği için yenilenmesi gerekmektedir. Yalnız sorun şu, bu yıl ben yeniden başvuru yaptığımda yani 2015-16-17 olarak sunacağım, dolayısıyla bu şekilde onaylanacak. Burada onaylanan tarihi mii?(Örnek 06.2014 tarihinde) bunun üzerinden 2 yıl hesaplayarak mı düşünmemiz gerekiyor? Yoksa onay yazısında belirtilen 2013-14-15 yıllarını dikkate alarak mı?(Bunu dikkate aldığımızda 2015 yılı 2 sefer onaylanmış oluyor :kötü:)
 
Üyeler Görebilir
Bağlı olduğunuz İl Müdürlüğünü arayarak bilgi almanızı öneririm.Çünkü ilden ile farklılık gösteriyor bu plan.:uzgnm:
 
Üyeler Görebilir
@M.Berber 2013-2014-2015 yıllarına ait endüstriyel atık yönetim planımızın süresi doldu ve yeniledik.Bizden bundan sonra atık yönetim planını bir önceki yıl,içinde bulunulan yıl ve bir sonraki yıl şeklinde hazırlanması gerektiğini söylediler.Yani 3 yıllık yönetim planını 2014-2015-2016 şeklinde hazırladık. neredeyse her yıl yönetim planı hazırlıyoruz bu durumda. Ayrıca bir önceki yönetim planının süresi dolmadan hemen önce başvuruda bulunmamız gerektiğini söylediler.
 
Üyeler Görebilir
Rica ederim. İstanbul için biz genelde bu formatta veriyoruz. Aslında içerik olarak aynı gibi sadece benim gönderdiğim biraz daha şekilsel olarak düzenlenmiş. Sizin gönderdiğiniz formatta yönetmelik de eski. Eğer sorun çıkarmıyorlarsa formatla ilgili onların istediği gibi sunun derim. @Hamdiye Güzel
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar EAYP'de hangi durumlarda ambalaj atıklarını ekliyoruz ? Normalde (Ambalaj Atıkları, Ömrünü Tamamlamış Lastikler ve Evsel Nitelikli Katı Atıklar gibi özel mevzuatı bulunan tehlikesiz atıklara yer verilmeyecektir.) diye bir açıklama var.
 
Üyeler Görebilir
@shalic merhaba aradım ama cezayı bulamadım. Çevre kanununda doğrudan atık yönetim planının bulunmaması diye ceza yazmıyor. Geçtiğimiz yıl Ankara kazanda bulunan bir firmaya daha kesilmişti. Çevre kanunun 11. ve 13. maddelerinde atık yönetim planına atıfta bulunuyor. Sanırım buna istinaden ceza uygulanıyor. 10 bin lira civarında idi. Sanırım çevreyi kirletmekten yazıyorlar.
 
Üyeler Görebilir
@shalic Faaliyette olmayan sahalar için hiç atık yönetim planı güncellemesi yapmadım. Ama madem tesis çalışma yapmıyor İl müdürlüğüne kapalı kalması planlanan süre hakkında ve çalışmaya başlaması halinde atık yönetim planının sunulacağı hakkında bilgi vermeniz iyi olacaktır.
 
Üyeler Görebilir
evet @Batuhan Aşcı bende öyle yapacağım en doğrusu da o. maalesef madencilik üretim açısından çok değişken o yüzden yapılması gerekenler konusunda arada kalıyorum. aylık değerlendirme raporlarını yapmak konusunda ne düşünüyorsunuz? ben bu konuyu daha önce açmıştım çevre yönetim birimimiz var üretimin durduğu zamanlarda da yapılması gerekir mi aylık değerlendirme raporlarının şeklinde, bir kaç arkadaş orada sorumlu çevre mühendisi olduğumdan mütevellit yapılması gerekir denilmişti, sizce?
 
