F/m orani hesabi

Üyeler Görebilir
Giriş BOİ: 170 mg/L
Atıksu Debisi: 60.000 m3/gün
Tesisten uzaklaştırılan (susuzlaştırılmış) çamur: 70.000 kg/gün
Havalandırma havuzu MLSS: 5800 mg/L
Günlük geri devir debisi : 2160 m3/gün

Laboratuvar ortamı olmadığı için MLVSS değeri bilinmiyor. bu değerlere göre F/M oranı nasıl hesaplanır ? ve F/M sınır aralığı nedir, nasıl yorumlanır?
 
Üyeler Görebilir
UAKM (İngilizce: MLVSS) bilinmeden F/M oranı hesaplanamaz. F/M oranı birim mikroorganizmaya karşılık gelen BOİ5 miktarının bir ifadesi diyebiliriz. Çok BOİ5 az mikroorganizma varsa yüksek çıkar. Tam tersi durumda düşük çıkar. F/M oranı için olması gereken bir aralık yok. F/M oranına göre tesiste işleyişi değiştirebilirsiniz. Farklı F/M oranına göre farklı prosesler tercih edilebilir. Bunu tersten düşünürsek, tesisteki prosesi değiştiremiyorsanız F/M oranını o proses için ideal aralıkta tutmak isteyebilirsiniz. Örneğin A2/O için 0,2 - 0,4 arası bir değer olabilir.
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Adem PiştofoğluDaha önce açılan konu başlığı içerisinde de belirtilmiş MLSS/MLVSS oranı varsayım olarak tasarım aşamasında evsel atıksu için 0,7-0,85 arası seçilmektedir. Klasik aktif çamur için: 0,8, uzun havalandırma için: 0,6-0,75 arası seçilmektedir. Aşağıda bazı literatür bilgisi de mevcuttur.

Metcalf: 0,85
Sperling: 0,80
WEF: 0,7-0,8
Bu bilgiler ışığında yaklaşık olarak bir MLVSS değeri elde edebilirsiniz diye düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
ozturk20Bilgilendirme için teşekkürler; ama sizin de dediğiniz gibi bu tasarım aşamasında yapılabilen bir öngörüdür. Zaten kurulmuş bir tesiste varsayımla iş yapmamak lazım. Yani işleyen bir tesiste F/M oranını hesaplamak için UAKM'yi literatürden tahmini seçemeyiz. Hesaplayıp formülde yerine koymak gerekir.

Elinde pH ölçer olmayan meslektaşlarımız bir tesiste F/M oranını nasıl hesaplayacak o da ayrı bir tartışma konusu zaten. Özellikle endüstriyel tesislerde çalışan arkadaşlarımızın hiçbir imkanı yok. Ben imkanları iyi denebilecek bir endüstriyel tesiste çalışıyorum, bizde F/M oranını doğru hesaplamam için gerekli ekipmanların tamamı yok.

Konusu açılmışken Semih Hocama buradan selam olsun. Sorduğu sorulardaki cevaplarımızda virgülden sonra 24. basamakta bile hata olsa kabul etmezdi :) "Siz mühendissiniz, sizin yaptığınız hatadan insanlar ölebilir." derdi.
 
Üyeler Görebilir
peki elimdeki bu bilgilerle geri devirden havalandırmaya yaptığım mlss'in az mı çok mu olduğunu ve ya havalandırmada takip edilen f/m dengesi gibi tesise gelen yük ile mikroorganizma dengesini takip edebileceğim başka bir hesaplama yöntemi var mı ?
 
Üyeler Görebilir
sule erenBunun için geri devirdeki AKM* sensörü ve imhoff yeter başka ekipmanınız yoksa. Geri devirdeki çökme miktarı ile havalandırma havuzundaki çökme miktarlarını kıyaslayın. Geri devir çok dolu olacaktır. Zamanla havalandırma havuzu da artacaktır. Geri devirde çöken < havalandırma olursa çamur çekimini azaltabilirsiniz. Örneğin geri devirde çökelme %100 çıkıyorsa çamur çekimini artırıp, geri devir hızını artırabilirsiniz. Böyle basit yöntemlerle takip mümkün.

Kentsel atık su arıtma tesisinde yıl içerisinde özel bazı dönemler hariç zaten aşağı yukarı gelen sudaki kirlilik yükü yani F sabittir.

*MLSS değil. MLSS kısaltması karışım sıvısı manasındadır. Geri devirde herhangi bir karışım yok. Geri devir ile ham su karışınca karışım olur o zaman MLSS denebilir ama yine de Türkçesi varken gerek yok.
 
