Endüstriyel atıksu arıtım tesisi

Üyeler Görebilir
Merhaba,

Çalıştığım atıksu arıtım tesisinde çamur kabarma ve oksijen sorunum var. Tesis anaerobik+ aerobik olarak çalışıyor. Aerobik tank akm si 7000-8000 civarlarında normalde 3 blowerla çalışırken oksijen 2.5 le kadar çıkabiliyordu. Ama şu an 4 blower çalışmasına rağmen oksijen 0.3 den yukarı çıkmıyor. Aerobik tanka suyun giriş KOİ leri 3000 civarında ve yaklaşık olarak 500 m3 /s su girişi var. Çevre mühendisi olarak yeni başladığım için acemilik var. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
 
Üyeler Görebilir
Kardeşim 6 blowerla oksijen miktarının okadar az çıkması ilginç bir durum. Difüzörlerde bir sıkıntı olabilir mi mekanik bir sıkıntı.

Çamur kabarmasının başlıca iki nedeni vardır. Biri çökeltme havuzunda çamur çok bekliyordur. Geri devir ve fazla çamuru ne sıklıkla ve hangi oranda çektiğine dikkat et. Yani çökeltim havuzunun dibinde anaerobik şartlar oluşuyor. ve ölen bakteriler bünyensindeki azotu gaz olarak suya bırakıyor N2 gazıda çamuru yüzeye çıkartıyor. Sisteminde fazla çamur olabilir.

2. ihtimal ise fazla oksijenden dolayı çamur yumak haline gelip çökemiyor ve yüzeyde kalıyor. Ama bu senin için geçerli değil zaten senin az oksijenin var.
3. İhtimal ise çamurunda toksik edici bir madde var çamurun yumak haline gelmesini engelliyor. Yani çamurun kötü çöken yada çökme özelliği iyi olmayan çamur oluyor.
 
Üyeler Görebilir
Anladım. O zaman çamurunuz sorunlu bir çamur toksik madde yada çökmesini engelleyen birşeyler var bunun araştırmasını yapmak lazım.

Çamur seviyenize de bakınız sürekli geri devir oluyor ise bu normal değil sistemde fazla çamur var olabilir bu yüzdende yüzüyor olabilir.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,

Öncelikle anaerobik reaktörden şüphelenmek gerekiyor sanırım. Büyük ihtimalle anaerobikten aerobiğe çamur sürüklenmesi durumu oluşuyor. Kontrol amaçlı anaerobik reaktörden çamur atılıyor mu? Anaerobik reaktörde koi giderimi ve özellikle pH ve sıcaklık ne alemde? (Tasarım şartlarında mı? İşletme kitapçığı varsa oradan işletme şartlarını kontrol et.

Burayı kontrol ederken de havalandırmanın MLSS'sini düşürmen gerekiyor. MLSS normale dönünceye kadar geri devri kıs ve çamur atım hızını günlük %10 civarında arttır.

İmhofta çökelme çok yavaş mı ya da üst kısımda çok bulanık süpernatant kalıyor mu kontrol et. Eğer filamentli mo artmışsa geri devire klorlama yapman gerekebilir.
Blower hatlarını ve difüzörleri kontrol et. Patlak difüzör, tesisatta kaçırma var mı emin ol.
Oksijenmetre kalibrasyonunu ve probu kontrol et. Atıksu girişinden ölçüm yapıyorsa düşük çıkabilir. Farklı noktalardan da ölçüm alıp emin olmak lazım.
 
Üyeler Görebilir
Anaerobik tanktan sonra çamur yoğunlaştırma tankı mevcut thickener tank evet thickener tankın savaklarından süzülen suda kaçak var belli miktarda. Problarda sorun yok kontrol ettim. Hatlarda sorun yok patlak çatlak vb.
 
Üyeler Görebilir
Sayın mhnds42 Merhaba
Aerobik arıtım yaptığınız nitrifikasyon tankınızın takm miktarı çok yüksek. En son ne zaman çamur attınız? Atık çamur pompanızın debisi 30m3/saat ise günde ortalama 6 saat çamur atmanız gerekecek.2 gün bu şekilde çamur atın. Son durultma tankınızdaki sonuçları takip ederek ve gerekli hesaplamaları yaparak ne kadar çamur atmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz. Benim tavsiyem nitrifikasyon tankında 5000 takm yi geçmemeniz.
Saygılarımla
 
Üyeler Görebilir
Kardeşim thickener dan da çamur atımını biraz arttırabilirsin. Savaktan ne kadar çamur kaçıyor bilemiyoruz ama tesis hep bu şekilde çalıştıysa havalandırmaya yükü bindiren buradaki durum gibi geliyor. Tesisi kuran firmadan da destek almanı öneririm. Bu arada havalandırmada üst kısımda köpük var mı? Varsa rengi ve yoğunluğu hakkında bilgi verebilir misin?
 
Üyeler Görebilir
Aerobik tankta köpük oluşumu var beyaz ama tam olarak sabun köpüğü gibi değil ve yapışkan biçimde kesmek için köpük söndürücü veriyoruz. Fatma hanım takm yi 5000 e kadar düşürdük şu an küçük çamur pompası 8 m3/s sürekli çalışıyor.
 
Üyeler Görebilir
Şimdi biraz yağdan da şüphelendim. Girişte yağ tutucu var mı? Varsa ve durumu iyi görünmüyorsa iyice bir temizlet. Bir de bu ne atıksuyu? Karışık olduğunu tahmin ediyorum debiye bakınca.
 
Üyeler Görebilir
@mhnds42 konu ile alakalı olarak aklıma gelen öngerdüğüm bütün yorumları yaptım bundan sonraki süreçte yaptığınız uygulamaları ve sonuçları paylaşırsanız sevinirim
 
Üyeler Görebilir
Sayın mhnds42
Anaerobik tanktan sonra yer alan lamella tankı çıkışında takm ve uakm nedir. Eğer lamella tankından nitrifikasyona çok fazla bakteri kaçırıyorsan, nitrifikasyon tankında yeterli besin yoktur ve bu beyaz köpüğe sebep olur.
 
Üst