Peynir altı suyu

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar çalıştığım tesisin debisi 5000 m3/gün.Bu tesise günlük 5 m3 lük süt ve peynir ürünleri atığı almam isteniyor.İşletmenin tesise uzaklığı 6 km ve atıklar buraya terfi merkezleri vasıtasıyla gelecek.Böyle bir durumda bu atıkların tesise zararı olur mu?
 
Üyeler Görebilir
Adem Bey;

Organik madde içeriği yüksek bir suyun kalıcı etki bırakmaz diye bir şey mümkün değil. anladığım kadarıyla siz bir etkiyi kalıcı olup olmamasına göre değerlendiriyorsunuz bu ciddi bir hatadır. peynir altı suyu çok etkili bir atıksu olduğu için sadece bu atıksu için bile çeşitli makaleler vardır okumanızı öneririm. ve bu atıksu normal proseslere etki edecek bir atıksu değildir kendi özgü arıtma metodları olabilmektedir.

adem bey ayrıca sizin bölüm neydi acaba?
 
Üyeler Görebilir
Biz o KOİ deki suyu anerobik arıtımdan geçirip çamurundan gaz üretiyoruz. Bu KOİ ye ait debi ne kadar? Debi değeri iyi ise gaz üretimiyle elektrik eldesi yada ısı kazanımı yapılabilir.
 
Üyeler Görebilir
@Onur Altun

onur bey,
ben peyniraltı suyu kalıcı etki yaratmıyor o yüzden alıcı ortama verilebilir demiyorum. alıcı ortamda değişiklik yaratacaktır. zaten verilmemesi gerekiyor. bir çevre mühendisi olarak bunun yanlış olduğunun farkındayım. bunu tasvip etmiyorum. burada yarattığı etkiye göre alıcı ortama verin gibi bir şey ifade etmek istemedim. mesele peyniraltı suyunun alıcı ortama verilip verilmemesi değil, kesinlikle verilmemesi gerekiyor. bu konuda sizinle hemfikiriz. mesele şu ki, peyniraltı suyu alıcı ortama verilirse ne gibi etkiler yaratır? ne kadar kalıcıdır?
bana resmi bir kurumda daha önce sorduğum iki soru şeklinde bir görüş sordular bende bunlara en mantıklı en açıklayıcı ve bilimsel verilere dayalı cevap vermek için araştırmalarda bulunuyorum ve bu konuyla ilgilide burada sizlerin görüşlerini önemsiyorum. sonuç olarak peyniraltı suyu insanların tükettiği bugün çkiolatadan tutun kahvedeki süt tozuna kadar bir çok hazır gıdada kullanılmaktadır. bu demek oluyor. insan sağlığına direkt bir etkisi bulunmamaktadır. su ortamına bulaşırsa orada ne gibi etkiler yaratır? bu etkiler ne kadar kalıcıdır? bunları araştırıyorum.
bu atıksu ile ilgili bahsettiğiniz makaleler elinizde varsa, paylaşırsanız daha detaylı bilgi sahibi oluruz.
 
Üyeler Görebilir
@superjax
atıksuyun debisi 2-2,5 ton/gün'dür. ancak biraz önce yazdığım gibi suyun arıtılması için çözüm aramıyorum şu an. bu suyun alıcı ortama yarattığı etkiler hakkında resmi kurum benden görüş istiyor ve sorduğu aorular şağaıdaki şekildedir. bunu araştırıyorum :)
1. peyniraltı suyunun toprakta, suda veya havada kalıcı özellik gösterip göstermediği?
2. peyniraltı suların insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıklalrın ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olup olmadığı?
 
Üyeler Görebilir
kalıcı etkiler konusunda bu şekilde olduğu bilinior bencede. daha detaylı analiz ve diğer parametrelerin analizleri ile ilgili olarak bilgilerin olması gerekir.


Debi ton/gün olarak ifade edilmez. doğru birim kullanmanızı öneririm m3, lt vb birimlerin olması daha doğru olur.
 
Üyeler Görebilir
@Onur Altun
onur bey, debi'nin nasıl ifade edilmesi gerektiği bilgisine sahip olacak kadar tecrübeliyim, bana gelen yazıda o şekilde ifade edilmiş.
 
Üyeler Görebilir
Adem bey;
Nerden gelmiş ise onu o şekilde düzeltmeniz açısından dedim bilmediğinizden değil yani sonuçta en önemli parametre debi
 
Üyeler Görebilir
@Çiğdem Aksoy


Arıtma tesisinde arıtılması neye göre yasaktır, ilgili yönetmelik varsa bilgilendirirseniz sevinirim.
 
Üyeler Görebilir
@Naz Topçu

Bununla ilgili herhangi bir yasak var mı bilmiyorum ama bu ortak bir kanıdır. Peynir altı suyu arıtma tesisine vermemelisiniz, hem proje dosyasında veriliyor gibi gösterseniz onaylayan birim izin vermez hem de değerli bir üründür ne arıtmayı zorlamaya değer ne, kötü bir çıkış suyu elde etmeye, ne de değerli bir ürünü hiç etmeye.
 
Üyeler Görebilir
@Naz Topçu
Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği TABLO 25'de Atıksuların Atıksu Altyapı Tesislerine Deşarjında Öngörülen Atıksu Standartları yer almaktadır. Peyniraltı suyunun pH, AKM, KOI vb. parametreleri izin verilen sınır değerlerden yüksektir. Tesislere kabul edilmemesinin yasal dayanağı bu yönetmeliktir.
 
Üyeler Görebilir

Arıtma tesisinin bazı boyutlandırma esasları vardır. Bunların başında da arıtacağınız suyun kirlilik parametreleri gelir. Tasarımda kullanılan kirlilik yüklerinden fazlası gelmesi durumunda su arıtılmadan çıkacaktır. Bu kapsamda peynir altı suyu evsel atıksu arıtma tesislerine verilmesi doğru değildir. Zira arıtma tesisi boyutlandırılırken bu tür bir kirliliği karşılayacak şekilde dizayn edilmemiştir.
 
Üyeler Görebilir
Konuya çok hakim değilim ama staj yaparken Eskişehir'deki Pınar Sütün fabrikasına gitmiştim. Orada peynir altı sularını arıtmak için ayrı bir sistem kurulmuştu normal sistemin dışında. Peynir altı suyunun arıtımı yasak olsaydı Pınar'daki çevre mühendisi veya Pınar gibi kurumsal firma neden böyle bir çözüme gitsin?
 
Üst