Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

Üyeler Görebilir
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!




Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üyeler Görebilir
@Hüseyin Can Ceylan Otomotiv parçası üreten ve ürettiği ürünlerinin bir kısmını yurtdışına bir kısmınıda Türkiye'ye gönderen bir firmadır. Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliğine göre Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün değerlendirmesinde firma serbest bölgede yer aldığı için muaf olarak belirlenmiştir.
Aynı mantıkla GEKAP içinde yazdım, ancak bu konuda hemen dönüş sağlanamadı ve Bakanlığa yazı yazıldı. Onların görüşünü beklemekteyim.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Bizde duş jeli,el sabunu,oda spreyi üretiyoruz. Ambalajlarımız cam yada plastik olabiliyor. Ambalajları kutulara yerleştirip paletle sevk ediyoruz. Bu durumda bizde hem ürünü koyduğumuz ambalajı hemde paketleme yaptığımız ambalajı beyan edip ödemesini yapacağız değil mi?
 
Üyeler Görebilir
@bernatanis Merhaba ,
Serbest Bölgedeki firmalar GEKAP kapsamından muaf olarak değerlendirilmektedir.
Aşağıda ilgili konu ile alakalı olan serbest bölge firmamın yazısından inceleyebilirsiniz.

İhraç edilen ürünler ise söz konusu yönetmelik kapsamında bulunmamaktadır.



Dolayısıyla, serbest bölgede faaliyet gösteren kurumunuzun alımları ithalat olarak nitelendirilemeyeceği gibi yurtiçine satış yapıldığı durumda da alıcı kurum/kişi ithalatçı olarak nitelendirilecek ve Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini elektronik ortamda göndermekle yükümlü kurum/kişi olacaktır. Bu doğrultuda, serbest bölgedeki kişi ya da kurumların bu uygulamadan ve Geri Kazanım Katılım Payından muaf oldukları sonucuna ulaşılmaktadır.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba Arkadaşlar,
GEKAP bildirimi Ocak ayında piyasaya sürdüğümüz ambalajların kg olarak mı gireceğiz? Bir de biz tesis olarak kraft torbalarda ve big bagli olarak ürün satıyoruz. Kraft torbalar kağıt ambalaja, big bag torbalar plastik ambalaja mı giriyor? Satın aldıklarımız ikinci el ambalaj olursa onları bildirmeyeceğiz mi ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.İyi çalışmalar.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar ,

Gekap için ,

Metal , Plasitk ve kağıt karton ambalajlar kg cinsinden , ahşap ambalajlar ise adet cinsinden değerlendirilmektedir. Satın aldıklarınız ikinci el ambalaj olsa bile bildirmeniz gerekiyor.
 
Üyeler Görebilir
@Fatih Koçak ben önceleri daha doğrusu ambalaj bildiriminde ikinci el ambalajları bildirmiyordum. Bu durum GEKAP ile gelen bir yenilik mi yoksa geçen sene yanlış mı yaptım, sizce (:
Bir de, strech (plastik ambalaj) üreten bir tesisiz, bu durumda GEKAP ek-1 listesine göre birincil ambalajlarımız GEKAP çerçevesinde kapsam dışı olarak mı görmeliyiz, bu konuda da kafam biraz karışık açıkcası, şimdiden ilgi ve yardımınız için teşekkür ederim @Hüseyin Can Ceylan
 
Üyeler Görebilir
@yeniçevreci Dostum Gekapta ürününün tüm ambalajları için sorumlusun (Ek -1 listesindeki ürünler değilse )
Ambalaj üreticisi isen ürettiğin ambalajlar için gekap ödemeyeceksin ancak bildirim yapacaksın.
Eğer ürettiğin streci bir palette gönderiyorsan veya kartonun içine koyuyorsan o paletin ve kartonun gekapından sorumlusun.
 
Üyeler Görebilir
arkadaşlar merhaba ,

hem toplama-ayırma hem de geri kazanım tesisiyiz plastik kırma işlemi yapıyoruz. yorumlardan kafam karıştığı için buraya yazmak istedim bu katılım payını ödemek zorunda mıyız yani bizi kapsıyor mu ?
 
