OHSAS 18001 standardından TS ISO 45001:2018 standardına geçiş süreci hk.

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Hafse
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar bildiğiniz üzere OHSAS 18001 standardı TSE tarafından TS ISO 45001:2018 olarak Nisan 2018 yılında yayınlandı.
İşletmelerde bir geçiş süreci bulunmaktadır. Bu yeni standardın gereklilikleri hakkında bilgisi olan ve çalıştığı işletmede bu süreci yönetmiş olan arkadaşlar yardımcı olabilir misiniz bu konuda, neler yaptınız, süreçte neler yapmamız gerekiyor?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,
ISO 45001 standardından geçen sene Nisan ayında denetime girdim, 1 ay sonra yenileme denetimine de gireceğim. Olabildiğince yaptıklarımdan bahsedebilirim.

Konu hakkında;
*İSGYS hakkındaki ilgili taraflar ve ihtiyaç beklentilerini belirleyerek, periyotlarla güncellemesinin yapılması,
*İSGYS kapsamının tanımlamasının yapılması (el kitabı kullandığım için orada tanımladım, tercihe göre seçilmeli)
*İSGYS risk ve fırsat değerlendirmesi yaptım ( İSG risk değerlendirmesi ile karıştırışmamalı ayrı bir değerlendirme süreci)
*İSG Çalışan temsilcisi görev tanımlarında standartta geçen maddeleri ekleyerek revize sonrası imza aldım,
*YGG toplantısına İSG Çalışan temsilcisini dahil ettim,
*Ayrı bir toplantı ile risk fırsat değerlendirmesi vb. konularda değerlendirme yaptık (çalışan katılımının sağlanması adına)
*İç tetkik sorularını yeni standart maddelerine göre düzenleyerek risk değerlendirme vb. soruları oluşturdum ve denetledik,
*Geçen sene çok uygulayamasam da bu sene hedef bazında risk değerlendirmeye katkı sağlayacak hedefler koymayı planlıyorum.

Aklıma gelen genel itibariyle bunlar.
 
Üyeler Görebilir
esra hanım merhaba;
risk fırsat konusu ve iç tetkik soruları için bir kaç örnek verebilir misiniz? yapağımız güncellemelere ışık tutması bakımından.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba Rüya Hanım,

Risk fırsat konusunda kalite/çevre/isg hangi alanda örnek istiyorsunuz? Ona göre bilgi vereyim.
İç tetkik sorusu örneği olarak da konu bazında mı yoksa belirli konuda spesifik sorular mı kastınız?
Belirtmeniz halinde cevaplandırabilirim.
 
Üyeler Görebilir
@rüyadönmez puanlama yapmak da gerekiyor örneğin aşağıdaki derecesine göre puanlama yapabilirsiniz 3*4 = 12 (olasılık * şiddet bize risk değerini verir) bu çıkan sonuca göre kırmızı veya yeşil gibi renkler ile belirleyebilirsiniz excelde yaparsanız daha iyi olur bence .. önlem alınmadan önce ve sonra aynı şekilde puanlama yapabilirsiniz

Tehlike : Müşteri şikayetlerinin kayıt altına alınmaması
Risk : Müşteri kaybı ve Müşteri ilişkilerinin bağımsızlığını kaybetmesi
Alınması gereken önlem : Müşteri şikayetlerinin takibi
 
Üyeler Görebilir
@FERHAT ELÇİ risk analizi yapmayı sormadım aslında yanlış anlaşıldı sanırım :) tabi ki pek çok metot var kullanılan. ama benim sormak istediğim 4.1 +4.2 =6 aslında standartta, bu bakış açısıyla 45001 de risk fırsat analizi yaparken 4.1 ve 4.2 kısmını nasıl işlediniz bu mana da bir örnek var mı diye sormak istemiştim. @Esra Şahin hn. oldukça detaylı yazmıştı ben yanlış anlaşılabileceğimi düşünmemiştim bu sebeple.

45001 de iç tetkik sorularını hazırlarken standart maddelerinin yanı sıra operasyonel süreçler için ayrı ayrı soru oluşturdunuz mu bir de onu merak ettim.
teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
@rüyadönmez Rüya Hanım merhaba, Excel üzerinden Risk ve Fırsatlar Yönetimi tablosu yapmanızı tavsiye ediyorum. Sizin için örnek bir çalışma metni hazırladım. Bu tarz bi taslak oluşturup çalıştığınız firmanın özelliğine göre ilgili tarafları belirlemeniz gerekiyor. Örneğin x firmamız y ürünü üretip satan bir firma olduğunu farz edelim. İlgili tarafları sıraladığımızda, Yasal Gereklilikler, Müşteri Beklentileri, Yerel Halk, Avrupa ülkelerine ihracatı söz konusu ise AB Gereksinimleri gibi şirketinize uygun ilgili tarafları belirlemeniz gerekmektedir.
İlgili Taraflar (Dış)
Aile,
/
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
KYS
/
evet
İSG
/
evet
ÇYS
/
evet
İlgili Tarafların Gereklilikleri (İhtiyaçları ve Beklentileri)
/
Yasal düzenlemelere tam uyum
Dış Konular
/
Devlet Politikaları Yasal düzenlemeler
Beklenen Sonuçlar
(Şirket Hedefleri)
/
Yasal Düzenlemelere tam uyum
Belirsizlik Durumu (Riskler)
/
Siyasi belirsizliklerin ekonomik etkileri
Olasılık
/
3
Şiddet
/
3
Risk Seviyesi
/
9
Risk
Seviyesi
(D,O,Y)
O
Aksiyon Planı
/
Devlet politikaları yakından izlenerek yönetim kurulu bilgilendirilecek stratejik kararların alınmasında girdi olarak kullanılacak
Fırsatlar
/
Olası vergi ve yatırım teşviklerinden yararlanılabilir
Fırsat
Seviyesi
(D,O,Y)
/
O
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
@rüyadönmez İç Tetkik için standartın her bir maddesi göre ayrı ayrı soru hazırlamanın yanlış bir durum olacağını belirtmek isterim. İç Denetim bulgularınızı, İşletmenize uygun bir iç denetim formu hazırlayarak orada standartın hangi maddesine girdiğini belirterek değerlendirebilirsiniz. İç denetim uygunsuzlukları, standartın tüm maddeleri için ayrı ayrı da çıkabilir - çıkmayadabilir :) Çıkan uygunsuzluğun düzeltici faaliyet planı ve akabinde kontrolünü de gerçekleştiğine dair gerekli bilgileri de eklemeniz gerekmektedir.
 