Üyeler Görebilir
Havalandırma havuzu UAKM:2600 AKM:5100 KOİ:4000
Havalandırma havuzu hacmi:7245 metreküp
Sistemden şu anda fazla çamur atılmıyor. %100 geri devir yapılıyor.Çamur yaşını ve F/M oranını nasıl hesaplayabilirim ?
 
Üyeler Görebilir
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
5'li bardenpo prosessi olan evsel atıksu arıtma tesisinde aylık ortalama F/M oranı 0,04 çıktı. Sınır değerin dışında. Bu durumun tesiste oluşturabileceği olumsuz durumlar nelerdir ? Sınır değer aralığına getirmem için çamur çekimini mi arttırmalıyım, Hava koşulları yağışlı olması gelen BOİ kirlilik yükünü seyrelttiğini düşünüyorum. Bu yüzden bu oranın azaldığı görüşündeyim. doğru olarak yorumluyor muyum, Sizce bu durumda ne yapabilirim ?
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

F/M oranı düşükse tesiste bunun yansımasını görebilirsiniz.

MLSS konsantrasyonuz nedir ?

F/M oranı düşüklüğü çamur yaşının fazla olduğu anlamına gelir. Çamur yaşınıza bakın lütfen.

Havalandırma havuzuna koyu kahverengi çamur oluşumu var mı ? Bunlara da bakılmalı.

F/M formülü bildiğiniz üzere Kirlilik / MLSS bu durumda sistemdeki çamur çekimini kademeli olarak arttırmanız mantıklı olacaktır.

Ama durum bu durum geçici bir süre ise sistemden boşuna çamur atmış olacaksınız.

Düşük F/M oranının tesiste şu anlık gözünüze çarpan olumsuzluk durumu var mıdır ?
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Kubilay DumanMLSS=5220 mg/L
ÇAMUR YAŞI=18 (Ama kış aylarında çamur yaşının yüksek tutulması söylendi. Bu durum hakkında nasıl bi yorumlama yapabilirsiniz ? Tesis prosesine göre çamur yaşı 5 olmalı)

Havalandırma havuzu yüzeyinde koyu kahverengi köpükler mevcut

Sistemdeki çamuru kademeli olarak arttırmanız mantıklı olacaktır demişsiniz ama çamur çekimini arttırmalısınız diye dediğinizi düşünüyorum.

Ayrıca, imhoff ort.= 650 civarlarında şuan. Elimde turbo blower mevcut. Ve özellikle pik debi saatleri geçtikten sonra debi azaldığı için oksijen değerlerinde sınır üstü değerler okuduğum için blowerı 40-50 dk kapatıyorum. Uzun süreli olmamak şartıyla. Oluşan kahverengi baloncukların çamur yaşının fazla olmasından mı yoksa blower aç kapa yapmaktan mı emin değilim. Bu durumu siz nasıl değerlendirirsiniz ?
 
Üyeler Görebilir
sule erenYazım yanlışı için kusura bakmayın. Evet çamur çekimini kademeli olarak artırmalısınız dedim.

Prosesiniz sadece karbon giderimi var o zaman Çamur yaşı 5 olmalı dediğinize göre. Nitrifkasyon ve denitrifikasyon yok.

Kış aylarında çamur yaşını fazla tutmalısınız ama bu olması gereken değer 5 iken 18 olması biraz fazla ayrıca 650 imhoff değeriniz ve MLSS değeriniz bir tık fazla.

Baloncuk oluşumu blower aç kapa olayından dolayı yada bir bölgede patlak difüzör vardır ondan dolayı oluyordur.
 
Üyeler Görebilir
Nitrifikasyon ve denitrifikasyon da var aslında işletmede. İdeal çamur yaşı 5 olarak belirtilmiş prosses raporunda ama sizce o zaman karbon + denitrifikasyon ve nitrifikasyon olan bi havalandırma havuzunda ideal ortalama çamur yaşı kaç olmalı verimli bir arıtma için ?
 
Üyeler Görebilir
sule erenNitrifikasyon işlemi için çamur yaşının en az 10 olması gerekir. ATV standartlarında da Metcalf de de böyle. Yukarıdaki tablo bunu destekliyor.

Çünkü nitrifikasyon bakterinin büyüme hızı Karbon giderimi yapan bakterilere göre daha yavaştır. Bu yüzden karbon giderimi için 5 gün çamur yaşı yeterli olurken Nitrifikasyon için en az 10 olmalı.
 
Üst