Üyeler Görebilir
@shalic Açıkçası daha önce hiç maden sahasında çevre mühendisliği yapmadım işleyişi çok iyi bildiğimi söyleyemem. Ama madem orada bir çevre yönetim birimi var benim size tavsiyem aylık değerlendirme raporlarına devam etmenizdir. Sürekli olması olası bir denetimde elinizi güçlendirir. Ayrıca benim size tavsiyem hazır tesis durmuşken tutanaklarınızda tesisin faaliyetinin durdurulduğundan ve yapılması gereken çalışmaların bu süre içerisinde tamamlanması konusunda raporlama yapmanızdır. Bu dönemde yöneticilerin taleplerinizi yerine getirmek için üretimi bahane edemeyeceği düşüncesindeyim. :D Tahminimce sahada çalışan personel yok yada yok denecek kadar az ama idari birim sürekli olarak oradadır diye tahmin ediyorum. Bunu da eğitim konusunda fırsata çevirebilirsiniz aylık raporun F.2 Kısmında yer alan bilinçlendirme çalışması özellikle idari kadro için yapılmakta kısa kısa (10-15 dk) toplantılarla bu çalışmayı yerine getirip katılım listesini imzalatarak rapor ekine eklerseniz bu yükümlülüğü de yerine getirmiş olacağınız kanaatindeyim.
 
Üyeler Görebilir
Biz çevre müdürlüğüne üretimin hangi tarihler arasında durduğunu, hangi tarihte üretime başlayacağını belirten bir dilekçe yazıyoruz. Yine de aylık tutanakları tutup üretimin olmadığını belirtiyoruz.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar güncel belgeleri Bakanlık sitesinde rahatlıkla görebilirsiniz.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Ancak bazı il müdürlüklüğü çalışanları da güncel belgeden haberdar olmayabiliyor, böyle bir durum bir arkadaşımın başına geldi ve başvuruyu inceleyen memura bakanlık sitesini açarak güncel formatı gösterdim.
İl Müdürlükleri, bazı belgelerle ilgili tasarrufta bulunuyorlar ise kendi sitelerinde yayınlıyorlar. Ancak asıl olan ve itiraz hakkınız olacak temel, bakanlık sitesindeki formatlardır.

EAYP yapılması zorunludur, yapmayan işletmelere bildirimde bulunulmadığı için ceza yazılıyor. Formattaki yıllar, geçmiş yıl (2015), bulunduğunuz yıl (2016, tahmini) ve gelecek yılı (2017, tahmini) kapsar. 2015 rakamlarının, sunduğunuz Atık Bildirimi ile örtüşmesine dikkat ediniz.
Danışmanlığını aldığınız her firmanın öncelikle EAYP olup olmadığını inceleyin, yok ise olabildiğince hızlı hazırlayıp onaya sunun. Firmada bir taslağın bulunması bile bir çalışma içinde olduğunuzu gösterecektir. Bu konuda İzmir İl Müdürlüğü oldukça hassas davranıyor. Ancak bazı illerdeki İl Müdürlüklerinin bu kadar hassas olmadığını gözlemliyoruz.
Sadece EAYP konusu değil yapılması zorunlu olan Bekra ( Seveso ), Ambalaj bildirimleri, MOTAT, Atık Bildirimleri de herhangi bir denetim de ilk istenen belgelerdendir. Bildirim eksiği olan firmalara ceza uygulanmaktadır.
 
Üyeler Görebilir
@MDAVAS Ankarada geçmiş yıl (2015), şimdiki yıl (2016) ve gelecek yıllar (2017 ve 2018) şeklinde olması gerekiyor. Böylece plan 3 yıllık oluyor. Bolu da da bu şekilde hazırlatıp onaylatmıştım. Evet dediğiniz gibi Bakanlığın bir formatı var ve buna uyulması gerekiyor. Ama il müdürlükleri gerekli gördükleri hususlarda daha geniş kapsamlı olması açısından farklı taleplerde bulunabiliyorlar. Örneğin sizin bahsettiğiniz formata göre tesisin önümüzdeki yıl atık yönetim planının güncellenmesi gerekiyor yani plan 1 yıllık gibi oluyor. Belki küçük şehirlerde başvuru sayısı az olabilir (hiç sanmıyorum) ama Ankara, Kocaeli, İstanbul gibi büyükşehirler de her yıl tesise gelinerek atık yönetim planı için denetim yapılması -personel sayıları göz önünde alındığında- pek mümkün değil. Atık yönetim planı onayı yetkisinin çevre denetim şubede olduğu düşünülürse ve her geldiklerinde hazır gelmişken birde denetim yapalım derlerse -ki Ankara da onay için geldiklerinde mini bir birleşik denetim yapıyorlar- buda başka sorunları beraberinde getirecektir.
 
Üst