Evsel atıksu arıtma analiz

Üyeler Görebilir
Merhaba Arkadaşlar Evsel Atıksu Arıtma Tesisi Olan 100 Kişilik Bir İşletmede Atıksu Arıtma Analizi Ne Kadar Süre İle Yapılmaktadır. Bilginiz Varmı Ben 2 ayda 1 Olarak biliyorum .
 
Üyeler Görebilir
evsel nitelikli atıksu arıtan nüfusu 1000 kişi olan paket arıtma tesisimden iç izleme ve çevre ve şehirclk gözetimnde numune alma aralığım nedir
 
Üyeler Görebilir
@pelinsertkaya

Resmi Gazete Tarihi: 10.10.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27372
SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ NUMUNE ALMA VE ANALİZ METODLARI TEBLİĞİ

1.b.KENTSEL - EVSEL NİTELİKLİ ATIKSULAR İÇİN NUMUNE ALMA SIKLIĞI
Kentsel-Evsel debi
E.N.
(Eşdeğer Nüfus)
Kentsel – Evsel atıksular için iç izlemeye esas numune alma sıklığıİl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından denetime esas asgari numune alma sıklığı
2000-9999Ayda bir ***Yılda bir
10000-49999Ayda birÜç Ayda bir
50000-9999915 günde birİki Ayda bir
≥100000Haftada ikiAyda bir
[TBODY] [/TBODY]
***-Eğer ilk yıl boyunca deşarj standartlarına uyulduğu gösterilebilirse, izleyen yıllarda dört örnek; eğer dört örnekten birisi deşarj standartlarına uymazsa, takip eden yıl içinde 12 örnek alınmalıdır.
 
Üyeler Görebilir
Yeni Değer aralıkların girilmesi gereken bir tablo var karşımızda benimde danışmanlığını yaptığım şirkette bu durumda olan 20 tane yazlık site,otel ve konaklama yerleri var. Numune alma sıklığı debiye göre yapılıyor ve izin koşullarında bu değer aralıklarına göre numune alınması gerektiği yazıyor. Ve bu işletmelerden hiç birinin E.N. 2000 den fazla değil.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar konu havada kalmış. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne konu hakkında yazılı başvuru yaptık ve 2.000 kişinin altındaki (endüstryel faaliyeti olmayan evsel nitelikli atıksu arıtma tesisleri) işletmeler için iç izleme yaptırma zorunluluğu olmadığına dair cevap geldi. sizler de bulunduğunuz il müdürlüğünden benzer yazılar alabilirsiniz.

@[SB]
 

Ekli dosyalar

  • Evsel Arıtma İç İzleme Sıklığı.jpg
    Evsel Arıtma İç İzleme Sıklığı.jpg
    42.9 KB · Görüntüleme: 92
Üyeler Görebilir
Çok yanlış bir karar vermişler. Yani bu tesisler denetim dışı denilmiş o halde. Vallahi Muğla da neredeyse tüm izinler evsel atık su konulu ve iç izleme sıklıkları da belirtiliyor
 
Üyeler Görebilir
@Tunç Bozkurt en doğrusu bu aslında tartışmaları kendi içimizde sürdürmektense bakanlık yahut il müdürlüklerini de bu şekilde bilgi talebi yazıları ile konunun içine çekmek. bu şekilde yavaş yavaş bu sorunlu hususlar da çözümlenecek veya dikkat konusu olacaktır.

@Şafak Yılmaz karar hukuki olarak doğru bence. il müdürlüğü yönetmeliker bağlamında yapabileceği açıklamayı yapmış. zaten daha önceleri bu konudaki hükmün yönetmeliklerde problemli olduğu hususunda tartışmıştık yukarıda. kararın hukuki olarak doğru olması kontrolsüzlük üretme potansiyeli doğurduğu gerçeğini değiştirmiyor ne yazık ki.

@emin2 aynı kanun ama il müdürlüklerinin kaçırdığı ufak bir nüans var. biz de de önceki çevre izinlerinde iç izleme sıklığı belirtiliyordu. bu da endüstryel faaliyeti olmayan evsel nitelikli atıksu arıtma tesisleri için hatalı (aslında yönetmelikt istenmeyen) analiz talep etmelerine neden oluyordu bence. bir süredir aldığımız çevre izinlerinin ekinde iç izleme sıklığını belirtmiyorlar.

ayrıca @emin2 @Şafak Yılmaz yazıda "denetim dışı" denmiyor. sadece iç izlemeye yönelik zorunlu almanız gereken bir kontrol numunesi yoktur deniyor. böylece numune ile atıksu deşarj kalitesi ölçümü için (a) işletmenin kendi insiyatifi (b) şikayete bağlı il müdürlüğü/bakanlık denetimleri (c) habersiz denetimler, durumlarından birinin gerçekleşmesi gerekiyor.
 
Üyeler Görebilir
@emin2 iç izleme neden yapılır? kim yapar? önce bu soruları cevaplamak gerek.
iç izleme tesisden çıkan suyun deşarj kriterlerine uygun olup oladığını tespit eder. yani tesisin çalışırlık durumunu tespit eder
iç izlemeyi kim yapar? çevre bakanlığından yetkili akredite laboartuvarlar yapar.
şimdi diyor ki iç izlemeye gerek yok. yani sen istediğin gibi davran. şikayet olmadıktan sonra biz sana uğramayız denetime de 40 yılda bir geliriz. sen keyfine bak.
bunun için dedim denetim dışı. ayrıca yetkili laboratuvarlarda çok kısa bir süre sonra tüm analizlerini bakanlık sistemine her bir tesis için girecekler. böylelikle online denetimde sağlanacak. e tabi iç izleme olmaz ise bundanda kurtulmuş olacak bu tesisler.
 
Üyeler Görebilir
@emin2 olmaz olmaz. Valla 8 konutlu sitemiz var 4 ayda bir numune veriyoruz. Kanun herkese aynı olmalı. Küçüğü büyüğü yok. Zaten tesisin büyüklüğüne göre iç izleme numunesi sıklığı belirleniyor
 
Üyeler Görebilir
çok zor değil madem çevreyi ve doğayı seviyoruz , bakanlık illa yapmaya gerek yok diyor, tesisin deşarj kriterlerine getirilmesini danışmanlık firmaları kendilerine bir görev bilsin. Ya da tesis sahiplerine bu zihniyeti aşılasın. Bizim ülkemizde illa ya ceza gelecek ya da bir kurum yapmak zorunda bıraktıracak. küçük tesis bile olsa hiç olmasa güzel işletme yapıp , 6 ayda bir lab sonucu alsa yeter.
 
Üyeler Görebilir
@Şafak Yılmaz
Şafak bey merhaba, forumdaki yazılarınızı okudum. Paket arıtmadan çıkan atıksuyun bahçe sulamada kullanılması için bir çalışmanız olmuş sanırım yanlış anlamadıysam. İç izleme periyodunun ne sıklıkla olmasını istedi muğla il çevre
 
Üyeler Görebilir
@kurtilk
tesisin kapasitesine göre belirleniyor. SKKY NUMUNE ALMA VE ANALİZ METODLARI TEBLİĞİNDEKİ Tablo 1 Debiye göre numune alma sıklıklarına göre belirlediler.
 
Üst