Peyniralti Suyu
Peyniralti Suyu
Laktoz üretimi
Peynir suyu kurumaddesinin % 77 gibi önemli bir kısmı laktozdan oluşur. Laktozun tabiatta yalnız sütte bulunması ve tıpta, eczacılıkta, gıda sanayi, hatta enerji temini gibi birçok alanda kullanılması ekonomik açıdan büyük önem taşır.
Laktoz üretiminde birçok üretim şekli önerilmiştir. Yöntem seçmede göz önünde bulundurulması gereken noktalar şunlardır:
Çalışmadaki basitlik ve kolaylık
Kristalizasyon süresince protein durumu
Elde edilen laktozun saflığı
Verim
Peynir suyundan laktoz üretiminde yararlanılan yöntemler 2’ye ayrılır:
1. Peynir suyundan proteinleri ayırmadan, kristalize ederek laktozun ayrılması
2. Peynir suyundan proteinler ayrıldıktan sonra laktozun kristalizasyonu.
Bu ikisi arasındaki fark koyulaştırma işleminde yapılan uygulamada kendini gösterir. Proteini ayrılmamış peynir suyunun ısıtılması çok daha dikkatli ve düşük derecelerde yapılmalıdır. Koyulaştırma en çok % 60-65 kurumaddeye ulaşıncaya kadar yapılabilir. Bu yüzden laktoz verimi ancak % 65 gibi bir oran gösterir. Proteinden ayrılmış peynir sularında ise koyulaştırma % 70 kurumaddeye ulaşıncaya kadar yapılabilir ve bu nedenle laktoz verimi % 75 gibi yüksek bir randımana ulaşır. Laktoz üretim aşamaları şekil-2’de görüldüğü gibidir..
dvmı dosyada, umarım işine yarar.. peryniraltı suyundan once laktoz eldesi yapılıp yada etil alkol üretimi yapılıp o şekilde tıpta kullanılıyor diye bliyorum