Ki̇myasal atiksu aritma tesi̇si̇ yardimmm

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar kimyasal arıtım yapıyoruz ancak sisteme gelen atıksu miktarı tasarım debisinden az olduğu için sisteme ne gibi bir müdahale yapabiliriz ? tank hacimlerini düşürme şansımız yok. Dengeleme yavaş karıstırma hızlı karıstırma çökeltme şeklinde olan arıtmamız otomatik sistem oldugu için su gelmeyince karıstırıcılar dozaj pompaları calısmıyor içeride olan su beklemede oluyor bu sekilde olması uygun değil diye düşünüyorum? giriş suyumuzun miktarı sürekli değişkenlik gösteriyor nasıl bir çözüm düşünürdünüz? yardımlarınızı acil rica ediyorum.....
 
Üyeler Görebilir
DuyguOzturkDengelemenin içine bir şamandıra koyup belli bir seviyeye gelince arıtmanın çalışması şeklinde ayarlama yapabilirsiniz. Şamandıra komut vermeden su dengelemeden arıtma kısmına geçmeyecek ve arıtmadaki hiçbirşey bu sürece çalışmayacak şekilde ayarlama yapılabilir. Sisteminizi bilmiyorum, mantıksız bir kısım var ise belirtin çözüm düşünelim.
Ayrıca bu şekilde yaparsanız sisteminiz kesikli çalışmış olacaktır, atıksu kimlik belgenizde sürekli görünüyorsa bunun değiştirilmesi gerekebilir. Çünkü buna istinaden denetimlerde sürekli görünürse müdürlük/bakanlık numune almak isteyecektir, ama kesikli görünürse sisteminizin mantığı ile sorun olmayacaktır.
 
Üyeler Görebilir
Nazlıhan TOPÇUTeşekkür ederim.
Öncelikle şu şekilde açıklayayım alıcı ortama deşarjımız yok kanal bağlantı belgesi alma aşamasındayız. AAT tasarımı bazik sular ve asidik sular diye ayrı hatlardan gelen atıksular için yapılmış. AAT akış şeması; Bazik sular dengeleme tankı - Cn Oksidasyon Tankı - Genel Sular dengeleme tankı- Yavaş Karıştırma - Hızlı Karıstırma çökeltme ve filtre pres seklinde.
CN OKSİDASYON tankı siyanür içerikli atıksularımız için yapılmış ancak şuanda siyanürlü bir atıksu gelmediği için ben oradaki tanktaki dozlamaları durdurdum. sadece geçiş tankı olarak kullanıyoruz. Yavaş karıstırmada demir3klorür, asit ve kostik dozlaması yapıyoruz. hızlı karıstırmada da polimer ekliyoruz.
AAT 20m3/gün olarak tasarlandığı için tanklarımızın kapasitesi çok büyük geliyor ve dengelemenin çıkısındaki pompalarda bu nedenle büyük. sizin dediğiniz gibi şamandıra ayarlayıp çıkış pompasını da küçültüp 24 saat calısacak sekılde arıtmayı ayarlasam olur mu ? çünkü pompayı küçültmezsem gelen suyu direkt diğer tanklara pompalıyor ve arıtmam 1-2 saat calışır vaziyette kalıyor. bu durum doğru olur mu ?
Sistem otomatik ayarlı olduğu için dozlamalar ve karıstırıcıların çalışması su geldikçe oluyor.
belediyenin numune calısmalarında çinko demir oldukça yüksek ve azot değeri 95 (60 olmalı) ve PH değerimiz sınırın biraz altında kaldığı için KÖP uygulanıyor. Azotun kimyasal arıtma ile giderilemeyeceğini bildiğim için sisteme küçük bir tank eklemem ve hava vermem gerekir diye düşünüyorum? azotu arıtmanın içerisinde kendim eklediğim kimyasallarla oluşturmuş olabilir miyim? gelen atıksuyumda azot yükü mevcut değil.
ve son olarak çamurum çok sulu çıkıyor. polimer dozlamasını yanlıs yerde mi yapıyorum yoksa yine gelen suyumun miktarının değişkenlik göstermesinden mi kaynaklı bu şekilde oluyor ? filtre presten cıkan atıksuyu çökeltmeye geri veren hat döşenmiş. filtre presten cıkan atıksuyu dengeleme havuzuna geri vermemiz gerekmez mi ?

çok teşekkürler şimdiden.....
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
DuyguOzturkBir sürü soru var kafayı toparlayıp sırayla bildiğim kadarıyla ben de yardımcı olmak isterim ama öncelikle şey dikkatimi çekti: Yavaş karıştırma hızlı karıştırmadan önce mi? Hızlı karıştırmada polimer ekliyoruz demişsiniz. Evet yanlış olabilir. Öncelikle akış düzenini değiştirmeniz lazım belki de.

Sırayla tekrar yazar mısınız?

1) Hızlı karıştırma: Demir III klorür
2) Yavaş karıştırma: Anyonik polimer

gibi sıra ve kullanılan içeriği söyler misiniz?
 
Üyeler Görebilir
Adem PiştofoğluAdem bey, merhaba.
Hızlı karıstırma değil yanlış yazmışım.

Mevcutta;
1) Hızlı Karıştırma : Demir III klorür ve Kostik
2) Yavaş Karıştırma : Polielektrolit şeklinde dozlama yapıyoruz.

CN Oksidasyon tankımızda da Kostik ve sodyum hipoklorit dozlaması yapıyorduk ancak siyanürlü atıksu gelmediği için dozlamayı durdurduk. şuan dozlama yapılmıyor.



