Merhaba Arkadaşlar,
Bünyesinde çalıştığım firmanın bağlı olduğu holdinge ait olan bir başka firmada ( kardeş firmada

) , 2019'un başında göndermiş olduğum Atık Yönetim Planı için bugün denetim geçirdik. Sıkıntılı bir denetim oldu, şöyle ki:
- Firma Çevre İzni kapsam dışında. Kendi bünyesine ait bir çevre görevlisi / çevre yönetim birimi yok ve bir danışmanlık hizmeti de almıyor. Benim çalıştığım firma aracılığıyla oranın da resmi izin ve ruhsat işleri hallediliyormuş yıllardır. Ancak geçmişe dönük hiçbir beyan yapılmamış. (Ambalaj beyanı, Atık beyanları hiç yapılmamış ve hatta hiç End. Atık Yönetim Planı dahi hazırlanmamış çünkü atıklarını yakın olduğumuz için bizim firmaya gönderiyorlarmış, burdan bizim firma adına atık firmasına gönderiliyormuş) Geçen sene de süreç böyle işledi, açıkcası ben de pek orayla ilgilenmedim benim sorumluluğumda olmadığı için. Tekstil atıkların miktarı arttığı için bizim firmamıza göndermek yerine kendileri sadece tekstil atıkları için bir atık firmasıyla anlaştılar ve konteyner koydular. Ben de böyle olunca EAYP hazırladım ve gönderdim. Bugün denetimde önceden hiç ambalaj beyanı yapılmadığını öğrendiler, bunu denetim tutanağına yazdılar. Geçmişe dönük girip yapın sistemden dedi, ambalaj bilgi sisteminden kod ve şifre hiç alınmadığı için onları halledeceğim.
- Tekstil atıklarımızı geçen seneye kadar benim çalıştığım firmadan gönderiyorduk dediğimde böyle bir şey yapamazsınız atık nereden çıkıyorsa ordan gönderilmeli dedi ve bizim firmanın beyanını görmek istedi tekstil atıklarının beyan edilip edilmediğini görmek için, yaptığım beyanda tekstil atıklarının da olduğunu gördü. Ancak denetimi geçiren firmanın hiç beyanı olmadığını da gördüler. Bunu denetim tutanağına işlemedi ancak herhangi bir cezai durum söz konusu olur mu?
- Atıklar hiç o firmada bekletilmediği için Geçici Atık depolama alanı yoktu. Yapılmasını istediler.
- Önceden atıklarını bizim firmamız üzerinden gönderdikleri için EAYP'nin hiç hazırlanmamış olması bir sıkıntı yaratır mı? Ben hazırlayıp gönderdim diye bunlar ortaya çıktı, ama hazırlamam gerektiği için yaptım. Kendi topuğuma mı sıkmış oldum bu durumda?
- O firmaya ait bir çevre görevlisi olmadığım için (sicilim oraya ait değil) benim için herhangi bir sıkıntı olur mu?
Denetim tutanağını da ekleyeyim, bir bakın. Denetim tutanağını yazan kişi, yanındakine 'onu da ekliyim mi' diye sordu, o da 'onu ofise gidince yazarız' dedi. Umarım burda cezadan bahsetmiyorlardır?