Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

Üyeler Görebilir
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!




Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Yönetici tarafından son düzenlenen:
Üyeler Görebilir
@Fatih Koçak Merhaba Fatih Bey,
Şöyle bir açıklama buldum buna göre GEKAP yükümlülüğümüz olmadığını çıkardım. Yorumunuz nedir?
Ambalaj Tedarikçisi: Kendisi ambalaj üreticisi olmayıp piyasaya sürenlere ambalaj tedarik edenler ile ambalajlı ürün piyasaya sürenler adına ambalajlı ürünü fason olarak üreten veya ürünleri piyasaya sürenler adına ambalajlayanlardır/ dolumunu yapanlardır.
Ambalaj Tedarik Faaliyeti, Ambalaj piyasaya sürenler adına/hesabına, ambalajlı ürün/eşya/malzemenin ambalajına piyasaya sürenin adını, ticarî markasını veya ayırt edici işaretini koymak suretiyle piyasaya sürenlere temin/teslim etme faaliyetidir.
Ambalaj tedarikçileri, tedarik ettikleri ambalajlar için geri kazanım katılım payı uygulamasına tabi değillerdir. Ambalajlı ürün tedarikçileri tarafından piyasaya sürenler adına fason olarak üretilen ambalajlı ürün/eşya/malzemenin piyasaya arzı piyasaya sürenler tarafından yapıldığından ambalajlı ürün tedarikçileri geri kazanım katılım payı uygulamasından sorumlu değildir.
Tedarikçiler tarafından piyasaya sürenlere tedarik edilen ambalajlı ürün teslimlerinin gerçekleşme tarihi bu ambalajlı ürünlerin piyasaya sürülme tarihidir ve piyasaya sürenler tarafından bu tarih esas alınarak geri kazanım katılım payı yükümlülüğü yerine getirilir.
 
Üyeler Görebilir
Benim de çok düşük çıktı. sadece ithalattan giriyorum GEKAP'A.

Ambalaj atık çıkışlarımının yarısı ithal ettiklerimden oluşuyor. Bu durumda iç piyasaya atık olarak gönderdiğim kalemlerin yarısını alarak GEKAP'ı hesapladım. O da 1-5 bin aralığında çıktı. Bir hata yoktur inşallah:)
 
Üyeler Görebilir
ithal ettiğiniz malzemelerdeki toplam ambalaj miktarlarını bildiricektiniz.
[automerge]1582815513[/automerge]
rakamları paylaşabiliyorsanız ortak hesabı yapabiliriz burada
 
Üyeler Görebilir
@Hüseyin Can Ceylan şunu sormak istiyorum. Hammadde ile ithal ettiğimiz ve gekapını ödeyeceğimiz paletleri, herhangi bir ihracatımız sırasında yurtdışına gönderilmesi durumunda beyan edilecek miktardan düşülmesi söz konusu mu?
 
Üyeler Görebilir
aynen öyle yaptık evet. ek-1'deki ürünlerden hiçbiri,ni direkt ithal etmiyoruz (distribütörden alıyoruz). Ama hammaddelerimizin,kimyasallarımızın ambalajlarını hesapladık. Onların hesabı bu.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar. Otellerinde Gekap bildirimine tabi olduğu söyleniyor ama ne alaka? ?(Danışman firmalardan bazilari otellerin gekap bildirimini yaptıklarını söylüyorlar. )
 
Üyeler Görebilir
arkadaşlar onu bunu geçelim de şuan ocak beyanı için yarın son gün sanırım. bu beyanı yapan ödeme yapan firma var mı şuan duyduğunuz bildiğiniz yaptığınız ? bu kadar kısa sürede daha hiç bir şey oturmamışken bu rakamları nasıl ödetcez ki
 
Üyeler Görebilir
Sevgili @Çeçilya Saktan, bir arkadasim yapti beyani hatta muhasebeye birakmadi kendi yapti✊
Ama ben acele etmiyorum hala demirhan beyin inadini birakmasini bekliyorum?
Bir de asiri asiri yuksek cikan arkadaslarim hic Beyan yapmayi dusunmuyor cunku idari cezanin daha dusuk gelecegini dusunuyorlar laf aramizda milyon liradan falan bahsediyorlar dogruysa eger?
Boyle yani?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,
Bir sorum olacak.

Biz yapışkanlı kağıt ithal ediyoruz. Sonuçta ithal edilen kağıt olduğu için GEKAP a dahil sayılır mı ?
 
Üyeler Görebilir
İthal ettiğiniz anda GEKAP'a dahilsiniz, daha sonra ne yaptığınız (en azından şimdilik) Bakanlığı çok ilgilendirmiyor, aynı paletleri kullanmanız durumunda GEKAP'tan düşme mahsuplaşma olmuyor. Sadece, hammadde ambaajları ile gelen paletleri yurt içindeki satışlarda kullanırsanız GEKAP ödemiyorsunuz., eğer yurtiçi satışınız varsa oradan kar edersiniz.
 
Üyeler Görebilir
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde Geri Kazanım Hedeflerine göre piyasaya sürdüğünüzün tamamını değil hedef kadar ödeme yapıyordunuz (% 60, % 15 gibi) GEKAP'ta hepsini ödüyorsunuz.

Yetkilendirilmiş kuruluşlarda 1 ton plastik 150 TL iken GEKAP'ta 400; 1 ton kağıt karton 30-35 TL iken GEKAP'ta 200 TL den hesaplanıyor. dolayısıyla 7-10 kat arasında fark olması normal.
 
Üyeler Görebilir
@yeniçevreci Yurtdışına satışlar tamamen kapsam dışı, hiç beyan edilmeyecek. Stok takibi değil tamamen ürünü piyasaya sürme/ithal etme üzerine kurulu bir beyanname sistemi ile karşı karşıyayız. Bir inceleme altına girdiğinizde aybaşı stok, alınan, devreden stok gibi bilgiler istendiğinde verebilecek gibi bir sistem kurabilir kendinizi güvenli tarafta tutabilirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
Yönetmeliği ve usulleri tekrar okumanızı tavsiye ederim. "İTHAL ETTİĞİNİZ ÜRÜN" yüzünden değil; ambalajı için GEKAP'a dahil olursunuz. Eğer bu kağıdı ithal ederken bir ambalaj kullanıyorsanız (koli, palet, streç vb.), o hâlde dahil sayılırsınız. Kaldı ki kağıdı getirirken mutlaka ambalaj kullanıyorsunuzdur.
 
Üyeler Görebilir
Danışmanlığını yaptığımız bir işletmemiz PS olarak boş beyan yatırdık ocak ayı için. 2019 dan elimizde stok olarak hiç bişey bırakmadık. Ek 5 beyanını o şekilde yaptık. Neticede yetkili firma üzerinden daha ucuza mal oluyor ?.
img_20200225_103134-jpg.25450
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20200225_103134.jpg
    IMG_20200225_103134.jpg
    147.9 KB · Görüntüleme: 1,418
Üst