Bazik Dengeleme Tankı - CN OKSİDASYON TANKI- Genel sular dengeleme Tankı - Hızlı Karıştırma - Yavaş Karıştırma - Çöktürme - Filtre Pres

Filtre Presten çöktürmeye geri devir hattı çekilmiş çamur suyunu çöktürmeye geri veriyoruz şuanda.
 
Üyeler Görebilir
Adem PiştofoğluAynı havuzda veriliyor her havuzdan 1 tane var. Su geldikçe koagülant dozlaması yani demir III Klorür dozlaması yapılıyor. Kostik ise PH a göre kendisi dozluyor. Açıkcası tasarımını yapan firma bu şekilde söylüyor.

Manuel ayarlama şansımızda var aslında. otomatik aç kapa seçeneklerinden oluşan aksamdan oto seçeneği seçili şuanda o yüzden bu şekilde.
 
Üyeler Görebilir
DuyguOzturkİki kimyasalın aynı havuzda dozlanması ne kadar doğru emin değilim. Bu konuyu ben de araştıracağım.

Akışı doğru kabul edersek sizin sorununuz da tankların tam dolmaması ise arkadaşların dediği gibi dengeleme havuzunu doğru kullanarak sorunu çözebilirsiniz. Biyolojik arıtma olmadığı için dur kalklarda çok sorun da olmaz.

Dengeleme havuzu kapasitesi yavaş ve hızlı karıştırıcıların hacminden büyüktür diye tahmin ediyorum. Dengeleme havuzu dolduğunda pompalar ve sistem çalışır arıtma işlemi gerçekleşir çöktürmeden çıkan su deşarja gider. Dengeleme boşaldığında sistem durur. Tüm tanklar dolu bekler. Dengeleme dolduğunda devam eder.

Belki böyle çalıştırılabilir.
 
Üyeler Görebilir
Evet dengeleme hacmi büyük. Tüm tankların dolu beklemesi doğru mu peki? Bu yüzden çöktürmede de bekleme süresi artıyor. Azot neden yüksek çıkıyor onu bilmiyorum. Arıtmaya su gelmeme çözümünü ters ozmoz atıksularını da buraya versem diye düşünmüştüm. Tesiste ters ozmoz var ayrıca, buradan atıksu oluşuyor. Tabi AATte verdiğimde Farklı kirlilik parametrelerine neden olur mu diye düşünmüyor değilim.
belt filtreyi dengelemeye mi yoksa hızlı karıştırmaya mı bağlamalıyım? Çöktürmeye gidiyor suanda ordan çıkan su. Bu benim çıkış suyu analizlerimi çok etkiler mi?
Tekrardan teşekkür ederim ilginize…
 
Üyeler Görebilir
DuyguOzturkDengelemeye vermeniz daha doğru olur.

Tankların dolu durması genellikle sorun oluşturmaz. Duruştan sonraki ilk çalıştırmada deşarja giden su belki bozuk olabilir onun dışında hemen toparlar. Kimyasal işlem sonuçta pek etkilenmez durmaktan.

Deşarja kısa süre de olsa kötü su vermemek için duruş zamanında son çöktürmedeki suyun bir kısmını dengelemeye atabilirsiniz.

Ters osmozdan çıkan konsantre suyu tesise verince ne olur bilmiyorum. Suyun karakterine bakmak lazım.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
eğer sisteminiz sürekli yada kesikli olması kanala veridğiniz için bir sorun teşkil etmiyorsa arkadaşların dediği gibi durarak çalışmak, denegelme doldukça ilerlemek mantıklı ama diğer tankalrda su beklerse dermi 3 , kostik yada poli bekledikçe farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Arıtmanız soğuk havalardan etkilenirse kosti yoğunlaşma yapabilir, yada koagülant poli kısmda çökme olup polpa girişini yada depo dibine çökerek tıkanmaya sebep olabilir o yüzden suyu bekleterek çalışacaksınız difüzörleri olan bir dengeleme havuzunda hiçbvirşeyle karışmadan bekletmeniz en sağlıklısıdır. Özellikle difüzör diyorum, kesinlikle hiç durmadan yada aralıklarla sıuk sık çalışması gerekir. Çünkü ağırlıklı olarak bazik atıksular killi kumlu yapıda olabiliyor, tıkanma yapıp dipte toplanabiliyor. Ayrıca dikkatimi çeken başka bir ksıım daha oldu pompanın ayarlamasını az çekipn sürekli su çekecek şekilde ayarlayayım demişsiniz, bunu yaparken diğer kimyasal dozajlarını aynı oranda kısmayı unutmayın, yoksa arıtacağınız atıksuya haddinden fazla kimyasal harçamış olursunuz ve çamur kabarması vb. sorunlarla karşılaşırsınız. Filpres kısmı için ise süzüntü suyunu arkadaşlar gibi dengelemeden vermenizi öneririm hem arıtmada dönen suyu arttırmış olursunuz hemde içinde kalan kirlilikleri yeni kimyasal dozajlaması ile yakalama şansınız olur. Çamuru yoğunlaştırmak için ise filtrepres bezlerinin gözeneklerinin sıklığını kontrol edin, çünkü bazen çok sıkı gözenekli olduğu için su yeterince hızlı sıkışmıyor basıncı hemen arttırdığı için de sistem kendini boşaltıyor, hangi bara kadar gelip sistemin çamuru bıraktığını kontrol edin, belki bunu arttırmanız/azaltmanız gerekebilir. Bunların ayarlamalarını düzgün yaparsanız çamurunuz katı çıkacaktır. Ters osmoz atıksuyu temiz ama çok fazla tuzludur, yani iletkenliği arttırması dışında bir sorun yaşanmaz diye düşünüyorum. Bence sisteme dahil edebilirsiniz. Şahsi tavsiyelerdir tabi ki alternatif firma ve kişilere danışın siz yine de, beyin fırtınası bizimki :)
 
Üst