Üyeler Görebilir
@rüyadönmez tekrar merhaba,

risk fırsat konusuna değinelim öncelikle. Bilginiz dahilinde bahsettiğiniz 4.1 ve 4.2 maddelerinde 2 husus var. Bu bağlamda oluşturduğum 2liste mevcut. 1. si iç ve dış hususlar (konular) 2. si ise ilgili taraflar (kişi, kurum, kuruluşlar).Bu 2 listede yer alan tüm maddeleri risk fırsat değerlendirmesine maddeler halinde ele aldım.

Örn: ilgili taraflardan,
-işyeri hekimi: * belirlenen gün ve saatlerde firmada bulunmaması riski, personelin ihtiyaçlarını doğru saptayamaması ve ilgisiz davranması riski.
-çalışan temsilcisi: belirtilen toplantılara katılım sağlamaması ve personel ile yönetim arasında bağ kurulamaması riski vb..

Örn: iç ve dış hususlardan,
-acil durumlar: *acil durumlar ile ilgili dokümantasyonun oluşturulmaması ve personellere bilgi verilmemesi riski, tatbikat planlamasının yapılmaması riski vb...

Umarım konuyu doğru anlamış ve anlatabilmişimdir.
 
Üyeler Görebilir
@rüyadönmez iç tetkik hususunda ise,
tüm operasyonel süreçlere 45001 soruları yöneltiyorum tabiki.

*acil durum konularındaki bilgiler, -firmada acil durumlar ile ilgili alınmış tedbirler, en son acil durum tatbikatını ne zaman aldıkları, acil çıkışların nerede olduğu vb... gibi sorular.
*ofis ve sahadaki isg risklerinin neler olduğu ..
gibi konular çoğaltılabilir.

Çevre ve isg ayrı bir departman olarak değil ortak birer departman olduğu bilincinin yansıtılması adına isg ve çevre konularında iç tetkikte ayrıntılı değinilmeli diye düşünüyorum ki bunun faydasını da gördüm :)
 
Üyeler Görebilir
Esra Hanım merhaba, bizde önümüzdeki ay denetime gireceğiz. katılım ve danışma maddelerinde geçen konuları İSG kurulunda çalışan temsilcisi ile görüştük. YGG de ise bu şekilde belirttik. YGG ye ayrıca çalışan temsilcisini çağırmadık. sizce bu şekilde de olabilir mi.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba @deryanil ,
ilgili rüm konular belirttiğiniz isg kurulunda görüşülüp kayıt altına alındıysa kanaatimce yeterlidir.
fakat gelen denetçinin istemine de bağlı olabilir burada eğer karşıt görüş gelirse ikna etmeniz gerekebilir :) burada da standardın ygg maddesinde çalışan katılımının değerlendirilmesi kısmı olduğunu belirtebilirsiniz. Standart ne yapılması gerektiğini belirtirken nasıl yapılması gerektiğini tamamen tabi olan kuruluşa bırakır.
 
Üyeler Görebilir
Konu ile ilgili olarak Proses bazlı mı Süreç bazlı mı risk fırsat değerlendirme tablosu hazırladınız_?
Hale hazırdaki risk tablosu üzerine ek olarak yapıldığında karmaşıklık oluşuyor sanki örnek kaynak gönderebilecek arkadaşımız var mı acaba.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

OSGB'den İş Güvenliği Uzmanı hizmeti alıyoruz. Şuan için haftada 2 gün firmamıza geliyor ancak haftanın 5 günü tam zamanlı gelecek şekilde anlaşmayı planlıyoruz. Haftada 5 gün tam zamanlı bize hizmet veren ancak SGK'da OSGB çalışanı olarak görünen uzmanı firmamızın İSG Yönetim Temsilcisi olarak atayabilir miyiz?

OHSAS 18001'de üst yönetimden biri yönetim temsilcisi olarak atanmalıdır diyor, ancak ISO 45001'e göre bu mümkün müdür? Yoksa firmamız bünyesinde olan birini mi yönetim temsilcisi olarak atamamız gerekir?

Ona göre İş Güvenliği Uzmanını dışardan almaya devam mı etmeliyiz yoksa kendi bünyemize mi almalıyız konusunu değerlendireceğiz
 
Üyeler Görebilir
45001de yönetim temsilcisi tanımı kalkıyor. liderlik gibi bir tanım geliyor. 18001 içinse konu sadece çok dert etmeyin temsilci konusunu derim :)

ama sizde varsa 50001de bu konu devam ediyor bilginiz olsun.
 
Üst