Üyeler Görebilir
@yeniçevreci
İlkeler

MADDE 5


(2) Bu Yönetmelik kapsamında yer alan ürünlerden sadece yurt içinde piyasaya arz edilenlere geri kazanım katılım payı uygulanır. Geri kazanım/geri dönüşüm yolu ile elde edilenlerden bu Yönetmelik kapsamında yer alan ürünler için de geri kazanım katılım payı alınır.
 
Üyeler Görebilir
@Fatih Koçak öncelikle ilgi ve yardımın için teşekkür ederim. Aslında öğrenmek istediğim Ambalaj üreticisi (Strech) olduğum için Ek-1 kapsamından birincil ambalajlarımın GEKAP kapsamında muaf olup olmayacağı. Mesela kartonu birincil ambalaj gibi düşünüp yükümlü olmayıp ama palet birincil ambalaj olmadığından yükümlü olmak gibi. Plastik ambalaj strech üreticisi EK-1 dolayısıyla birincil ambalajdan muaf tutulabilir mi.
Bir de, muhasebeciye sordum oda bilmedi, ambalaj üreticisinin bildirimini yıl sonunda eskisi gibi yapacağız ama GEKAP üzerinden de girilecek mi. GEKAP ekranını muhasebeci bildiği için ona sormuştum, bilmiyordu. Muhasebecilerin işi bizden daha kötü görünüyor, sanki :) @Aytaç @Emre Hanlı Emre
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Artık her yıl yapılan piyasaya sürülen ambalaj belgelendirme yapılmayacak mı ? aylık mı yapılacak ? ya da son kez bu yıl yapılıp aylığa mı dönecek ? Hem devlete, hemde tat firmalarına ayrı ayrı ücret mi ödeyeceğiz ? (Örnek: benim kömür eleme depolama, torbalama tesisim var. )
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,

GEKAP ile ilgili sürekli Bakanlığı arıyorum ama kimseye ulaşamadım. (Sorusu olanlar için 0312 586 30 83 Sabriye Ayhan ilgili kişiymiş).

Merak ettiğim konu, ilaç fabrikasında çalışıyorum ve ihraç kayıtlı ürünlerimiz var. Ben de yeni öğrendim bu süreci ? Bizim tarafımızdan fatura yurt içi bir firmaya kesiliyor ve o firmada ilacı yurt dışına gönderiyor. İlacın yurt içinde satışı asla olmuyor. Bu nedenle bizim açımızdan ihraç kayıtlı ürünler GEKAP beyanına dahil oluyor mu olmuyor mu? Sonuçta mantık olarak biz yurt içine vermiş gibi gözüküyoruz ama ilacı alan firma ilacı yurt içinde asla piyasaya sürmüyor. ?
 
Üyeler Görebilir
Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği aynı şekilde yayında olduğu için her yıl yapılan ek-5 piyasaya süren ambalaj beyanı ve belgelendirme işlemleri devam etmekte.

Bundan ayrı olarak gekap yönetmeliği ile aylık olarak da beyan ve ödeme yükümlülüğünüz bulunmakta.
 
Üyeler Görebilir
Toplama-ayırma işleminde kullanılan balyalama teli ve kullanıyorsanız bigben çuvallar için gekap beyan ve ödeme zorunluluğunuz var.

Bunun dışında geri kazanım sonucunda üretmiş olduğunuz ürün ek-1 listesinde yer alıyor ise onun için yer almıyor ise ürünün satışını yaptığınızda gönderirken kullandığınız bigben çuval ve/veya palet vs. (nakliyeyi hangi ambalaj ile yapıyorsanız) için gekap beyan ve ödeme zorunluluğunuz bulunmaktadır.
 
Üyeler Görebilir
@Emre Hanlı GEKAP kapsamında ambalaj üreticilerinin, üretiği ambalajları beyan etme zorunluluğu var mı. Yani eski EK-4 bildirimi, yoksa yıllık mı devam edecek (: İlgi ve yardımınız için teşekkür ederim
 
Üst