Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

Üyeler Görebilir
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!




Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Yönetici tarafından son düzenlenen:
Üyeler Görebilir
Ben çevre mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bu soru hakkında bir rapor hazırlamam gerekiyor. Soruda da Yurtdışı firması karton kutuları kendi logosu ismi olarak ürettirip kendisi türkiyede bize gönderiyor. Türkiyedeki firmalara biz gönderiyoruz. Yani belgelerde bizim adımız geçiyor. Ben yönetmeliklere ve usül esaslara bakınca karton kutuların Gekapını yurtdışı firması ödeyip streç ve paletin Gekapını ise benim ödemem gerekiyor. Anladığım bu. Kafamı karıştıran karton kutuların Gekapını da benim mi ödemem gerekiyor. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Doğruluğuna emin olabileceğim kaynaklara ihtiyacım var.
 
Üyeler Görebilir
@MÜGE123 endüstriyel üretimler de muafiyet mevcut diye bir arkadaşımız söylemişti il çevreden yada direk bakanlık dan görüş almanızda fayda var
[automerge]1583000368[/automerge]
@Miraç T. kendin tartman daha iyi bir sayısal değer elde etmeni sağlar.
[automerge]1583000418[/automerge]
@insomnia fason üretici ile piyasaya süren bir antlaşma ile bunu çözmesi şazım birinin bu yükümlülüğü üstlenmesi lazım
 
Üyeler Görebilir
@Kenan Atalar henüz toplamadığınız bir ambalajın planını oluşturamazsınız diye hatırlıyorum topladıktan sonra depozito planını oluşturmak ve girilme isteniyor sanki
GöndeRim online artık il çevre bakıp onaylıyor
 
Üyeler Görebilir
Bence bildirmenize gerek yok diye düşünüyorum. Nedeni ise siz bir ambalajı piyasaya sürmüyorsunuz. Aldığınız ham madde veya yardımcı ürünün ambalajı neden bildireceksiniz.

Yönetmelikte geçen ithal eden firma, ürün getirerek yurt içinde direk piyasaya süren firmalara denmektedir. Siz; çeil kütük üretimi için hammadde veya yan ürün ithal ediyorsunuz. Piyasaya sürmüyorsunuz ithal ettiklerinizi.

Not: Son dört yıldır ambalaj bildirimi yapmıyorum. Sadece fikrim. Umarım yanıltıcı olmaz.
 
Üyeler Görebilir
Streç ve palet konusu anlaşıldı. Karton kutular için ise, siz doğrudan kendiniz ithal ettiğiniz için ithalatçı oluyorsunuz. Yurtdışından alıp TR'ye getiren ve millileştiren sizsiniz. Dolayısıyla siz GEKAP'ından sorunlusunuz. Ek-1 Listedeki Pil, Akü, Yağ gibi düşünün kağıt kartonu da. Ürün olarak getirdiğiniz şey Ek-1 listede listeleniyor.
Eğer yurtiçinde siz üretip üzerinde başka firmanın logosunu koyup ona satsaydınız TEDARİKÇİ olurdunuz.
Yurtdışından alıp TEDARİKÇİ olabilmeniz için gümrük hizmeti veren en alttaki tanıma uyan bir firma olmalısınız. Alıp satış yaptığınız için böyle olmadığınızı anlıyorum ithalat işlemlerinizi yapan yetkili kişilere sorup detayını öğreniniz.

Özetle benim yorumum kağıt karton kutular için de GEKAP ödeyeceksiniz. Ekteki GEKAP Klavuzundan da yararlanabilirsiniz.

GEKAPa.png
 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
@Büşra KÜRTHÜSEYİNOĞLU Rica ederim, başarılar dilerim.
GEKAP uzun bir yol, kendi kendinize sorular sordukça doğru sonuca ulaşacaksınız. Yukarıda elektrik elektronik eşya koyulmasını sağlıyorum demiştiniz.

Yurtdışından ithal edilen kağıt karton ürünleri verdiğiniz yer elektrikli elektronik eşya üreticisi ise, GEKAP'a tabidir beyan edilir ancak ödenmez. Yedek parça olarak satan bir yere veriyorsanız servis gibi, satış noktası gibi ozaman beyan eder ve GEKAP ödersiniz.

(11) Piyasaya arz edilecek araçlar ile elektrikli ve elektronik eşyaların orijinal eşya/parçası olarak kullanılan ve Kanunun ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünler için bu ürünleri sadece araç ile elektrikli ve elektronik eşya üretiminde orijinal eşya/parça olarak kullanılmak şartıyla piyasaya sürenler tarafından beyan yapılır, ancak bu ürünlerden geri kazanım katılım payı tahsil edilmez. Orijinal eşya/parça tanımına uymasına rağmen münferit olarak piyasaya arz edilen Kanunun ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünler için geri kazanım katılım payı beyanı yapılır ve geri kazanım katılım payı tahsil edilir.
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
@Çeçilya Saktan poşetler farklı değerlendiriliyor galiba. Çok muallakta kalan bir konu. Usul esasları okusanız bile insanın Aklında net birşey oluşmuyor.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20200302_085050.jpg
    Screenshot_20200302_085050.jpg
    77.9 KB · Görüntüleme: 12
  • Screenshot_20200302_085101.jpg
    Screenshot_20200302_085101.jpg
    89.7 KB · Görüntüleme: 11
Üyeler Görebilir
@Çeçilya Saktan Sizin durumunuz için aynı konular geçerli maalesef sizin bu konumda ürününüz kargo poşetlerinin içindekiler oluyor.
Dışındaki tüm malzemeler ambalaj sınıfına giriyor.
@Murat TÜYLÜ gekap usul esaslar üçüncü bölüm b maddesi 2. Ve 3. Bend de boş ambalaj ithali için kullanılan bir madde var @Büşra KÜRTHÜSEYİNOĞLU nun durumunu anlatıyor sanki
[automerge]1583129185[/automerge]
@Büşra KÜRTHÜSEYİNOĞLU ithal ettiğiniz malzemelerin ambalajları için bir ücret ödeyeceksiniz bu ayrı konu.
Birde yurt içi piyasaya südüğünüz ürünlerin de ayrıca kullanılan ambalajlar yönünden ücretlerinden yükümlüsünüz.
 
Üst