Gerçekten Ne Yapabiliriz ?

Üyeler Görebilir
Merhaba Meslektaşlar ;
Öncelikle herkese saygılar , bazen böyle dışarıdan baktığımda kendi mesleğimin yaşadığım ülke , toplum ve insanlar için önemini sorgulamaya başlıyorum . NE YAPIYORUZ ? diyorum kendime. Arkadaşlara bakıyorum , danışmanlık , laboratuvar , yönetim sistemleri , atıksu , geri dönüşüm ,atık yönetimi ,işletme vb yerlerde emek veriyorlar ,çalışıyorlar. Ama büyük bir çoğunluk maalesef ki İŞSİZLİK ile cebelleşiyor . Belki biliyorsunuzdur Lİnkedln sosyal ağ sayfasında 10 yıllık , farklı sektörde çalışmış deneyim kazanmış meslektaşların "iş arıyorum" diye paylaşımlarını görüyorum . Çok vahim bir durum bu, çok üzücü . Ve böyle durumların sayısı gittikçe artıyor.Ya da yeni mezun olmuş ailesinden aldığı parayla , borç edinerek aldığı paralarla "isg ,tmgd,eğitim sertifikaları" aldığını görüyoruz . Demek ki tek başına bir meslek okumak "çevre mühendisliği" yetmiyor . Bunu yıllardır dillendiren onlarca çalıştaydan çıkan kararlar , ilgili kurum -kuruluşlarda onlarca üst düzeyde bulunan "çevre mühendisleri" hiç mi bir kazanım elde edemediler.

Arkadaşlar , Türkiye'nin dört bir yanı Kocaeli,İstanbul , İzmir , Ankara değil .. Ülkenin dört bir yanında yıl içerisinde yüzlerce "çevre mühendisi" mezunu verilmektedir. Oturup düşündüğünüzde en ufak bir ilde bile hastane,okul,küçük bir sanayi sitesi ,belediyesi , belde belediyesi mevcut . Her evden atık(su,ambalaj ) çıkmakta , her ortamda kirlilik oluşmakta... Biz bunun mühendisliğini okuyoruz ve en çok İŞSİZ sayısının olduğu mesleklerden biriyiz. SORGULAMALIYIZ ...

İşe girenler , işsiz olanların derdini ,sıkıntısını bilmelidir. Kurum kuruluşlarda çalışan meslektaşların daha aktif olması gerekiyor . Mesleğe sahip çıkılması noktasında gerçekten gönüllü olmak gerekiyor . Kim doğru yaparsa onun yanında yürüyelim , birlik olmak gerekiyor . Ben İŞ bulamadığı ve işinden edildiği için insanların canına kıymasına , ailesini zehirlemesine gerçekten artık tahammül edemiyorum , siz de etmiyorsunuzdur. Bunlar artık toplumumuzda bir "sıradanlık" kazanmıştır. Özel sektör ve kamu kuruluşları özverili bir çalışma için bir araya getirilmelidir. Bunun zorluğu olabilir ama ÇABALAMAK ,UĞRAŞMAK ve İSTEMEK gerekir. Başka bir yapılanma gerekiyorsa başlatalım ,oluşturalım . Yapılanmalar , örgütlenmeler eksik kalıyorsa tüm üyelerin bu konuda eleştirmesi , düzeltmesi için elinden geleni yapması gerekiyor .

Bir gün hepimiz işimizden , ekmeğimizden edilebiliriz . Herkes kendini bu konuda sorumlu hissederse emin olun daha güçlü oluruz , daha haklı oluruz. Hepinize Saygılar ...
 
Üyeler Görebilir
Çok güzel dile getirmişsiniz. Teşekkürler.
Ben bir de bu söylediklerinize ek olarak şunu dile getirmek istiyorum. İşsizlik bir yana, zaten tonla işsiz meslektaşımız var. İş sahibi olan meslektaşlarımız da çalıştıkları firmaya yük olarak görülmekte. Asla mesleğe bir değer verilmiyor, saygı duyulmuyor. Bir gün hepimiz işimizden ekmeğimizden edilebiliriz demişssiniz. Okadar doğru bir tespit ki, hem de bir okadar yakın. ''Tonla Çevre Mühendisi var, benim canımı sıkma'' diyen patronlarla doldu ortalık!
Buna da işsizliğe de bir çözüm şart!
 
Üyeler Görebilir
Emeli hanım güzel düşünceleriniz için tşkler . 2007 yılında maden mühendislerinin bir eylemi oldu “teknik nezaretçi “ belgesi için . Aynı bizim çevre görevlisi belgesi gibi . Onlarda da bir teknik nezaretçi 5 maden sahasına bakabiliyordu . Biliyor musunuz , gece gündüz demeden dertlerini anlattılar , toplantılar , görüşmeler , eylemler düzenlediler . Ne oldu biliyor musunuz, teknik nezaretçi belgesini alan bir maden mühendisi 1 maden sahasına bakabilir denildi ,maden kanuna bunu yazdırdılar ... emin olun çevre mühendisliği için bu kadar çaba gösteremedik ... işte tam da burda anlattıklarım devreye giriyor .
Mücadele ederek bazı şeyler kazanılır , mücadele ruhuyla elbet bir gün biz de kazanacağız !
 
Üst